Vinkki numero 21: Pyydä pullonpalautusrahat käteisenä kassalta, laita kotona purkkiin ja säästä tavoitettasi varten. Mukavan konkreettista!
Vinkki numero 21: Pyydä pullonpalautusrahat käteisenä kassalta, laita kotona purkkiin ja säästä tavoitettasi varten. Mukavan konkreettista!

Säästäminen ei aina ole pelkkää tuskaa. Prosentti tuloista säästyy monessa taloudessa yhtä helposti kuin se katoaa tililtä.

 1. Ota ostoskassi käyttöön. Viisi ruokakaupan muovikassia viikossa maksaa 65 euroa vuodessa.
 2. Siirrä säästettävä summa käyttötililtä säästötilille heti, kun saat kuukauden tulot.
 3. Kilpailuta vakuutukset, sähköntoimittaja ja puhelinliittymä. Tee tämä säännöllisesti, koska tarjoukset saattavat muuttua.
 4. Laadi viikkobudjetti. Jos talous on tiukka, kannattaa laskea, paljonko rahaa voi käyttää viikossa. Rahan voi jakaa vaikka joka päivälle: jos maanantailta jää rahaa käyttämättä, ne voi siirtää säästöön tai käytettäväksi tiistaina. Näin et elä huomaamatta yli varojesi.
 5. Mieti, onko auto välttämätön ja laske, paljonko sillä ajaminen oikeasti maksaa.
 6. Fiksu ostos voi pidemmän päälle tuoda säästöä, vaikka kertasijoitus olisi isompikin. Esimerkiksi kompostin avulla voit säästää jätemaksuissa.
 7. Laita turha tavara myyntiin paikalliselle nettikirpputorille.
 8. Suunnittele viikon ruokalista etukäteen.
 9. Kokkaa fiksusti. Sekoita ruokiin kaalia, porkkanaa, sipulia ja muita edullisia aineksia.
 10. Mieti, missä ja miten harrastat liikuntaa. Ulkoilu metsässä ei maksa mitään, kuntosali aika paljon.
 11. Korjaa takista hajonnut vetoketju. Jos tuntuu hankalalta, ystävä voi auttaa.
 12. Harkitse, voisiko juhlavaatteen tai sukset lainata.
 13. Mene marja- ja sienimetsään, jos mahdollista.
 14. Jos menet ystävien kanssa kahville, joskus voi jättää herkun ostamatta ja siirtää senkin viitosen säästöön. Ilo yhteisestä hetkestä saattaa olla ihan yhtä suuri, vaikkei herkkuja ostaisikaan. 
 15. Kun säästät pienissä menoissa, laita säästyneet kolikot säästöpossuun. Mukavan konkreettista!
 16. Mieti, voisiko ruokamenoissa pihistää vielä vähän. Jos onnistut säästämään kympin viikossa, säästät 520 euroa vuodessa. Malta mielesi ruokaostoksilla. Kun ostat vain sen verran kuin perhe tarvitsee ja syö, mitään ei mene hukkaan.
 17. Muistat herneet, pavut ja linssit. Kasvisruoka tulee usein liharuokia halvemmaksi.
 18. Kokkaa isosti. Kun tekee paljon pieniä ostoksia, eurot vain valuvat kukkarosta. Vaikka asuisi yksin, ruoka kannattaa valmistaa neljän hengen reseptin mukaan. Lopun voi pakastaa tai ottaa eväiksi.
 19. Tee tarkka ja rehellinen kirjanpito. Käy läpi parin kuukauden tulot ja menot. Apua antaa esimerkiksi ilmainen Penno-sovellus. Kirjanpito- ja budjettilomakkeita löydät Marttaliiton nettisivuilta.
 20. Pohdi, tarvitsetko uutta vaatetta ihan oikeasti. Tutkimusten mukaan valtaosa suomalaisista puhuu tarpeesta silloinkin, kun kyse onkin puhtaasta halusta saada jotakin uutta. Älä aina osta uutta. Käytettynäkin voi löytää priimaa, kunhan näkee vähän vaivaa etsimiseen.
 21. Pyydä pullonpalautusrahat käteisenä kassalta ja laita ne kotona purkkiin. 
 22. Jos syö lounaalta jääneen sämpylän välipalalla eikä osta mitään kahviosta, säästää vuodessa tonnin.
 23. Keitä kahvi kotona. Take away -kahvi päivässä on 500–100 euroa vuodessa.
 24. Vähennä kauppareissuja. Kun piipahdat kaupassa harvoin, teet vähemmän heräteostoksia.
 25. Selvitä oman lähikauppasi tarjoukset ja osta ruoka-aineita pakkaseen.
 26. Tunnista kulutuksesi sudenkuopat. Moni vähättelee esimerkiksi kauneudenhoitoon tai alkoholiin liittyvää kulutusta, mutta niitä karsimalla voi saada huomattavia rahasummia säästöön.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 6/2017

Näin säilytät ilon pihistelyssä

 1. Keskity tavoitteisiin. Ostamatta jättäminen voi tuntua nautinnolliselta. Silloin tietää, että säästämällä saa jotain paljon parempaa.
 2. Tavoittele kohtuullisesti. Kannattaa valita aluksi niin pieni säästösumma, ettei sitä huomaa arjessa. Huomaat, ettei säästäminen niin vaikeaa olekaan. Prosentti tuloista säästyy monessa taloudessa yhtä huomaamatta kuin se katoaa tililtä.
 3. Häiritseekö säästäminen kohtuuttomasti elämää? Jos elämä muuttuu huonommaksi säästämisen takia, yrität ehkä säästää liian paljon ja liian nopeasti.
 4. Nauti turvallisuuden tunteesta. Pienetkin säästöt tuovat turvaa ja vähentävät stressiä.
 5. Ole armollinen itsellesi. Joskus jokainen valitsee lyhytkestoisen nautinnon eikä jaksa olla niin järkevä. Sivupolun jälkeen voit taas palata ruotuun – jos haluat.

Ylioppilaskirjoitukset ovat käynnissä, ja abit ovat monipuolisemmin kirjaviisaita kuin ehkä koskaan muulloin elämässään. Vuosien saatossa iso osa opeista unohtuu, mutta jotkin koulussa opitut asiat jäävät lähtemättömästi mieleen – oli niistä hyötyä tai ei.

Keski-ikäiset muistelivat, minkä kouluvuosina oppimansa asian he muistavat yhä kirkkaimmin, syystä tai toisesta.

Sota ja rauha

”Muistan kouluvuosista kaksi lukua: 1323 ja 1.9.1939. Toinen maailmansota alkoi 1.9.1939, ja Pähkinäsaaren rauha solmittiin vuonna 1323. En muista yhtään, miksi se solmittiin tai kuka sen solmi.”

”Pähkinäsaaren rauha 1323. Yhtään en muista, miksi se solmittiin tai kuka sen solmi.”

Kielillä puhuminen

”Latinaksi pallo on 'pila'. Yläasteella koetta tehdessäni en muistanut vastausta, ja näin sen vahingossa vieruskaverin koepaperista. Kamppailin koko tunnin omantuntoni kanssa ja päädyin siihen, että olen rehellinen enkä kirjoita vastausta paperiini. Sanan muistan kuitenkin ikuisesti.”

”KONSUKIEPRE, muistan vaikka unissani. Se muistisääntö auttaa aina, jos mietin ruotsin sivulauseen sanajärjestystä. Jag har studerat svenska många år, men jag inte har talat svenska eli konjuktio, subjekti, kieltosana, predikaatti.”

”Sain pitkästä venäjästä laudaturin ja stipendin. Nykyään osaan venäjäksi enää laulaa Minä soitan harmonikkaa ja Oi, kuusipuu.”

”Muistan, että venäjän verbit taipuvat joko ket-jut tai vit-jat ja erilaisten S-kirjainten nimiä olivat muun muassa kaalikeitto ja hämähäkki. 10 vuoden opiskelun jäljiltä muistin ylppäreissä tietysti nämä sekä kaiken maailman monikon datiivin ja instrumentaalin taivutukset. Sain venäjästä laudaturin ja stipendin mutta en ole varma, olisinko saanut silloinkaan venäjäksi tilattua olutta baarissa. Nykyään osaan venäjäksi enää laulaa Minä soitan harmonikkaa ja Oi, kuusipuu.”

”Muistan parhaiten sanat, joita en kokeessa muistanut. Enkun koe meni muuten hyvin, mutta kirjoitin sanan 'aviomies' ihan väärin muotoon 'hospent' enkä 'husband' niin kuin olisi pitänyt. Kyllä hävetti.”

”Muistan tarkalleen tämän elämänohjeen: Älkää koskaan väittäkö minulle, että teille ei ole aikaa johonkin. On teillä.”

”Ranskanopettajamme oli hyvä mutta vaativa. Ranska on käyttämättömänä unohtunut melkein kokonaan, mutta muistan tarkalleen tämän elämänohjeen: 'Älkää koskaan väittäkö minulle, että teillä ei ole aikaa johonkin. On teillä.' Tuli muistoja mieleen, kun näin Putous-ohjelmassa Ansa Kynttilän.”

”Ranskasta jäi mieleen ensimmäinen säkeistö laulusta, jota ymmärtäväinen opettajamme antoi meidän kuunnella aina, kun väsytti eikä olisi jaksanut opiskella mitään (usein, siksi se jäikin mieleen). Se alkaa: Toutes les garcons et les filles de mon age se promenent dans le rue deux par deux. Todennäköisesti sitä ei kirjoiteta noin, mutta osaisin kyllä lausua sen.”

Maantietoa rimpsuina

”Opettaja opetti, että kourallinen kauroja loiskahti lumeen. Siitä muistaa väli-ilmansuunnat: koillinen, kaakko, lounas, luode.”

”Jos osallistuisin tietovisoihin, osaisin planeettojen järjestyksen.”

”Muistan litanioita, kuten an auf hinter in neben über vor schwissen saksan tunneilta sekä Merkurius, Venus, Maa, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus, Pluto maantiedon tunneilta. Saksan pronomineja en ole liiemmin hyödyntänyt, mutta osaan aina vastata kysymyksiin planeetoista ja siitä, mikä on lähinnä mitäkin planeettaa tai aurinkoa. Olisi hyvä tieto, jos osallistuisin tietovisoihin.”

”Jostain syystä mieleen iskostui alaluokilta rimpsu: Ob, Jenisei, Lena. En tosiaan tiedä, miksi muistan Venäjän jokien nimet ylivoimaisesti parhaiten maantiedon tunneilta. Ei ole ollut hirveästi käyttöä myöhemmässä elämässä, mutta ehkäpä pääsen vielä loistamaan Trivial Pursuitissa.”

Äidinkieli, äidinkielen ja muut taivutukset

”Meille opetettiin äidinkielen sijamuodot perheenä. Vähän asenteellinen sisältö mutta hyvä metodi, koska ne jäivät näin mieleen:

Nominatiivi on isä, perusäijä. Koira, kissa.

Genetiivi on äiti, ja äiti tietää perheessä aina, kenen mikäkin on. Koiran, kissan.

Essi Essiivi on perheen esiintyjä ja haluaa aina olla jonakin: koirana, kissana.

Paavo Partitiivi haluaa aina jotakin: koiraa, kissaa.

Transu Translatiivi taas haluaa aina tulla joksikin muuksi: koiraksi, kissaksi.”

”Aina kun minun pitää miettiä, missä kohdassa jokin kirjain on aakkosjärjestyksessä, joudun laulamaan päässäni ala-asteella opitun aakkoslaulun: aa bee cee dee ee äf gee… En pysty muistamaan aakkosia ilman sitä ärsyttävää melodiaa.”

”Vuosikymmeniin en ole komitatiivia tarvinnut, mutta kyllä sillä voi ehkä joskus päteä, kun istuu iltaa YSTÄVINEEN.”

”Meille opetettiin sijamuodot tällä litanialla: genen essinä partia translaksi inessä elasta illaan adella ablalta allalle abetta komineen instruin.

Genen on genetiivi, translaksi translatiivi, adella adessiivi ja niin edelleen. Luettelo on siitä nerokas, että se kertoo paitsi taivutusmuodon nimen myös sen, miten se taipuu. Vuosikymmeniin en ole komitatiivia tarvinnut, mutta kyllä sillä voi ehkä joskus päteä, kun istuu iltaa YSTÄVINEEN.”

Pitkää matematiikkaa (hyvin lyhyesti)

”Sen muistan, että on olemassa jokin, jota hypotenuusaksi kutsutaan.”

”Kirjoitin laajasta matikasta ällän enkä muista ainuttakaan matemaattista kaavaa. En yhtäkään.”

”A toiseen + B toiseen = C toiseen. Liittyi kolmioihin jotenkin.”

Mitä koulussa opetettua sinä et unohda ikinä? Kerro alla kommenttikentässä meille muillekin muistin virkistykseksi!

Muoviton maaliskuu -kampanja kehottaa vähentämään muovin käyttöä. Idean äiti Heidi Hautala kantaa itsekin kortensa kekoon arkisilla teoillaan.

”Ulkoilin tänä talvena Kaivopuiston rannassa Helsingissä ja huomasin, kun koiranulkoiluttajat noukkivat ahdistuneina muoviroskia rannalta. Aloin miettiä, mitä kaikkea muovijätteiden vähentämiseksi voitaisiin tehdä”, Hautala kertoo.

Muovikeskustelua jo pidempään sosiaalisessa mediassa seurannut Heidi heitti Twitteriin idean muovittomasta maaliskuusta.

”Se tuntui lähtevän heti lentoon. Keräsimme ryhmän, jonka kanssa pistimme pystyyn #MuovitonMaaliskuu -tapahtuman Facebookiin.”

Kertakäyttö on suurin ongelma

Hautala tietää, että ympäristöteot ovat usein käytännössä haastavia. Ongelma on monesti se, ettei vaihtoehtoja ole.

”Ihan kaikessa muovia ei voi välttää, eikä aina tarvitsekaan: suurin ongelma on sen kertakäyttö liian usein ja turhaan.”

Tarkista, ettei hammastahna sisällä mikromuovia.

Vaikka esimerkiksi hammastahnatuubia ei löydy muovittomana, Hautala vinkkaa varmistamaan ainakin sen, ettei itse tahna sisällä mikromuovia.

”Kuluttaja on aikamoisessa viidakossa, kun yrittää välttää muovia ja samalla arvioida, milloin on ekologisempaa valita jokin muu pakkausmateriaali. Siksi tämän ei pitäisi olla vain kuluttajien käsissä. Tärkeää on, että muovin kierrätys tehostuu. Mutta se ei tarkoita, että voimme jatkaa yltiöpäistä muovin kulutusta.”

Hautala on iloinen siitä, kuinka Muoviton maaliskuu -kampanja on saanut ihmiset jakamaan vinkkejä ja kokemuksia. Entä miten hän itse pyrkii vähentämään muovin käyttöä arjessaan?

Heidin 5 konstia muovin välttämiseen

 1. Paperipusseja ja -kasseja on helppo käyttää monta kertaa uudelleen. Käytän niitä sekä paistamani leivän säilytykseen että pientalouden kompostipusseina.
 2. Käytän kaupassa omaa pussia myös hedelmille ja vihanneksille. Ohuen kankaisen pussin voi joko ostaa tai ommella itse, vaikkapa vanhoista valoverhoista. Oma kestokassi kannattaa ottaa mukaan myös matkoille.
 3. Suosin paikallisia tuotteita. Läheltä tulevia tuotteita ei yleensä tarvitse pakata niin paljon. Jos vain mahdollista, kannattaa ostaa elintarvikkeita suoraan tiskiltä.
 4. Pidän mukana omaa kestävää pulloa, jota täytän aina uudelleen, sekä kuumalle että kylmälle juomalle. Samalla säästyy turhilta muovipulloilta ja take away -kupeilta. Kiireiselle suosittelen myös oman haarukan mukana kantamista, mikä helpottaa nopeasti ostettujen eväiden syömistä.
 5. Annan usein palautetta kaupoille ja tuottajille. Niin rohkaisevaa kuin rakentavaa.

Varo myös piilomuovia!

On myös asioita, joissa emme ehkä edes hoksaa käyttävämme muovia.

”Teen ystävänä on pistänyt silmään, että yksittäispakatuissa teepusseissa on usein muovia tai ne on ainakin pakattu muoviin.”