Heijastin heiluu vain Pohjolassa. Muualla siitä ei ole kuullut juuri kukaan.
Heijastin heiluu vain Pohjolassa. Muualla siitä ei ole kuullut juuri kukaan.

Pohjoismaiden ulkopuolella tätä hienoa hengenpelastajaa ei tunne kukaan.

Heijastimen suomalaisista juurista voidaan olla ylpeitä. Jalankulkijaheijastimen keksi 1950-luvulla pertteliläinen maanviljelijä Arvi Lehti, joka kaipasi hevoskärryillensä parempaa näkyvyyttä pimeässä. Mies päätti ryhtyä valmistamaan talousmuovista kolmioheijastimia kärryihin. Hän oivalsi, että voisi liimata kaksi ajoneuvoheijastimen puolikasta yhteen ja lisätä siihen ripustuskoukun.

Maailman halvin henkivakuutus oli syntynyt.

Klassisen lumihiutalemallin suunnitteli myöhemmin Arvin poika Taisto Lehti. Myöhemmin Taistosta tuli ajoneuvoheijastimia valmistavan Talmun toimitusjohtaja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Heijastin heiluu vain Pohjolassa

Jalankulkijaheijastin tunnetaan Suomen lisäksi vain Pohjoismaissa. Muualla maailmassa heijastimesta ei ole kuullut kukaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suomalaisillakin olisi parantamisen varaa sen käyttäjinä, sillä vain noin puolet jalankulkijoista jaksaa kiinnittää heijastimeen vaatteisiinsa. Kannattaisi kyllä, sillä jos kuljet pimeällä tiellä ilman heijastinta, lähivaloilla ajava autoilija havaitsee sinut noin 40 metrin päästä. Jos sinulla on heijastin, näyt jo 150 metrin etäisyydeltä.

Kaukovaloilla ajava näkee heijastimesi jopa 300 metrin päästä, mutta ilman heijastinta näyt vasta 100 metrin etäisyydeltä.

Kaikista jalankulkijoiden kuolemantapauksista lähes puolet tapahtuu pimeällä tai hämärässä.

Lähde: Liikenneturva

Sisältö jatkuu mainoksen alla