Tiesitkö, että metrilakun nimi johtaa harhaan? Vientipäällikkö Janne Nylund Makulakusta kertoo miksi.

METRILAKU KUULUU suomalaiseen kesätapahtumaan jo yhtä saumattomasti kuin pieni sadekuuro ja hyttyset.

Valtaosa metrilakuista on peräisin Makulakun Porvoon tehtaalta, jossa lakukoneet ovat käyneet kuumina jo maaliskuusta lähtien.

”Lakusesonki on kuumimmillaan juuri nyt. Täällä painetaan lakritsaa yötä päivää”, kertoo vientipäällikkö Janne Nylund Makulakusta.

Lakritsimassat ja lakujen täytteet yhdistyvät erilaisten suutinten kautta koneessa, josta lakritsi tulee yhtenä pitkänä nauhana ulos. Sitten se leikataan koneella ja pakataan käsin .

KANSAN SUUSSA laku on metrilaku, mutta tarkalleen ottaen se on 70 senttimetriä pitkä.

”Siihen on kuljetustekninen syy. 70 sentin pituiset lakut saa pakattua kätevästi eurolavoille”, Nylund kertoo.

Nimi on jäänyt elämään 1980-luvulta, jolloin toinen porvoolainen lakritsitehdas valmisti perinteistä mustaa lakritsia metrin mittaan.

Nylundin tietojen mukaan ensimmäisen kerran metrin pituista lakritsia valmistettiin 1950-luvulla porvoolaisessa lakritsitehdas Makeassa, joka tosin kääri lakritsin kiekoille.

Suomalaisten suosikkimaut ovat pysyneet samoina jo vuosia.

MAKULAKUN VALIKOIMISSA on tänä kesänä 38 eri makua, mutta suomalaisten suosikit ovat pysyneet samoina jo vuosia. Mansikkaa ja salmiakkia myydään ylivoimaisesti eniten.

Nylund on työskennellyt lakritsitehtaalla yli 20 vuotta. Joka aamu töihin mennessä häntä tervehtii ilmassa leijaileva makea tuoksu.

”Vuosien jälkeenkin lakritsi maistuu yhä, ja töissä sitä saa syödä niin paljon kuin vatsa kestää. Oma suosikkini on perinteinen musta.”

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 14 / 2015.