Vinkki numero 21: Pyydä pullonpalautusrahat käteisenä kassalta, laita kotona purkkiin ja säästä tavoitettasi varten. Mukavan konkreettista!
Vinkki numero 21: Pyydä pullonpalautusrahat käteisenä kassalta, laita kotona purkkiin ja säästä tavoitettasi varten. Mukavan konkreettista!

Säästäminen ei aina ole pelkkää tuskaa. Prosentti tuloista säästyy monessa taloudessa yhtä helposti kuin se katoaa tililtä.

 1. Ota ostoskassi käyttöön. Viisi ruokakaupan muovikassia viikossa maksaa 65 euroa vuodessa.
 2. Siirrä säästettävä summa käyttötililtä säästötilille heti, kun saat kuukauden tulot.
 3. Kilpailuta vakuutukset, sähköntoimittaja ja puhelinliittymä. Tee tämä säännöllisesti, koska tarjoukset saattavat muuttua.
 4. Laadi viikkobudjetti. Jos talous on tiukka, kannattaa laskea, paljonko rahaa voi käyttää viikossa. Rahan voi jakaa vaikka joka päivälle: jos maanantailta jää rahaa käyttämättä, ne voi siirtää säästöön tai käytettäväksi tiistaina. Näin et elä huomaamatta yli varojesi.
 5. Mieti, onko auto välttämätön ja laske, paljonko sillä ajaminen oikeasti maksaa.
 6. Fiksu ostos voi pidemmän päälle tuoda säästöä, vaikka kertasijoitus olisi isompikin. Esimerkiksi kompostin avulla voit säästää jätemaksuissa.
 7. Laita turha tavara myyntiin paikalliselle nettikirpputorille.
 8. Suunnittele viikon ruokalista etukäteen.
 9. Kokkaa fiksusti. Sekoita ruokiin kaalia, porkkanaa, sipulia ja muita edullisia aineksia.
 10. Mieti, missä ja miten harrastat liikuntaa. Ulkoilu metsässä ei maksa mitään, kuntosali aika paljon.
 11. Korjaa takista hajonnut vetoketju. Jos tuntuu hankalalta, ystävä voi auttaa.
 12. Harkitse, voisiko juhlavaatteen tai sukset lainata.
 13. Mene marja- ja sienimetsään, jos mahdollista.
 14. Jos menet ystävien kanssa kahville, joskus voi jättää herkun ostamatta ja siirtää senkin viitosen säästöön. Ilo yhteisestä hetkestä saattaa olla ihan yhtä suuri, vaikkei herkkuja ostaisikaan. 
 15. Kun säästät pienissä menoissa, laita säästyneet kolikot säästöpossuun. Mukavan konkreettista!
 16. Mieti, voisiko ruokamenoissa pihistää vielä vähän. Jos onnistut säästämään kympin viikossa, säästät 520 euroa vuodessa. Malta mielesi ruokaostoksilla. Kun ostat vain sen verran kuin perhe tarvitsee ja syö, mitään ei mene hukkaan.
 17. Muistat herneet, pavut ja linssit. Kasvisruoka tulee usein liharuokia halvemmaksi.
 18. Kokkaa isosti. Kun tekee paljon pieniä ostoksia, eurot vain valuvat kukkarosta. Vaikka asuisi yksin, ruoka kannattaa valmistaa neljän hengen reseptin mukaan. Lopun voi pakastaa tai ottaa eväiksi.
 19. Tee tarkka ja rehellinen kirjanpito. Käy läpi parin kuukauden tulot ja menot. Apua antaa esimerkiksi ilmainen Penno-sovellus. Kirjanpito- ja budjettilomakkeita löydät Marttaliiton nettisivuilta.
 20. Pohdi, tarvitsetko uutta vaatetta ihan oikeasti. Tutkimusten mukaan valtaosa suomalaisista puhuu tarpeesta silloinkin, kun kyse onkin puhtaasta halusta saada jotakin uutta. Älä aina osta uutta. Käytettynäkin voi löytää priimaa, kunhan näkee vähän vaivaa etsimiseen.
 21. Pyydä pullonpalautusrahat käteisenä kassalta ja laita ne kotona purkkiin. 
 22. Jos syö lounaalta jääneen sämpylän välipalalla eikä osta mitään kahviosta, säästää vuodessa tonnin.
 23. Keitä kahvi kotona. Take away -kahvi päivässä on 500–100 euroa vuodessa.
 24. Vähennä kauppareissuja. Kun piipahdat kaupassa harvoin, teet vähemmän heräteostoksia.
 25. Selvitä oman lähikauppasi tarjoukset ja osta ruoka-aineita pakkaseen.
 26. Tunnista kulutuksesi sudenkuopat. Moni vähättelee esimerkiksi kauneudenhoitoon tai alkoholiin liittyvää kulutusta, mutta niitä karsimalla voi saada huomattavia rahasummia säästöön.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 6/2017

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Näin säilytät ilon pihistelyssä

 1. Keskity tavoitteisiin. Ostamatta jättäminen voi tuntua nautinnolliselta. Silloin tietää, että säästämällä saa jotain paljon parempaa.
 2. Tavoittele kohtuullisesti. Kannattaa valita aluksi niin pieni säästösumma, ettei sitä huomaa arjessa. Huomaat, ettei säästäminen niin vaikeaa olekaan. Prosentti tuloista säästyy monessa taloudessa yhtä huomaamatta kuin se katoaa tililtä.
 3. Häiritseekö säästäminen kohtuuttomasti elämää? Jos elämä muuttuu huonommaksi säästämisen takia, yrität ehkä säästää liian paljon ja liian nopeasti.
 4. Nauti turvallisuuden tunteesta. Pienetkin säästöt tuovat turvaa ja vähentävät stressiä.
 5. Ole armollinen itsellesi. Joskus jokainen valitsee lyhytkestoisen nautinnon eikä jaksa olla niin järkevä. Sivupolun jälkeen voit taas palata ruotuun – jos haluat.
Kotiäiti

- Laadi Excel-taulukko, johon kirjaat kaikki tulosi ja menosi. Seuraa, mihin rahasi kuluvat.

- Hanki lisätuloja osa-aikatöillä ja/tai keikkatöillä.

- Säästä, säästä ja säästä.

- Hanki omistusasunto, jos suinkin voit. Vuokralla, asumisoikeusasunnossa ja osaomistusasunnossa asuminen tulee pitkän päälle erittäin kalliiksi.

- Maksa laskusi ajoissa, niin vältät laskujen muistutus- ja perimiskulut.

- Älä maksa ostoksia osamaksulla. Älä ota kalliita kulutusluottoja tai pikavippejä, koska niissä on valtavat korkokulut.

- Suosi ilmaisia harrastuksia ja ilmaistapahtumia. Kävele ja lainaa kirjoja kirjastosta.

- Liiku lyhyet matkat kävellen tai polkupyörällä. Säästät ja kuntosi paranee.

- Suosi julkisia kulkuvälineitä, jos niitä on käytettävissä.

- Kun tarvitset esimerkiksi pölynimurin, vertaile hintoja ennen tuotteen hankkimista.

- Vältä verkkokauppoja Verkkokaupoissa ostaminen on tehty helpoksi ja koukuttavaksi. Verkkokaupasta tulet ostaneeksi turhia heräteostoja, joita et oikeasti edes tarvitse.

- Älä mene nälkäisenä ruokakauppaan.

- Hanki vaatteet, kengät, harrastusvälineet ja huonekalut käytettynä. Tavaroita löydät joko ilmaiseksi lahjoituksena tai edullisesti käytettynä.

- Monet naiset käyttävät valtavia summia uusiin vaatteisiin, kenkiin, laukkuihin ja meikkeihin. Tee hyvä päätös ja lopeta uusien vaatteiden, kenkien, laukkujen ja meikkien osto - sukkia ja alusvaatteita lukuun ottamatta - vaikkapa vuodeksi.

- Jätä korkokengät kaupan hyllylle. Korkokengät aiheuttavat vaivaisenluun ja pilaavat jalat. Valitse mukavat ja jaloille terveelliset jalkineet, joilla on hyvä kävellä. Vältät huonoista kengistä aiheutuvat jalka- ja selkävaivat.

- Et tarvitse kymmeniä käsilaukkuja, pari laukkua riittää.

- Jos käytät meikkiä, yksi meikkipussi riittää.

- Elintarvikkeita löydät alennuksella, päiväysalennettuja tuotteita saa-30-60% ovh-hinnasta.

- Karsi kaikki turhat heräteostokset pois.

- Älä käy kahviloissa, ravintoloissa, pikaruokapaikoissa, huoltoasemien kuppiloissa tai kaljabaareissa. Kahvin voit keittää kotona ja ottaa mukaasi termosmukissa tai termospullossa. Ravintolassa ruokailu on kallista. Laske, monenko päivän elintarvikkeet ostaisit kotiisi ravintolaruokailun hinnalla.

- Lopeta kokonaan tupakointi ja alkoholin käyttö. Pysyt terveempänä ja säästät tuhansia euroja vuodessa.

- Kerää palautuspulloja ja -tölkkejä ja vie ne kauppaan.

 • ylös 19
 • alas 4
Maida

Listalta puuttui olennaisesti yksi asia: sijoittaminen. Kolikot purkissa tai säästötilillä eivät tuota mitään, mutta jo muutama kymppi kuussa rahastoon tuottaa pitkällä aikavälillä lisää rahaa.
Etenkin naisten pitäisi oppia olemaan pelkäämättä sijoittamista. Naistenlehdet voisivat olla edistyksellisempiä ja kannustaa lukijoitaan tähän eikä jakaa vuodesta toiseen samoja penninvenytysvinkkejä joissa ei ole mitään uutta. Talous haltuun, ei ole rakettitiedettä!

 • ylös 18
 • alas 7
Sisältö jatkuu mainoksen alla