Koska 18-vuotiaan aivot eivät ole vielä täysin kypsyneet, nuoren vara-aivoiksi tarvitaan turvallista aikuista, sanoo nuorisolääkäri Elina Hermanson.

18-VUOTIAAN AIVOJEN KEHITYS ON KESKEN.

Jos minulla olisi valta, nostaisin täysi-ikäisyyden ikärajaa. Otsa- ja ohimolohkojen harmaat alueet kypsyvät lähes 25 ikävuoteen asti. Nämä aivoalueet ovat yhteydessä ajantajuun, suunnitelmalliseen käyttäytymiseen ja itsehillintään. On biologinen tosiasia, että 18-vuotiaan aivoilla on vaikeampi tehdä harkittuja päätöksiä kuin muutamaa ­vuotta vanhempana.

Looginen äly kehittyy jo hyvin nuorena, mutta pelkkä ­­äly ei tee ihmisestä pärjäävää olentoa. Nuoruusiässä ­heräävät sukupuolihormonit myllertävät tunne-elämää. Kun nuori yrittää käsitellä tunnemyrskyään vain loogisen älynsä ­varassa, hänen käyttäytymisestään tulee äkkiväärää ja ­mustavalkoista.

Valtava tietomäärä ei auta, kun nuori ei ­vielä osaa suhteuttaa tietoa ja tunteita kokonaisuuteen. ­Tämä ­kyky kehittyy vasta nuoruusiän loppuvaiheessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
"Mitä monimutkaisempi yhteisö, sitä kauemmin aikuistumisen pitää saada kestää", sanoo nuorisolääkäri Elina Hermanson.
"Mitä monimutkaisempi yhteisö, sitä kauemmin aikuistumisen pitää saada kestää", sanoo nuorisolääkäri Elina Hermanson.

AIKUISTA TARVITAAN NUOREN VARA-AIVOIKSI.

Olen törmännyt työssäni moniin traagisiin tilanteisiin, kun ”täysi-ikäinen” 18-vuotias nuori on jättäytynyt pois kou­lusta ja tyhjentänyt pankkitilinsä. Vanhemmat ovat hyvä­uskoisesti jatkaneet lapsensa elättämistä. Jos nuori ei ole antanut lupaa, viranomaiset eivät voi kertoa vanhemmille todellista tilannetta.

Kun totuus lopulta on valjennut, ­apukeinot ovat vähissä. Lastensuojelu voi auttaa vain ­ niitä 18–21-vuotiaita, jotka ovat tulleet lastensuojelun ­piiriin ­jo alle 18-vuotiaina. Pakkotoimiin on lupa ryhtyä vain, jos 18 vuotta täyttänyt kärsii vakavasta mielenterveyden häiriöstä ja on vaaraksi itselleen tai muille. Päihteiden käyttöön ei saa puuttua, ellei epäillä rikollista toimintaa. ­

On surullista, että 18-vuotias menettää oikeuden suojeluun. Kun vanhempien virallinen huoltovelvollisuus päättyy, katoaa myös oikeus valvoa nuoren elämää. Eikö elättäjällä pitäisi olla oikeus ­valvoa, mihin hänen rahansa hupenevat? Täysivaltaisuuden tulisi alkaa vasta, kun nuori kykenee oikeasti elättämään ­itsensä. Siihen asti aikuisten pitää saada toimia nuorten vara-aivoina.

OPISKELUPAIKKA PITÄISI TAATA 18-VUOTIAAKSI.

Pelkän peruskoulun varassa ei työelämässä enää pärjää. On järkyttävää, että vaikka tämä tiedetään, kaikille 16-vuotiaille ei silti järjesty opiskelupaikkaa. Yhteiskunnalla pitäisi olla nuorten opetuspakko: joka ikiselle pitäisi pystyä järjestämään opiskelupaikka ainakin 18 ikävuoteen asti."

AIKUISTUMINEN ON VAIKEAMPAA KUIN ENNEN.

Nykynuori rämpii vaihtoehtojen ja houkutusten viidakossa. Hänen on päätettävä, satsaako hän elämässään mammonan keräämiseen, maailman pelastamiseen vai kenties ­siihen, että pääsee julkkikseksi. Edes uskonto ei ole enää ­itsestäänselvyys. Sekin pitää valita."

Yhteiskunnassa, jossa kamelinkasvattajan pojasta kasvaa kamelinkasvattaja eikä vaihtoehtoja ole, jo 16-vuotias voi itsenäistyä. Mitä monimutkaisempi yhteisö, sitä kauemmin aikuistumisen pitää saada kestää.

NUORTEN VANHEMMAT TARVITSEVAT TUKEA.

Vanhemmat olisivat nuoren parhaita sparraajia, jos heitä vain tuettaisiin rankassa kasvatustehtävässä. Erityisesti ­perhe- ja pariterapiapalveluita tarvittaisiin paljon lisää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla