Onko sinulla yleensä kauppareissulla mukana oma kassi? Se on hyvä askel kohti muovin vähenemistä maailmassa.
Onko sinulla yleensä kauppareissulla mukana oma kassi? Se on hyvä askel kohti muovin vähenemistä maailmassa.

Muoviton maaliskuu herättelee välttämään turhaa muovin käyttöä. Kodin Kuvalehti on mukana ja haastaa sinutkin!

Muoviton maaliskuu -kampanjan takana ovat Ruokamysteerit-blogin tekijät. Ideana on haastaa sekä itsensä että muut vähentämään muovijätteen määrää ainakin kuukauden ajan. Ja kun on alkuun päässyt, kannattaa jatkaa! Maapallo kiittää.

Muovijätteen vähentämiseen on monta hyvää tapaa, kun vain kiinnittää asiaan huomiota.

21 helppoa tapaa välttää muovia

Ruokaostokset:

 • Ota ostoksille aina mukaan oma kangaskassi. Jos olet unohtanut ottaa kauppareissulle kassin, valitse muovipussin sijasta paperikassi.
 • Älä osta hedelmiä tai vihanneksia muoviin pakatuissa rasioissa vaan irtomyynnistä.
 • Vältä muoviin pakatun ruuan ostamista. Valitse ennemmin tuotteita, joiden pakkaukset ovat pahvia tai paperia. Osta esimerkiksi kala mieluummin kalatiskiltä kuin vakuumiin pakattuna.
 • Älä käytä kaupan kertakäyttöpusseja, vaan laita hedelmät ja vihannekset paperipussiin tai omaan kestokassiin. Kankaisen hedelmäpussin voi ommella itse, mutta kaupoista saa myös kestopusseja. Eri tuotteet voi laittaa punnituksen jälkeen samaan pussiin ja niiden tarrat pussin päälle. Esimerkiksi banaaniterttua tai yksittäistä sipulia ei tarvitse pussittaa lainkaan.

Vaatteet:

 • Vältä mahdollisuuksien mukaan keinokuituisten vaatteiden ostamista. Suosi luonnonmateriaaleja kuten puuvillaa, pellavaa ja nahkaa tai hanki kierrätettyä. Tekokuiduista, kuten polyesterista, elastaanista ja akryylista, irtoaa pesussa mikromuoveja, jotka ajautuvat vesistöihin.
 • Pidä vaatteistasi hyvin huolta. Siten saat ne kestämään pidempään ja vähennät uusien ostamista.
 • Älä pese vaatteita liian usein. Mikromuovihiukkasia irtoaa uusista vaatteista pesussa kaikkein eniten.
 • Pese vaatteet mahdollisimman täydessä koneessa ja käytä pesupussia. Siten mikromuovia irtoaa vaatteista vähemmän. Pesupussi vähentää esimerkiksi fleece- ja softshell -materiaalien päätymistä veteen.

Pesuaineet ja kosmetiikka:

 • Suosi pesuaineita ja sertifioitua luonnonkosmetiikkaa, jossa ei käytetä mikromuoveja. Mikromuoveja ei ole käytetty myöskään Joutsen-merkityissä kosmetiikkatuotteissa.
 • Osta esimerkiksi saippua mieluummin palana kuin muoviin pakattuna.

Noutojuomat ja -ruuat:

 • Älä ota kahvilasta noutokahvia pahvimukiin – sekin on päällystetty muovilla. Ota mukaan oma kuppi tai juo kahvisi paikan päällä.
 • Jos tapanasi on siemailla vettä usein, pidä mukana omaa täytettävää vesipulloa, jotta et joudu ostamaan niitä.
 • Älä käytä muovisia kertakäyttöastioita tai -aterimia. Retkelle tai noutolounaalle voi ottaa mukaan oikeat astiat. Älä ota hampurilaisravintolasta mukiin muovipilliä.
 • Älä osta kaupasta muovirasiaan pakattua lounassalaattia, vaan tee lounassalaatti itse kotona ja pakkaa se kestorasiaan.

Vältä ja korvaa

 • Jos et voi välttää muovipakkauksen ostamista, muista, että ohut pakkaus on parempi kuin kova ja paksu.
 • Osta mieluummin yksi iso kuin monta pientä rasiaa. Säästät usein samalla rahaa.
 • Suosi lähiruokaa ja myyjiä, jotka eivät käytä muovia.
 • Korvaa muovisia keittiötarvikkeita mahdollisuuksien mukaan puisilla tai posliinisilla, kun on aika hankkia uusia. Melkein aina löytyy vaihtoehto: on puulastoja, puisia leikkuulautoja, lasipurkkeja ja posliinikulhoja.
 • Jos vain mahdollista, osta lapsille mieluiten puuleluja tai muuta sellaista, joka ei ole muovia.

Muista kierrätys

 • Kierrätä muovit. Jos taloyhtiössäsi ei vielä ole muoville omaa kierrätysastiaa, ota se puheeksi taloyhtiössä tai kysy asiasta kunnan ympäristövirastosta.
 • Käytä roskapusseina esimerkiksi vessapaperin käärepusseja, leipäpusseja ja paperikasseja.

Osallistu Muoviton maaliskuu -kampanjaan näin:

 1. Osallistu Facebookissa tapahtumaan #MuovitonMaaliskuu. Kerro myös muille, että otit haasteen vastaan ja käytä postauksessa tunnusta #muovitonmaaliskuu.
 2. Haasta muita mukaan. Kutsu Facebookin tapahtuman kautta ystäviä, työkavereita ja sukulaisia osallistumaan.

 

 

Mietiskelin

Vietä muoviton maaliskuu! Sinäkin voit vähentää muovijätettä helposti – 21 vinkkiä arkeen

Muoviton eläminen. Jäin miettimään asiaa ja KÄÄÄK... tuntuu suorastaan jättimäiseltä ja mahdottomalta asialta. Enhän minä pysty välttämään muovia, kun sitä on kaikkialla ja kaikessa! Sitten rauhoituin ja ajattelin uudelleen. Muoviongelma on suuri, maailmanlaajuinen, mutta yksittäinen ihminen voi toimia asian parantamiseksi ajattelemalla kahta asiaa: 1) Käytä/hanki aina muoviton vaihtoehto, kun se on mahdollista, 2) Jos et voi käyttää muovitonta vaihtoehtoa, niin pidä huoli siitä, että muovijäte...
Lue kommentti

Muoviton maaliskuu -kampanja kehottaa vähentämään muovin käyttöä. Idean äiti Heidi Hautala kantaa itsekin kortensa kekoon arkisilla teoillaan.

”Ulkoilin tänä talvena Kaivopuiston rannassa Helsingissä ja huomasin, kun koiranulkoiluttajat noukkivat ahdistuneina muoviroskia rannalta. Aloin miettiä, mitä kaikkea muovijätteiden vähentämiseksi voitaisiin tehdä”, Hautala kertoo.

Muovikeskustelua jo pidempään sosiaalisessa mediassa seurannut Heidi heitti Twitteriin idean muovittomasta maaliskuusta.

”Se tuntui lähtevän heti lentoon. Keräsimme ryhmän, jonka kanssa pistimme pystyyn #MuovitonMaaliskuu -tapahtuman Facebookiin.”

Kertakäyttö on suurin ongelma

Hautala tietää, että ympäristöteot ovat usein käytännössä haastavia. Ongelma on monesti se, ettei vaihtoehtoja ole.

”Ihan kaikessa muovia ei voi välttää, eikä aina tarvitsekaan: suurin ongelma on sen kertakäyttö liian usein ja turhaan.”

Tarkista, ettei hammastahna sisällä mikromuovia.

Vaikka esimerkiksi hammastahnatuubia ei löydy muovittomana, Hautala vinkkaa varmistamaan ainakin sen, ettei itse tahna sisällä mikromuovia.

”Kuluttaja on aikamoisessa viidakossa, kun yrittää välttää muovia ja samalla arvioida, milloin on ekologisempaa valita jokin muu pakkausmateriaali. Siksi tämän ei pitäisi olla vain kuluttajien käsissä. Tärkeää on, että muovin kierrätys tehostuu. Mutta se ei tarkoita, että voimme jatkaa yltiöpäistä muovin kulutusta.”

Hautala on iloinen siitä, kuinka Muoviton maaliskuu -kampanja on saanut ihmiset jakamaan vinkkejä ja kokemuksia. Entä miten hän itse pyrkii vähentämään muovin käyttöä arjessaan?

Heidin 5 konstia muovin välttämiseen

 1. Paperipusseja ja -kasseja on helppo käyttää monta kertaa uudelleen. Käytän niitä sekä paistamani leivän säilytykseen että pientalouden kompostipusseina.
 2. Käytän kaupassa omaa pussia myös hedelmille ja vihanneksille. Ohuen kankaisen pussin voi joko ostaa tai ommella itse, vaikkapa vanhoista valoverhoista. Oma kestokassi kannattaa ottaa mukaan myös matkoille.
 3. Suosin paikallisia tuotteita. Läheltä tulevia tuotteita ei yleensä tarvitse pakata niin paljon. Jos vain mahdollista, kannattaa ostaa elintarvikkeita suoraan tiskiltä.
 4. Pidän mukana omaa kestävää pulloa, jota täytän aina uudelleen, sekä kuumalle että kylmälle juomalle. Samalla säästyy turhilta muovipulloilta ja take away -kupeilta. Kiireiselle suosittelen myös oman haarukan mukana kantamista, mikä helpottaa nopeasti ostettujen eväiden syömistä.
 5. Annan usein palautetta kaupoille ja tuottajille. Niin rohkaisevaa kuin rakentavaa.

Varo myös piilomuovia!

On myös asioita, joissa emme ehkä edes hoksaa käyttävämme muovia.

”Teen ystävänä on pistänyt silmään, että yksittäispakatuissa teepusseissa on usein muovia tai ne on ainakin pakattu muoviin.”

Lintujen asuntomarkkinat alkavat kohta kuumentua. Ole mukana sesongissa ja hanki niille pönttöjä.

Haluaisitko pihapiiriisi pieniä, kauniita seuralaisia ensi kesäksi? Katso pihapuita sillä silmällä, koska kohta linnutkin katsovat. Kolopesijät eivät ainoastaan laula titityytä – nyt ne etsivät myös kiivaasti pesimäpaikkoja.

”Alkukeväällä eli juuri nyt on paras aika pönttöjen ripustamiseen tulevan kevään ja kesän pesintöjä ajatellen”, kertoo Johannes Silvonen Helsingin seudun lintutieteellisestä yhdistyksestä Tringasta.

Kirjosiepolle ehtii laittaa kodin vielä vapun alla.

Myöhemmin saapuvien muuttolintujen, kuten kirjosiepon pöntön ehtii hyvin ripustaa vielä huhtikuun lopullakin, mutta tiaisten ja kottaraisen pöntöt kannattaa ripustaa viimeistään maaliskuussa.

Silvonen lisää, että oikeastaan pönttöjä voi kiinnitellä mihin vuodenaikaan tahansa, haittaa siitä ei ainakaan ole.

Mutta miten ne vanhat pesäainekset pöntöissä? Siivoamiseenkin kannattaa lintujen avuksi osallistua, mutta mieluiten syksyllä.

”Paras ajankohta pönttöjen puhdistamiseen on alkutalvi, kun pakkaset ovat alkaneet. Silloin varhaisimmat pesijät, kuten tiaiset aloittelevat jo sopivien pesäpaikkojen varailemista.”

Pöntön voi tilata myös netistä

Reippaimmat nikkaroivat linnunpönttöjä itse. Jos ei jaksa, Johannes Silvosen mukaan parhaita paikkoja niiden hankkimiseen ovat luontokaupat.

”Esimerkiksi Lintuvarusteessa, joka on lintuharrastajien liike pääkaupunkiseudulla, on iso valikoima pönttöjä. Toki muistakin kaupungeista varmasti löytyy hyviä liikkeitä. Ja yksi suosituimmista nettikaupoista lienee Linnunpontto.com.”

Silvonen kertoo, että omaan nakutteluun ohjeita löytyy Tringan nettisivuilta.

Sydäntä lämmittää jo ajatuskin siitä, että sieltä ne linnut taas liihottavat merten yli tänne kaunista kesäämme odottamaan. Mitkä linnut tulevat ensimmäisinä ja niihin pönttöihin sitten muuttavat?

Ensimmäisinä tulevat kottaraiset, uuttukyyhkyt ja telkät.

Johannes Silvonen kertoo, että näinä päivinä alkaa saapua etelämpänä talvehtineita kottaraisia.

”Muita pöntöissä pesiviä muuttajia, jotka tulevat aikaisin, ovat uuttukyyhky ja vesilinnuista telkkä. Pöntössä pesivistä pikkulinnuista kirjosieppo ja leppälintu saapuvat vasta myöhemmin keväällä, vapun tienoilla ja toukokuun alkupuolella.”

Mutta ihan ensimmäisiä asukkaita pöntöissä saattavat kuitenkin olla tiaiset. Niistä suuri osa on viettänyt täällä talvensa ja iloitsee keväällä uudesta kodista.