Onko sinulla yleensä kauppareissulla mukana oma kassi? Se on hyvä askel kohti muovin vähenemistä maailmassa.
Onko sinulla yleensä kauppareissulla mukana oma kassi? Se on hyvä askel kohti muovin vähenemistä maailmassa.

Muoviton maaliskuu herättelee välttämään turhaa muovin käyttöä. Kodin Kuvalehti on mukana ja haastaa sinutkin!

Muoviton maaliskuu -kampanjan takana ovat Ruokamysteerit-blogin tekijät. Ideana on haastaa sekä itsensä että muut vähentämään muovijätteen määrää ainakin kuukauden ajan. Ja kun on alkuun päässyt, kannattaa jatkaa! Maapallo kiittää.

Muovijätteen vähentämiseen on monta hyvää tapaa, kun vain kiinnittää asiaan huomiota.

21 helppoa tapaa välttää muovia

Ruokaostokset:

 • Ota ostoksille aina mukaan oma kangaskassi. Jos olet unohtanut ottaa kauppareissulle kassin, valitse muovipussin sijasta paperikassi.
 • Älä osta hedelmiä tai vihanneksia muoviin pakatuissa rasioissa vaan irtomyynnistä.
 • Vältä muoviin pakatun ruuan ostamista. Valitse ennemmin tuotteita, joiden pakkaukset ovat pahvia tai paperia. Osta esimerkiksi kala mieluummin kalatiskiltä kuin vakuumiin pakattuna.
 • Älä käytä kaupan kertakäyttöpusseja, vaan laita hedelmät ja vihannekset paperipussiin tai omaan kestokassiin. Kankaisen hedelmäpussin voi ommella itse, mutta kaupoista saa myös kestopusseja. Eri tuotteet voi laittaa punnituksen jälkeen samaan pussiin ja niiden tarrat pussin päälle. Esimerkiksi banaaniterttua tai yksittäistä sipulia ei tarvitse pussittaa lainkaan.

Vaatteet:

 • Vältä mahdollisuuksien mukaan keinokuituisten vaatteiden ostamista. Suosi luonnonmateriaaleja kuten puuvillaa, pellavaa ja nahkaa tai hanki kierrätettyä. Tekokuiduista, kuten polyesterista, elastaanista ja akryylista, irtoaa pesussa mikromuoveja, jotka ajautuvat vesistöihin.
 • Pidä vaatteistasi hyvin huolta. Siten saat ne kestämään pidempään ja vähennät uusien ostamista.
 • Älä pese vaatteita liian usein. Mikromuovihiukkasia irtoaa uusista vaatteista pesussa kaikkein eniten.
 • Pese vaatteet mahdollisimman täydessä koneessa ja käytä pesupussia. Siten mikromuovia irtoaa vaatteista vähemmän. Pesupussi vähentää esimerkiksi fleece- ja softshell -materiaalien päätymistä veteen.

Pesuaineet ja kosmetiikka:

 • Suosi pesuaineita ja sertifioitua luonnonkosmetiikkaa, jossa ei käytetä mikromuoveja. Mikromuoveja ei ole käytetty myöskään Joutsen-merkityissä kosmetiikkatuotteissa.
 • Osta esimerkiksi saippua mieluummin palana kuin muoviin pakattuna.

Noutojuomat ja -ruuat:

 • Älä ota kahvilasta noutokahvia pahvimukiin – sekin on päällystetty muovilla. Ota mukaan oma kuppi tai juo kahvisi paikan päällä.
 • Jos tapanasi on siemailla vettä usein, pidä mukana omaa täytettävää vesipulloa, jotta et joudu ostamaan niitä.
 • Älä käytä muovisia kertakäyttöastioita tai -aterimia. Retkelle tai noutolounaalle voi ottaa mukaan oikeat astiat. Älä ota hampurilaisravintolasta mukiin muovipilliä.
 • Älä osta kaupasta muovirasiaan pakattua lounassalaattia, vaan tee lounassalaatti itse kotona ja pakkaa se kestorasiaan.

Vältä ja korvaa

 • Jos et voi välttää muovipakkauksen ostamista, muista, että ohut pakkaus on parempi kuin kova ja paksu.
 • Osta mieluummin yksi iso kuin monta pientä rasiaa. Säästät usein samalla rahaa.
 • Suosi lähiruokaa ja myyjiä, jotka eivät käytä muovia.
 • Korvaa muovisia keittiötarvikkeita mahdollisuuksien mukaan puisilla tai posliinisilla, kun on aika hankkia uusia. Melkein aina löytyy vaihtoehto: on puulastoja, puisia leikkuulautoja, lasipurkkeja ja posliinikulhoja.
 • Jos vain mahdollista, osta lapsille mieluiten puuleluja tai muuta sellaista, joka ei ole muovia.

Muista kierrätys

 • Kierrätä muovit. Jos taloyhtiössäsi ei vielä ole muoville omaa kierrätysastiaa, ota se puheeksi taloyhtiössä tai kysy asiasta kunnan ympäristövirastosta.
 • Käytä roskapusseina esimerkiksi vessapaperin käärepusseja, leipäpusseja ja paperikasseja.

Osallistu Muoviton maaliskuu -kampanjaan näin:

 1. Osallistu Facebookissa tapahtumaan #MuovitonMaaliskuu. Kerro myös muille, että otit haasteen vastaan ja käytä postauksessa tunnusta #muovitonmaaliskuu.
 2. Haasta muita mukaan. Kutsu Facebookin tapahtuman kautta ystäviä, työkavereita ja sukulaisia osallistumaan.

 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Mietiskelin

Muoviton eläminen. Jäin miettimään asiaa ja KÄÄÄK... tuntuu suorastaan jättimäiseltä ja mahdottomalta asialta. Enhän minä pysty välttämään muovia, kun sitä on kaikkialla ja kaikessa! Sitten rauhoituin ja ajattelin uudelleen.

Muoviongelma on suuri, maailmanlaajuinen, mutta yksittäinen ihminen voi toimia asian parantamiseksi ajattelemalla kahta asiaa:

1) Käytä/hanki aina muoviton vaihtoehto, kun se on mahdollista, 

2) Jos et voi käyttää muovitonta vaihtoehtoa, niin pidä huoli siitä, että muovijäte menee kierrätykseen tai polttojätteeksi. Ei siis kaatopaikalle tai luontoon.

Tämä siis tarkoittaa myös sitä, että ne fleece- tai softshell- ja yleensäkin keinokuituvaatteet on syytä jättää kaupan hyllylle ja siirtyä esimerkiksi villaa, puuvillaa, pellavaa tai silkkiä oleviin vaatteisiin. Kyllä, ne eivät ole brändivaatteita - vielä. Vaan mikäli suuret määrät kuluttajia kääntävät selkänsä muovipitoisille materiaaleille, niin kauppa ja tekstiiliteollisuus muuttaa nopeasti tuotevalikoimaa. Brändille haitallisinta on se, että kuluttajat pitävät sitä epäluotettavana. Näin on tapahtunut ennenkin, muun muassa jääkaappien suhteen. Hullunahan pidettäisiin sellaista ihmistä, joka väittäisi, ettei voi elää ilman freonilla täytettyä jääkaappia.

Ja heille, jotka edelleenkin puistelevat päätään, että mahdoton tehtävä, kannattaa muistaa muovin lyhyt historia. Muovituotteita on ollut maailmassa alle sata vuotta. Joten voimme vallan hyvin elää elämäämme käyttämällä silkkisukki tai luonnonjouhisia puuvartisia harjoja tai pyöräyttää pullataikinan teräs- tai posliinikulhossa..... Lista on loputon. Kyse on vain valinnoista.

Kumpi on sinulle tärkeämpi: trendivaate vai se, että lapsenlapsesi ei juo muovilla kyllästettyä vettä?

 • ylös 12
 • alas 3
Vierailija

Hedelmiä ostaessa ei ole aina vaihtoehtoa muovirasioille, esim. viinirypäleet on melkein aina rasioissa nykyään. Käytän näitä rasioita näin keväällä kylvöastioina, ne ovat kuin pieniä kasvihuoneita.
Oma kassi on mukana kaupassa ja vesipulloina hyviä Tupperware-pulloja.

 • ylös 10
 • alas 0
Sisältö jatkuu mainoksen alla