Toimittaja-kirjailija Ani Kellomäki, 42, havahtui omaan juomiseensa, kun päätyi työporukan kanssa baariin yhä useammin. Nykyisin hän riipaisee kännin ehkä kerran vuodessa eikä juo muuten lainkaan. Häneltä on juuri ilmestynyt kirja Tiedostavan siemailun taito.
Toimittaja-kirjailija Ani Kellomäki, 42, havahtui omaan juomiseensa, kun päätyi työporukan kanssa baariin yhä useammin. Nykyisin hän riipaisee kännin ehkä kerran vuodessa eikä juo muuten lainkaan. Häneltä on juuri ilmestynyt kirja Tiedostavan siemailun taito.

Jokaisen kannattaisi miettiä, miksi oikeastaan käyttää alkoholia, sanoo tietokirjailija Ani Kellomäki.

”Alkoholi on läsnä kaikkialla.

Alkoholi on läsnä arjessamme ilman, että edes tiedostamme sitä. On helpompaa juoda kuin olla juomatta, koska siihen kannustetaan joka paikassa. Jopa viinijoogaa on tarjolla!

Olemme oppineet, että alkoholi kohottaa asian kuin asian luksukseksi: siitä on tullut juhlan, loman, ystävyyden, rakkauden – ihan kaiken – symboli. Häissä otetaan kuva kahdesta skumppalasista ja Facebookiin pannaan ystävätapaamisista kuvia, joissa näkyy vain kohotettuja maljoja. Miksi olemme antaneet alkoholille luvan kuvittaa kaikkein intiimeimpiä tunteita? Sehän latistaa ne.

On yleinen harha, että alkoholi on vastaus läheisyyden ja arjesta irtautumisen tarpeisiimme.

On yleinen harha, että alkoholi on vastaus läheisyyden ja arjesta irtautumisen tarpeisiimme. Alkoholilla tavoitellaan rentoutumista, hassuttelua, uskallusta ja paineista vapautumista. Olemme unohtaneet, että kaikkiin tunnetiloihin pääsee ilman alkoholia. Meiltä puuttuu luottamus siihen, että lautapeli-illasta tulee rento ilman viiniäkin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Perus­ankean keskiviikon olkkarissa voi vetää ihan raakana, ei sitä tarvitse yrittää aateloida alkoholilla.

Tarkkaile puhetapaasi.

Puhumme alkoholista palkintona, joka ansaitaan, sitä tarvitaan ja himoitaan. Rakennamme mielikuvaa siitä, kuinka välttämätön elintarvike se on: Nyt mä niin ansaitsen lasillisen! Oispa kaljaa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nollaamme aineella, joka vain pahentaa niitä asioita, joista oli tarkoitus nollautua. Perus­ankean keskiviikon olkkarissa voi vetää ihan raakana, ei sitä tarvitse yrittää aateloida alkoholilla. Jos skumppaa vetää kuin ruisleipää, se menettää hohtonsa. Palautetaan alkoholi nautintoaineeksi, joksi se on tarkoitettu! Toimitaan kuten berliininmunkin kanssa. Eihän niitäkään mahdu kuutta yhteen viikkoon saati iltaan.

Myös työpaikoilla rakennetaan ihmeellisellä tavalla yhteishenkeä ja ilonpidon kulttuuria alkoholin avulla, on perjantaipulloarvontoja ja after work -drinkkejä. Niistä luopuminen ei aiheuttaisi kärsimystä – toisin kuin kostea kulttuuri aiheuttaa heille, joille alkoholi on jonkinlainen ongelma. Työpaikka voisi olla kokonaan rauhoitettu alue.

Kuinka hankalalta tuntuu mökkiloma tai saunareissu ilman alkoholia?

Ole raatorehellinen.

Alkoholista puhutaan kahdella tavalla: käyttö on joko täysin ongelmatonta tai eteen on tullut päätyseinä. Harmaasta alueesta ei puhuta. Kaikki ovat kuitenkin samalla janalla. Janalla voi salakavalasti liukua kohti riskirajaa, kun tavaksi on tullut käydä kaljalla töiden jälkeen, skoolata ystäväporukalla ja avata viinipullo puolison kanssa.

Millaisiin tilanteisiin ja tunteisiin käytät alkoholia? Voit tehdä kuukauden testin ja kuulostella rauhassa tipatonta elämää. Kuinka hankalalta tuntuu mökkiloma tai saunareissu ilman alkoholia? Ole raatorehellinen – ilman syyllistämistä. Alkoholista pitäisi pystyä puhumaan kuin vesimelonista. On fiksua kyseenalaistaa tapansa ajoissa, jolloin pieniä muutoksia on helppo tehdä. Voi vaikka päättää, että juo neljän sijaan kaksi lasillista. Tiedostava siemailu on taito, jota voi opetella.

Kokonaan lopettaminen voi olla helpompaa kuin kohtuullisuus.

Näytä mallia.

Millaista rentoutumisen mallia näytämme lapsillemme? Voisimme näyttää heille hengailua, johon ei kuulu alkoholia. Katson ilolla nuorisoa, joka juo aikaisempia sukupolvia vähemmän. Voisimme auttaa heitä muutoksessa emmekä kiskoa marinoituneeseen kulttuuriimme.

Kokonaan lopettaminen voi olla helpompaa kuin kohtuullisuus. On rentouttavaa, kun ei ole jatkuvasti valintatilanteessa. Tilalle saa enemmän rahaa ja merkityksellisempää aikaa rakkaiden kanssa, paremmat unet, toimeliaat aamut, pirteämmän olon, heleämmän ihon ja tasaisemman aivokemian, joka ei olen ihan pieni seikka mielenterveyden kannalta.”

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 2/2019 Suorat sanat -palstalla.

Ompa ilo lukea rohkea ja suora mielipide alkoholi-asiasta.Ei ole juuri lisättävää tähän.Alkoholi on tupattu nykyään joka juhla-asiaan ja sitä pidetään ylipyhänä asiana,josta ei saisi kukaan sanoa mitään negatiivista.Heti olet rajoittaja ja kuivis,jos vähänkään puolustat raittiutta.Tupakan vaaroista julistetaan jatkuvasti,mutta todelliset ja suurimmat ongelmat terveydessä ja sosiaalisissa suhteissa aiheuttaa ylikorotettu kuningas alkoholi.

  • ylös 20
  • alas 2
Sisältö jatkuu mainoksen alla