Tarja Santalahti
Tarja Santalahti on 54-vuotias Väestöliiton seksologi. Hän on sitä mieltä, että jokaisen pitäisi saada rakastella vähintään itsensä kanssa.

Tunnemme turhaa häpeää, joka latistaa itsetuntoa ja estää nauttimasta seksistä. On aika vapautua siitä – ja alkaa ihailla itseä, sanoo seksologi Tarja Santalahti.

Itsetunto nousee ihailulla.

”Moni nainen pelkää katsoa itseään. Harva aikuinen nainen on katsonut alapäätään ja tietää, miltä se näyttää. Saati, että hän ihailisi tuota kehonsa osaa, jonka tarkoitus on tuottaa nautintoa.

Minusta on huolestuttavaa, että kumppani tai gynekologi tuntee suomalaisen naisen vaginan paremmin kuin nainen itse.

Väitän, että vaginaan tutustuminen parantaa itsetuntoa. Tietoisuus omasta kehosta on itsetuntemusta, ihan perusasia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Moni nainen pelkää katsoa itseään.”

Alapäähän liittyy yhä paljon häpeää ja edellisten sukupolvien taakkaa. On ilo seurata nuoria äitejä ja sitä, kuinka luontevasti he puhuvat naperoilleen seksistä. Meidän vanhempamme lähinnä huusivat: kädet pois sieltä! Herranjestas sitä kasvatusta.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos et tunne kehoasi, et tunne itseäsi.

”Harva nelikymppinen, saati vanhempi, on tunnustellut sukupuolielimiään.

Miten havaitset esimerkiksi huolestuttavia ihomuutoksia, näppylöitä tai epätavallisuuksia, jos et tiedä, miltä alapääsi näyttää ja tuntuu? Puhumattakaan siitä, miten paljon voit lisätä nautintoa seksissä tutustumalla omaan kehoosi kunnolla.

Voit myös neuvoa kumppaniasi, kun tiedät, mistä nautintosi syntyy ja miten. Kumppania saa neuvoa! Väitän, että hän ei siitä suivaannu. Päinvastoin.”

Vaginasi ei ole pinkki ja siloinen.

”Monia naisia jännittää katsoa, miltä oma elin näyttää. He pelkäävät, ettei se vastaakaan mielikuvia, mikä vaikuttaa itsetuntoon.

Meillä on jokin ihmeellinen mielikuva siitä, miltä alapäämme pitäisi näyttää. Nyt uutinen, naiset: se ei ole siisti, siloinen ja kauniin pinkki. Se on kaikilla erilainen. Synnyttäneen naisen vagina on erilainen kuin nuoren lapsettoman naisen vagina.

”Meillä on jokin ihmeellinen mielikuva siitä, miltä alapäämme pitäisi näyttää.”

Häpyhuulet voivat roikkua, vagina on tumma ja sieltä tulee eritteitä. Niin kuuluu ollakin! Se on ihana, mahtava ja uskomaton elin, joka tuottaa nautintoa ja elämää!”

Pimpistä pitää puhua koulussa.

”Alapäähän tutustuminen, jopa sen ihastelu, pitäisi kirjata terveysoppiin. Alapäätä pitää voida levitellä itsekseen peilin edessä ja tutkiskella ilman mitään syyllisyyttä, inhoa ja häpeää.

Pimppiopin pitäisi olla kansalaistaito! Nyt kouluterveydenhuollossamme on varsin vähän asiaa pimpistä ja siitä, miten se toimii.

Teini-iässä vaginasta täytyy voida keskustella koulun terveydenhoitajan kanssa luontevasti, eikä pelkästään terveysmielessä. Myös nautinnosta pitää puhua siinä vaiheessa, kun seksielämä tulee ajankohtaiseksi.”

Valossa nautit enemmän.

”Nyt naiset, pois sieltä peiton alta ja pimeästä! Seksin harrastaminen avoimesti päivänvalossa ja itsensä näyttäminen ihan kokonaan on valtava luottamuksen ja arvostuksen osoitus sekä itselle että kumppanille.

Avoimuus vaikuttaa varmasti parisuhteen luontevuuteen ja lisää seksuaalista nautintoa. Ole vain rohkeasti rohkeampi.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla