Puoliso ja minä olemme yhtä mieltä siitä, että kellojen siirtely saa luvan loppua. Kaikesta muusta aiheeseen liittyvästä olemmekin eri mieltä.

Kaikenlaista pientä säätöä se on vaatinut, että aamuihminen (= minä) ja iltaihminen (= puoliso) ovat saaneet sovitettua aikataulunsa yhteen ja löytäneet jopa yhteistä aikaa.

Otetaan esimerkiksi perjantai-illat: silloin vietämme aina kokonaista 20 minuuttia parisuhteen laatuaikaa hyvän elokuvan ääressä.

Valitsemme elokuvan yhdessä. Asetumme katsomaan sitä yhdessä. 20 minuutin jälkeen minä nukahdan sohvalle, ja mies katsoo rainan yksin loppuun. Jos herättyäni kysyn, hän kertoo kyllä lauhkeasti, kuka oli murhaaja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nyt näyttää siltä, että yhteinen laatuaikamme saattaisi EU:n päätöksellä lisääntyä – mutta yksimielisyytemme vastaavasti vähentyy.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

EU kun on suurella todennäköisyydellä tekemässä päätöksen, että jäsenmaat luopuvat ensi vuonna kellojen joutavanpäiväisestä siirtelystä kesä- ja talviaikaan. Sitä toki kannatamme molemmat, mutta kumpi aika pitäisi valita pysyväksi? Siitä olemme tasan kahta eri mieltä.

Aamuista tulisi valoisampia, mikä ilahduttaa meitä aamuihmisiä ja helpottaa iltaihmistenkin heräämistä.

Minä liputan talviaikaa. Miettikää nyt, miten suurenmoista! Aamuista tulisi valoisampia, mikä ilahduttaa meitä aamuihmisiä ja helpottaa iltaihmistenkin heräämistä. Lapset kirmaisisivat kouluun virkeinä. Minä näkisin perjantaielokuvasta tunnin ja 20 minuuttia, ennen kuin nukahtaisin.

Mutta kelpaakos tuo meidän iltaihmisellemme? Vielä mitä. Hän kannattaa pysyvää kesäaikaa, koska haluaa valoisammat illat. Silloin tulee kuulemma lähdettyä varmemmin lenkille tai hiihtoladulle töiden jälkeen.

Auto-onnettomuudet vähenisivät, jos iltapäivän ruuhkissa riittäisi valoa tunnin verran pidempään.

Liikenneturvakin on laskeskellut, että auto-onnettomuudet vähenisivät, jos iltapäivän ruuhkissa riittäisi valoa tunnin verran pidempään.

Kompromissia ei ole näköpiirissä, päinvastoin. Olen käynyt vaivihkaa liikenne- ja viestintäministeriön sivuilla vastaamassa kyselyyn, jossa tiedustellaan, mikä aika Suomessa pitäisi ottaa pysyvästi käyttöön. En aio hiiskua kyselystä puolisolle sanaakaan. Jos hän ei sitä huomaa,  kesäaikapuolueelta jää ainakin yksi ääni saamatta.

EU:ssa direktiivin valmistelu jatkuu. Suomessa aikavyöhykkeen päättää aikanaan eduskunta.

Päätyy se kumpaan ratkaisuun tahansa, yksi on varmaa: meidän perheessä päätöksestä riemuitaan vain 50-prosenttisesti.

Kannatatko sinä pysyvää kesä- vai talviaikaa? Vastaa alla näkyvään kyselyyn.

Kysely

Mitä mieltä sinä olet: pitäisikö Suomen jäädä pysyvästi kesä- vai talviaikaan?

Talviaikaan totta kai.
Talviaikaan totta kai.
62.8%
Kesäaikaan tietenkin.
Kesäaikaan tietenkin.
37.1%
Ääniä yhteensä: 78
Sisältö jatkuu mainoksen alla