Kodin Kuvalehden lukijat kertovat, missä ja miten he tapasivat ensi kertaa puolisonsa ja miten suhde eteni.

"Heiluimme yhdessä siitä hetkestä"

”Hain nuorta miestä tanssiin, mutta sain rukkaset. ’En osaa tanssia’, mies selitti. En osannut minäkään, mutta odotin hitaan kappaleen ja hain uudelleen. ’Nyt minulla oli selite valmiina: Naistentanssit! Joko lähdet lattialle tai lähdet ulos’, sanoin.

Lähti mukaan. Siinä me heiluimme, lähes paikoillaan musiikin tahdissa, kaksi tanssitaidotonta. Jotain tangon tapaista taisi olla.

Sitä yhteistä heilumista kesti sitten siitä hetkestä mieheni kuolemaan saakka.

Tanssimaan emme opetelleet, se vain ei ollut meidän juttumme. En saanut miestäni sen koommin edes yrittämään.” – Sirkka

"Tutustuin bussikuskiin"

”Tapasimme linja-autossa. Hän ajoi sitä.

Nyt olemme olleet naimisissa kohta 36 vuotta. Lapsia on viisi ja lastenlapsia kuusi.” – Mommeli

"Koira ja kissakin löysivät toisensa"

”Kirjoittelimme netin deittipalvelussa pari päivää ja tapasimme sitten siiderin äärellä. Ensitreffit kestivät yli seitsemän tuntia. Parin kuukauden päästä tiesin, että hän on se oikea.

Nyt reilut puoli vuotta myöhemmin suunnittelemme kesähäitämme ensi vuodeksi. Näin koiraihminen ja kissaihminen yhdistivät taloutensa. Myös eläimet löysivät toisensa ja ovat toistensa parhaat ystävät.” – Tanjuli

"Vein kirjelappusen tuulilasille"

”Tapasin puolisoni lukioikäisenä kerhonohjaajakurssilla 1980-luvun alkupuolella. Olimme kirjeenvaihtoystäviä useamman vuoden ja jonkin kerran tapasimmekin, mutta olin luultavasti liian arka kertomaan tunteistani.

Melkein neljännesvuosisadan elimme tahoillamme, kunnes sitten yhtenä kevätiltana tunnistin hänen autonsa. Minulle tuli merkillinen varmuus siitä, että nyt on aika.

Seuraavana aamuna töihin lähtiessäni vein pienen kirjelappusen auton tuulilasille. Loppu onkin ollut pieniä tapahtumia ja suuria tunteita.

Nyt olemme keski-ikäisinä olleet pian kaksi ja puoli vuotta naimisissa. Olen saanut rakastaa ja tulla rakastetuksi.

Vaimoni hyväksyy minut ja kunnioittaa minua. Hän on antanut minulle uuden elämän ja siihen kaikki kauniit värit.” – Masa

"Piti kokeilla muitakin"

”Olimme koulussa samalla luokalla 13-vuotiaina. Seurustelimme, mutta välillä oli pari kokeilua muiden kanssa.

Nyt olemme olleet naimisissa 30 vuotta. Lapsille olen sanonut, että ensimmäisen kanssa ei saa mennä, ettei tunnu, että jotain on jäänyt kokematta.” – Isoäidiksi kohta

"Päätin antaa työkaverille mahdollisuuden"

”Tapasimme töissä, kun hän tuli osastollemme. Puolen vuoden piirityksen jälkeen ja puhemiehenä toimineen työkaverin avustuksella päätin antaa suhteelle mahdollisuuden.

Nyt on oltu yhdessä 20 vuotta, ja olen ollut hänen esimiehensäkin.” –  Pioni

"Jari tuli istumaan junassa viereeni"

”Lahden rautatieasemalla seisoi kolme miestä matkalaukkuineen. Arvasin, että he ovat tulossa samalle reissulle kuin minä.

Kun matka Pietariin alkoi, Jari tuli istumaan viereeni vähän rajan ylityksen jälkeen.

Meni kuitenkin kolme vuotta, ennen kuin todella molemmilla tuli oikea aika eteen ja löysimme toisemme. Olen vieläkin äärettömän rakastunut.” – Iipa

"Hän kirjoitti hauskoja kirjeitä"

”Tapasimme Kauhajoen Kasinolla, joka oli nuorison suosima tanssipaikka. Olin vasta lukiolainen, ja poika oli juuri lähtenyt opiskelemaan kauas toiselle paikkakunnalle. Hän kirjoitti hauskoja kirjeitä, monta viikossa.

Puhelut puhuttiin vanhempieni kuunnellessa, kun ei kännyköitä ollut, ja tapasimme harvoin.

Sitten lähdin opiskelemaan samalle paikkakunnalle kuin tuo poika. Nyt 28 vuotta myöhemmin olemme edelleen onnellisesti yhdessä!” – Forever young

"Uskaltauduin pyytämään tanssiin"

”Tapasimme ravintolassa. Olin sen verran pyörryksissä, että uskaltauduin pyytämään häntä tanssiin. Hän suostui.

Jälkeenpäin selvisi, että herra oli absolutisti. Nyt ollaan oltu naimisissa toistakymmentä vuotta.” – Eru

"Olemme salaa naimisissa"

”Tapasimme netissä vuonna 1998. Vuodesta 2000 saakka olemme olleet salaa naimisissa. Kummankaan perhe ei tiedä siitä. ” – Tikeri

"Vaihdoin samassa kaveripiirissä poikaystävää"

”Kesäisellä tanssilavalla ihastuin nykyisen mieheni ystävään. Aloimme seurustella, mutta mukana pyöri iso kaveriporukka, johon myös mieheni kuului.

Parin vuoden päästä tuli ero poikaystävästä, ja uusi löytyi vanhasta kaveriporukasta.

Olemme olleet yksissä 40 vuotta, josta 38 naimisissa. Ei ole tarvinnut katua poikaystävän vaihtoa.” – Tuitu

Hyvä, lämmin ja hellä oli mieli jokaisen, kun Helsingin Sanomatalon Mediatorilla vietettiin monen hyvän asian merkeissä Joulu jokaiselle -tapahtumaa.

Kodin Kuvalehti oli mukana järjestämässä kaikille avointa Joulu jokaiselle -tapahtumaa, jolla tarjottiin tilaisuus antamiseen ja saamiseen monella tavalla. HelsinkiMissio oli kertomassa tavoistaan vähentää ikäihmisten ja lapsiperheiden yksinäisyyttä, Hope ry vastaanottamassa tavaraa, jota tuotiin joululahjoiksi vähävaraisiin lapsiperheisiin.

Hyvien tekojen lisäksi kuultiin upeaa joulumusiikkia, jota esittivät Mikko Harju, Ilta, Sibelius-lukion Tyttökuoro sekä tuore Tähdet, tähdet -kilpailun voittaja Elias Kaskinen.

Pikkuväelle oli järjestetty mahdollisuus piirtelyyn ja värittämiseen.
Pikkuväelle oli järjestetty mahdollisuus piirtelyyn ja värittämiseen.

Lahjoituspöytä täyttyi ihanista joululahjoista, joita Hope ry välittää vähävaraisille ja kriisejä kokeneille lapsiperheille. Lämmin kiitos kaikille lahjoittajille!
Lahjoituspöytä täyttyi ihanista joululahjoista, joita Hope ry välittää vähävaraisille ja kriisejä kokeneille lapsiperheille. Lämmin kiitos kaikille lahjoittajille!

Laulaja Mikko Harju johdatti yleisön joulutunnelmaan ihanilla joululauluilla.
Laulaja Mikko Harju johdatti yleisön joulutunnelmaan ihanilla joululauluilla.

Nuorten laulajien heleät naisäänet soivat upeasti Sanomatalon korkeassa tilassa. Sibelius-lukion Tyttökuoro hiljensi yleisön upeilla klassikoilla.
Nuorten laulajien heleät naisäänet soivat upeasti Sanomatalon korkeassa tilassa. Sibelius-lukion Tyttökuoro hiljensi yleisön upeilla klassikoilla.

Jotkut rohkaistuivat istumaan joulupukin syliin.
Jotkut rohkaistuivat istumaan joulupukin syliin.

Pienimmät vieraat pysyivät äidin sylissä.
Pienimmät vieraat pysyivät äidin sylissä.

Elias Kaskinen esitti tapahtumassa aivan uutta musiikkiaan, muun muassa uuden biisinsä Haloo.
Elias Kaskinen esitti tapahtumassa aivan uutta musiikkiaan, muun muassa uuden biisinsä Haloo.

Tilaisuuden päätyttyä fanit piirittivät Eliasta. Yhteisselfiet ja nimikirjoitukset olivat kuumaa kamaa.
Tilaisuuden päätyttyä fanit piirittivät Eliasta. Yhteisselfiet ja nimikirjoitukset olivat kuumaa kamaa.

Miksi niin herttainen asia kuin joulukorttien lähettäminen saa ihmisen tuntemaan itsensä kunnottomaksi?

Voi ei, taas on SE päivä vuodesta.

Kunnon ihmiset ovat kirjoittaneet joulukortit viimeistään viime viikonloppuna. He postittavat ne viimeistään tänään. Hyräilevät jouluyöjuhlayötä samalla, kun kopsauttavat kortit laatikkoon.

Minä kunnoton olen hankkinut vasta listallisen joulupostimerkkejä. Jos päässä ylipäänsä soi jokin joululaulu, niin sitten se, jossa ihmetellään, missä joulukorttilista viimevuotinen, mä tänne laatikkooni aivan varmaan talteen panin sen. Kun se olisikin joulukorttihuolistani suurin.

Miksi, oi miksi niin herttainen asia kuin joulukorttien lähettäminen aiheuttaa niin paljon syyllisyyttä? Pohdimme asiaa parin muun kunnottoman kanssa. Päädyimme yhdessä siihen, että jokavuotinen joulukorttisouvi saa meidät tuntemaan vähintään kuudenlaista syyllisyyttä.

1. Jos päätän olla lähettämättä korttia jollekulle,

saan sitäkin varmemmin kortin häneltä. Tilanteen ratkaisemiseksi on vain huonoja vaihtoehtoja:

a) Lähetän hänelle kortin ykkösmerkillä, jolloin hän arvaa, etten aikonutkaan lähettää hänelle korttia.

b) Jätän kortin lähettämättä, jolloin hän todennäköisesti ei lähetä minulle korttia enää ensi vuonna mutta loukkaantuu tänä vuonna.

c) Lähetän hänelle joulutervehdyksen tekstiviestinä jouluaattona ja toivon hänen kuvittelevan, että juuri sillä tavalla minä aioinkin lähettää joulutervehdykset.

2. Jos lähetän kortin jollekulle, joka ei lähetäkään korttia minulle,

saatan hänet kiusalliseen tilanteeseen (ks. edellinen kohta).

3. Jos ostan ajoissa halvat joulumerkit, 

huomaan taas kerran, että halpojen postimerkkien viimeinen postituspäivä oli eilen. Ei muuta kuin ostamaan täyshintaisia merkkejä.

Syyllisyyden aihe: kehno taloudenpito.

4. Jos halvat postimerkit jäävät käyttämättä,

en osaa päättää, mitä teen niillä. Nolottaa käyttää niitä ensi vuonna, kun on tänä vuonna joutunut lähettämään kortit täyteen hintaan.

Yhtä noloa on, jos niitä yrittää kuluttaa myöhemmin muihin kortteihin. Hyvää pääsiäistä, lukee kortissa, ja sen yläreunassa on joulupostimerkki ja rivi 10 sentin merkkejä.

5. Jos lähetän ihania (ja kalliita) joulukortteja,

itse saan vain tylsiä kortteja, joita ei viitsisi millään ripustaa esille.

Tiedän tiedän, ajatus on tärkein. Silti käy mielessä, että miksen pitänyt kivoja (ja kalliita) korttejani itse. Sitten taas tunnen syyllisyyttä siitä ajatuksesta.

6. Jos päätän olla lähettämättä kortteja ollenkaan,

posti tuo minulle joka päivä lisää toisten itse askartelemia tai muuten vain ajatuksella hankkimia taideteoksia. Näyttelen, ettei tunnu missään.

Kieriskeltyäni koko joulun syyllisyydessä sorrun lähettämään kortteja tapaninpäivänä halvoilla merkeillä, jotta näyttäisi, että posti on ne hukannut.

Sitten kieriskelen taas syyllisyydessä, kun mietin, joutuvatko vastaanottajat nyt lunastamaan kortit, kun niissä ei ole tarpeeksi postimerkkejä.