Helppo tapa tehdä hyvää lähiluonnolle on ripustaa linnunpönttö puuhun. Tässä 5 vinkkiä, jotka antoi Ylen Luontoilloistakin tuttu linnunpönttöguru Urpo Koponen.

1. Miksi linnunpöntön laitto kannattaa?

Linnunpöntöistä on sekä iloa että hyötyä. Pönttöjä voi ripustaa ympäri vuoden, mutta nyt kevättalvella on viimeinen hetki auttaa kolopesijöitä pesäpaikkapulassa. Eli hopi hopi metsään vaikkapa jo pääsiäispyhinä.

Siivekkäät kaipaavat keinotekoisia pesäpaikkoja kipeästi, koska nykyisissä talousmetsissä on pulaa luonnonkoloista. Pikkulinnut popsivat ikäviä öttiäisiä kuten paarmoja, kärpäsiä ja hyttysiä, pöllöt puolestaan myyriä ja hiiriä, joten ne ovat tervetulleita naapureita kodin tai kesämökin lähiympäristöön. Talvella pöntöt antavat suojaa ja lämpöä linnuille.

2. Mihin pönttö on hyvä sijoittaa?

Kaikenlaiset metsät kaipaavat pönttöjä. Pöntön laittamiseen tarvitaan aina maanomistajan lupa. Esimerkiksi Helsingin kaupungin asukkaat saavat laittaa linnunpönttöjä minne tahansa kaupungin maille.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pihapiiriin sopivat hyvin esimerkiksi kottaraisen, sinitiaisen tai pikkuvarpusen pöntöt. Jos haluaa tarkkailla pöntön elämää, se kannattaa sijoittaa paikkaan, johon näkee ikkunasta. Noin kymmenen metriä on sopiva välimatka. Vältä liian levotonta paikkaa, kuten liiterin ovenpieltä tai saunapolkua. Tiaisten ja kirjosiepon pöntöt voi ripustaa matalalle. Puolitoista metriä riittää, jos pihassa ei ole kissaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Millainen pöntön pitää olla?

Pönttö kannattaa koota ruuveilla. Seinien on hyvä olla höyläämätöntä lautaa. Se on hengittävää, lämmintä ja sopivan karheaa.

Katto ja takaseinä kannattaa tehdä filmivanerista, koska nämä pöntön osat kosteus lahottaa ensimmäiseksi. Katon pitää olla avattava, jotta pöntön voi välillä siivota. Pohjan tulee olla upotettu seinien sisäpuolelle, ettei valuva vesi lahota pohjaa ennen aikojaan. Lentoaukon koko vaihtelee lajien mukaan. Tarkemmat ohjeet löydät täältä.

4. Mitä pitää laittaa pöntön sisälle?

Monet pöntöissä pesivät linnut eivät tuo pönttöön pesäaineksia itse. Esimerkiksi pöllöt, vesilinnut, tuulihaukka, uuttukyyhky ja tervapääsky kaipaavat pönttöihin pehmikkeeksi sahajauhoa, johon on sekoitettu multaa tai turvetta.

Heinä tai höyläpuru eivät ole hyviä pohja-aineksia. Munat helposti hautautuvat liian huokoiseen materiaaliin ja jäävät hautomatta.

5. Miten pönttö tulee kiinnittää?

Ripusta pönttö niin, ettei siitä aiheudu vahinkoa puulle tai pöntölle. Paras ripustusmateriaali on punosrakenteinen vihreä naru tai köysi, joka ei kurista puuta. Pöntöt kannattaa kiinnittää rungon ympäri. Pönttö pitää kiinnittää niin tukevasti, ettei se kolise myrskyssäkään. Takaseinän ulkopuolelle kannattaa kiinnittää ohjurilistat, jotka pitävät pöntön suorassa ja irti rungosta, vaikka puu heiluu.

Tarkasta ja puhdista pöntöt vuosittain kevättalvella. Samalla voit tarvittaessa höllentää kiinnitysköyttä, jos se on alkanut kiristää kasvavaa puuta. 

Ajankohtaista: Ylen miljoonan linnunpöntön kampanja.

 

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla