Helsinki Mission Nuorten kriisityön johtaja Olavi Sydänmaanlakka aloittaa uuden sarjamme Suorat sanat. Hän sanoo, että netti ruokkii nuorten yksinäisyyttä.

Monet nuoret eivät enää hallitse tavallista keskustelua.

Näen työssäni paljon hymiötyyppejä, jotka saattavat olla taitavia nettikeskustelijoita, mutta täysin hukassa todellisen elämän tapaamisissa. Mitä enemmän vietämme aikaa netissä, sitä vähemmän meillä on aikaa ihmissuhteiden hoitamiseen ja opetteluun arjessa. Nettikeskusteluissa poika voi olla vaikka kuinka säädytön ja röyhkeä, mutta ei puhuisi niin tytölle kahvilassa.

Nuorista on tullut kanavanvaihtajia.

Netissä voi sulkea virran tai vaihtaa kanavaa, jos alkaa ottaa päähän. Nuorista on tullut kanavanvaihtajia myös ihmissuhteissaan. Kun ihmissuhteessa tulee epävarmuuden tunteita, pettymyksiä ja riitaa, nuori vaihtaa helposti kanavaa tai menee offline-tilaan, ”pois päältä”.

Facebook on nuorille läheisten ihmissuhteiden korvike.

Miksi yhteiskunta sallii, että nuoret jäävät yksin? Tätä kysyi nuori asiakkaani, jolla oli aiemmin aika isoja ongelmia. Nuorella voi olla tuhat Facebook-kaveria, mutta ei yhtään ystävää, jonka kanssa voisi tehdä jotain käytännössä tai jonka puoleen kääntyä tosipaikan tullen. Facebook antaa hetkittäin tyydytystä: ”Ne tykkäävät mun päivityksestä – ne tykkäävät musta.”

Ei Facebook ole paha, mutta se on riski niille, jotka hakevat sieltä korviketta ihmissuhteiden puutteisiin, sen sijaan että kohtaisivat todellisen ongelmansa. Yksinäiset nuoret kysyvät sosiaalisessa mediassa: ”Mikä on minun arvoni?” He etsivät vastausta joka suunnalta. Sillä, että nuoria arvostetaan, on valtava voima. Ja arvo katsotaan läheisten silmistä.

Netti voi eristää nuoren mielikuvituksensa vankilaan.

Netin ja pelimaailman normit ja säännöt muodostuvat oman pään sisällä, eivät vuorovaikutuksessa toisten ihmisten kanssa. Netissä nuori saattaa jäädä eristäytymisen vankilaan.

Nykyisin ei tarvitse joutua oikeasti vankilaan – yhtä kova tuomio on oman pään sisään rakennettu vankila. Eristäytyneen nuoren ratkaisumallit eivät ole enää suhteessa todellisuuteen vaan kuvitteellisia itsenäisyyden julistuksia. Tämän olemme nähneet koulu-uhkaajien kanssa työskennellessämme.

On tyhmää kasvattaa lasta yksin.

Omat vanhemmat eivät riitä lapselle. Lapset ja nuoret tarvitsevat ympärilleen paljon enemmän vuorovaikutusta ja ihmisiä, jotta he oppisivat sosiaaliset taidot. Meidän pitäisi olla paljon enemmän tekemisissä naapureiden kanssa – ja antaa myös naapurin kasvattaa.

Lapset ja nuoret tarvitsevat kokemuksia siitä, miten ihmiset jakavat ja selvittävät asioita, kannattelevat toisiaan, riitelevät ja kohtaavat pettymyksiä. Niiden jälkeenkin on vielä elämää.

Maija Mattilasta tuli sittenkin malli, vaikka kaikkien mielestä se ei ollut hänelle sopiva unelma.
Maija Mattilasta tuli sittenkin malli, vaikka kaikkien mielestä se ei ollut hänelle sopiva unelma.

Kaikki eivät tiedä, että vamma ei estä kaverina olemista, unelmien toteuttamista ja omassa kämpässä asumista, sanoo Maija Mattila.

Muista oma unelmasi.

Näin malleja kymmenenvuotiaana, kun katsoin Huippumalli haussa -ohjelmaa. Se näytti niin hienolta, että aloin harjoitella mallikävelyä. Kävelin olohuoneessa ja poseerasin peilin edessä omassa huoneessa ja eteisessä monta vuotta.

Äiti luuli, että se oli leikkimistä. Sitten koulussa piti valita, mitä haluaisi seuraavaksi tehdä. Sanoin, että haluan mennä mallin hommiin.

”Kaikilla ihmisillä pitäisi olla unelmia. Ei ole väliä, onko jokin vamma vai ei.”

Vähän tuli muilta semmoista, että olisiko keittiötyö hyvä tai lastenhoito. Mutta mallin homma on minun juttuni.

Kaikilla ihmisillä pitäisi olla omia unelmia. Ei ole väliä, onko jokin vamma vai ei. Pitää vain harjoitella ja muistaa unelma eikä saa luovuttaa. Olen päässyt malliksi, ja haluaisin kävelemään catwalkille Amerikkaan.

Kannattaa nähdä, että on kaunis.

Se, että olen ruskeaihoinen, tekee minusta kauniin. Ja silmät ja kasvot ja kaikki.

Kaikki ihmiset ovat kauniita. Se kannattaisi itse nähdä. Iloinen ihminen on kauniimpi kuin vihainen. Minua suututtaa, jos joku sanoo käskevällä äänellä. Sanon silloin, että älä viitti!

Muiden ei tarvitse laihduttaa, he ovat silti kauniita. Vain jos haluaa olla malli, pitää laihduttaa niin, että löytyy hyviä vaatteita. En enää syö herkkuja, tai vain silloin tällöin. Tykkään pukea kauniita vaatteita ja näyttää, että olen kaunis. Kameran edessä on kivaa.

Kaverit tekevät onnelliseksi.

Olen toivonut lisää kavereita. Kaverit tekevät onnelliseksi.

”Minun on ollut aika vaikea löytää kavereita. Se liittyy Downin syndroomaan.”

Minun on ollut aika vaikea löytää kavereita. Se liittyy Downin syndroomaan. Olen ihan tosissani yrittänyt, mutta ei ole pyydetty vaikka Facebook-kaveriksi. Kaikki eivät tiedä, että kaverin vamma ei haittaa.

Kaveripiirissä on joskus sanottu ikävästi, että minä en saa kavereita ja joku toinen saa. Tulee paha mieli, jos joku sanoo niin.

Aada ja Pauliina ovat kivoja. Me pystymme juttelemaan asioista, ja meidän jutut ovat hyviä. Me haluamme perustaa yhdessä bändin, sille tulee englanninkielinen nimi. Minä ja Aada laulamme, ja Pauliina säestää.

Rakasta, älä riitele.

Minulla on poikaystävä Ville. Ville on riparikaveri, mutta ei silloin vielä ollut poikaystävä. Ville on hyvä ja ihana, rakastan paljon.

Me käydään leffassa ja Emma-gaalassa, konserteissa. Olen laittanut Villelle illalla viestejä, että hyvää yötä kulta. Tämmöisiä juttuja.

Meille ei tule Villen kanssa riitoja. Jos tulee, me osataan selvittää ne asiat ja tulla toimeen. Ei kannata riidellä, koska on parempi rakastaa.

Yksin ei ole hyvä olla.

Aion joskus perustaa perheen poikaystävän kanssa ja asua yhdessä. Omassa kämpässä teen ruokaa, rentoudun ja katson leffaa. Sisustan afrikkalaisella tyylillä. Isä asuu Afrikassa.

”Ihmisellä on tarkoitus olla kavereita. Kenenkään ihmisen ei ole hyvä olla yksin.”

Asuin vähän aikaa pois äidin luota. Oli tyhmää asua yksin. Haluan asua muiden kanssa. Ihmisellä on tarkoitus olla kavereita. Kenenkään ihmisen ei ole hyvä olla yksin.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 7/2018.

Maija Mattila

20-vuotias opiskelija ja malli asuu äidin ja Bella-koiran kanssa Helsingissä. Hän on ollut mallina esimerkiksi Me Naiset -lehden ja Kalevala Korun kampanjoissa ja saanut kansainvälistä huomiota BBC:n haastattelussa. Maija kuuntelee joululauluja läpi vuoden ja laulaa mukana.

Tarja Santalahti
Tarja Santalahti on 54-vuotias Väestöliiton seksologi. Hän on sitä mieltä, että jokaisen pitäisi saada rakastella vähintään itsensä kanssa.

Tunnemme turhaa häpeää, joka latistaa itsetuntoa ja estää nauttimasta seksistä. On aika vapautua siitä – ja alkaa ihailla itseä, sanoo seksologi Tarja Santalahti.

Itsetunto nousee ihailulla.

”Moni nainen pelkää katsoa itseään. Harva aikuinen nainen on katsonut alapäätään ja tietää, miltä se näyttää. Saati, että hän ihailisi tuota kehonsa osaa, jonka tarkoitus on tuottaa nautintoa.

Minusta on huolestuttavaa, että kumppani tai gynekologi tuntee suomalaisen naisen vaginan paremmin kuin nainen itse.

Väitän, että vaginaan tutustuminen parantaa itsetuntoa. Tietoisuus omasta kehosta on itsetuntemusta, ihan perusasia.

”Moni nainen pelkää katsoa itseään.”

Alapäähän liittyy yhä paljon häpeää ja edellisten sukupolvien taakkaa. On ilo seurata nuoria äitejä ja sitä, kuinka luontevasti he puhuvat naperoilleen seksistä. Meidän vanhempamme lähinnä huusivat: kädet pois sieltä! Herranjestas sitä kasvatusta.”

Jos et tunne kehoasi, et tunne itseäsi.

”Harva nelikymppinen, saati vanhempi, on tunnustellut sukupuolielimiään.

Miten havaitset esimerkiksi huolestuttavia ihomuutoksia, näppylöitä tai epätavallisuuksia, jos et tiedä, miltä alapääsi näyttää ja tuntuu? Puhumattakaan siitä, miten paljon voit lisätä nautintoa seksissä tutustumalla omaan kehoosi kunnolla.

Voit myös neuvoa kumppaniasi, kun tiedät, mistä nautintosi syntyy ja miten. Kumppania saa neuvoa! Väitän, että hän ei siitä suivaannu. Päinvastoin.”

Vaginasi ei ole pinkki ja siloinen.

”Monia naisia jännittää katsoa, miltä oma elin näyttää. He pelkäävät, ettei se vastaakaan mielikuvia, mikä vaikuttaa itsetuntoon.

Meillä on jokin ihmeellinen mielikuva siitä, miltä alapäämme pitäisi näyttää. Nyt uutinen, naiset: se ei ole siisti, siloinen ja kauniin pinkki. Se on kaikilla erilainen. Synnyttäneen naisen vagina on erilainen kuin nuoren lapsettoman naisen vagina.

”Meillä on jokin ihmeellinen mielikuva siitä, miltä alapäämme pitäisi näyttää.”

Häpyhuulet voivat roikkua, vagina on tumma ja sieltä tulee eritteitä. Niin kuuluu ollakin! Se on ihana, mahtava ja uskomaton elin, joka tuottaa nautintoa ja elämää!”

Pimpistä pitää puhua koulussa.

”Alapäähän tutustuminen, jopa sen ihastelu, pitäisi kirjata terveysoppiin. Alapäätä pitää voida levitellä itsekseen peilin edessä ja tutkiskella ilman mitään syyllisyyttä, inhoa ja häpeää.

Pimppiopin pitäisi olla kansalaistaito! Nyt kouluterveydenhuollossamme on varsin vähän asiaa pimpistä ja siitä, miten se toimii.

Teini-iässä vaginasta täytyy voida keskustella koulun terveydenhoitajan kanssa luontevasti, eikä pelkästään terveysmielessä. Myös nautinnosta pitää puhua siinä vaiheessa, kun seksielämä tulee ajankohtaiseksi.”

Valossa nautit enemmän.

”Nyt naiset, pois sieltä peiton alta ja pimeästä! Seksin harrastaminen avoimesti päivänvalossa ja itsensä näyttäminen ihan kokonaan on valtava luottamuksen ja arvostuksen osoitus sekä itselle että kumppanille.

Avoimuus vaikuttaa varmasti parisuhteen luontevuuteen ja lisää seksuaalista nautintoa. Ole vain rohkeasti rohkeampi.”