Lupiini on näyttävä kukka, joka on laajalti levinnyt esimerkiksi moottoriteiden varsille.
Lupiini on näyttävä kukka, joka on laajalti levinnyt esimerkiksi moottoriteiden varsille.

Lupiini aiotaan tänä kesänä lisätä haitallisten vieraslajien listaan. Hieno vai huono homma, mitä sanot?

Suomen luonnon omaleimaisuutta varjellaan uutterasti, ja siksi muista maista leviäviä kasveja säädetään tarpeen mukaan haitallisiksi vieraskasvilajeiksi. WWF kertoo, että tänä kesänä Suomen kiellettyjen vieraslajien listaan ollaan lisäämässä myös komealupiini, joka on monin paikoin vallannut tienvarret. Komea kukka saa pientareet näyttämään violeteilta, vaaleanpunaisilta ja valkoisilta – mutta vie samalla elintilan heikommilta lajeiltamme.

Kun laji on määritelty vieraslajiksi, sillä voi olla merkitystä myös tavallista kotipihaa tai kesämökkitonttia vaalivalle ihmiselle. Vieraslajin kasvattaminen ja ympäristöön päästäminen on lailla kiellettyä, ja terveyttä uhkaavat esiintymät pitäisi jopa poistaa, muistuttaa Allergia-, iho- ja astmaliitto.

Allergia-, iho- ja astmaliitto ja WWF haastavat kunnat kartoittamaan haitallisten vieraskasvilajien esiintymiä ja laatimaan suunnitelmat niiden hävittämiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Vieraslajit ovat kasvava ympäristöongelma, joten niiden torjumiseen ja leviämisen ehkäisyyn pitää tarttua nyt”, WWF:n suojeluasiantuntija Panu Kunttu sanoo tiedotteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mikä vieraslajeissa sitten on niin pahaa? Niitä yritetään hillitä, koska ne ovat usein muita kasveja vahvempia ja peittävät muut alleen. Toisten kasvien väheneminen taas voi vaikuttaa sekä hyönteisiin että sitä kautta myös lintuihin ja koko ekosysteemiin.

Millainen on sinun suhteesi lupiineihin? Äänestä alla!

Kysely

Lupiini on minusta...

kaunis ja ihana kukka!
kaunis ja ihana kukka!
62.8%
ikävä vieraslaji, jonka toivoisin poistuvan Suomen luonnosta
ikävä vieraslaji, jonka toivoisin poistuvan Suomen luonnosta
37.1%
Ääniä yhteensä: 447
Szzz

Annetaan kukkien kukkia kirjoitti:
Kaunis kukkahan se on. En edes tietäisi vieraslajiksi jollei siitä pidetä haloota. Teiden ojat ajetaan joka tapauksessa jollain niittokoneilla niin miksei niissä voi olla tavallisen heinän sijasta kaunis värikäs kukka?!?-silmänilona

Kaunishan se on (tai no omasta mielestäni ei edes kovin kaunis), mutta pian se on tienvarsien ainoa kukka, kunhan kasvusto leviää ja tukahduttaa kotoperäiset kasvilajit, jotka ovat paikalliselle eläimistölle tärkeitä. Vaikuttaa siis koko bioversiteettiin, ei ole ainoastaan kyse silmänilosta.

  • ylös 15
  • alas 9
Vierailija

Minkäs teet kun höperö naapuri raahaa lupiineja jopa as oy:n pihaan istutuksikseen. Pitäisikö itse raahata lähimetsästä sitten lupiinin kaveriksi muutama espanjansiruetana. Voisi pitää iloiset vieraslajikekkerit.

  • ylös 14
  • alas 8
Sisältö jatkuu mainoksen alla