Kaikkia konsteja kannattaa kokeilla, jos flunssa valvottaa.
Kaikkia konsteja kannattaa kokeilla, jos flunssa valvottaa.

Viekö yskä yöunesi? Halpa ja helppo konsti voi auttaa kutisevaan kurkkuun – se on testattu jo monessa polvessa.

Köh köh! Köh köh! Ja kerran vielä: köh köh!

Kuulostaako tutulta?

Yskä ja kurkun kutina piinaavat välillä niin pahasti, ettei yskimiseltä saa yölläkään nukuttua. Edes yskänlääke ei aina auta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mutta ihanaa! On konsti, joka auttaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sen kertoi jo lapsuudessani äitini, joka neuvoi sen koko perheelle ja hyvällä menestyksellä. Muistaakseni äitini oli puolestaan oppinut konstin omalta äidiltään.

Ihme tapahtuu: kutina lakkaa! Nukut kuin murmeli.

Näin helppo se on: Ota astiankuivauspyyhe – älä siis käytä paksua froteista vaan mieluummin ohuempaa pyyhettä. Kastele se vesihanan alla läpimäräksi kylmällä vedellä. Kierrä pyyhkeestä vedet pois niin, ettei se valu vettä.

Sen jälkeen asettele pyyhe kaulallesi. Pyyhkeen ei tarvitse ulottua niskan taakse solmuun asti.

Sitten vain nukkumaan, ja ihme tapahtuu: kutina lakkaa! Nukut kuin murmeli.

”Hoivan tunteella on iso merkitys”

Mutta mistä konstin teho johtuu? Tekee mieli selvittää, joten soitan ekspertille. Kurkkukivun ja flunssien kanssa tekee työtä lääkärikeskus Mehiläisessä korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri, lääketieteen lisensiaatti Ulla Södervall. Hän kuulee konstista ensimmäistä kertaa.

”Ei tule mieleen, että tällaisesta avusta olisi mitään lääketieteellistä näyttöä. Jos olisi tukirangan vaivoja, silloin kyllä lämmin tai kylmä voi auttaa, jos sitä pidetään paikallaan pidemmän aikaa.”

Södervall arvelee, että kyseessä voi olla myös plasebovaikutus, joka liittyy lämpimiin tunteisiin.

”Äidin opettamaan neuvoon on ehkä liittynyt hoivan tunne, jolla on hirvittävän iso merkitys.”

Avannossakin verisuonet supistuvat. Tulehdusta voidaan vähentää kylmällä.

Mutta hetkinen: pitkään yskinyt kollegakin kokeili juuri niksiä, ja hänenkin köhänsä rauhoittui. Eikä ollut äitiä konstia kertomassa.

Södervall jää miettimään. Tulehdusreaktiota ainakin lihaksista voidaan saada kylmällä taltutettua.

”Onhan esimerkiksi avannossa käymisellä valtavasti vaikutuksia: kylmässä verisuonet supistuvat, ja sen jälkeen ne taas oikein avautuvat. Happi kiertää ja kaikki lähtee liikkeelle. Sikäli ainakin tulehdusta voidaan kylmällä vähentää.”

”Ei siitä mitään haittaakaan voi olla”

Konstia kokeillut kollega puolestaan mietti, että kyse voisi olla kosteuden eikä kylmän vaikutuksesta: mitä jos rätti toimiikin niin kuin höyryhengitys, pikkuhiljaa kosteutta vapauttaen?

Södervall ei lämpene selitykselle: rätistä ei hänestä pääse nousemaan höyryä juurikaan. Hän miettii, että kyse voisi olla myös hermostosta, johon nenän tukkoisuus voi jollain lailla vaikuttaa. Tutkimusta tarvittaisiin kuitenkin lisää ennen kuin Ulla Södervall lähtisi märän rätin puolestapuhujaksi.

”Mutta jos se auttaa, eihän siitä mitään haittaakaan voi olla!”

Flunssasta kärsivälle Södervall ehdottaa ennemmin tutumpia apukeinoja: juo riittävästi, helpota tukaluutta kipulääkkeillä ja lepää.

”Viruksen aiheuttamaa flunssaa ei voi varsinaisesti lyhentää. Mutta tablettina tai suihkeena käytetty sinkkiasetaatti saattaa lyhentää sen kestoa ja helpottaa oireita.”

Ritariperhonen

Mummini opetti vastaavan kikan mutta  märkä kylmä pyyhe otasalle jos on kuumetta tai päätä särkee

  • ylös 36
  • alas 17
Sisältö jatkuu mainoksen alla