Saatat yltää huipputekoihin, mutta ihmisenä olet aina keskinkertainen. Olet tavis, joka mokailee ja menestyy. Kuten me muutkin, sanoo Väestöliiton erityisasiantuntija Maaret Kallio.

Hyväksy keskinkertaisuutesi.

Tavallisuus ei tarkoita mitään ulkoista: ei Volvoa, ei kahta lasta, ei heteroparisuhdetta. Tavallisuus on inhimillisyyttä ja epätäydellisyyttä, joka kuuluu lajipiirteisiimme. Vaikka olisit Barack Obama, olet tavallinen. Huudat lapsille, kaipaat rakkautta, käyt huipulla, putoat pohjalle, syöt, väsyt ja käyt vessassa.

Itseä on helppo ymmärtää, kun kaikki sujuu. Mutta tunnetko myötätuntoa itseäsi kohtaan, kun epäonnistut?

Onnellisuuteesi vaikuttaa erityisesti se, kuinka lempeästi suhtaudut keskinkertaisuuteesi. Pystytkö hyväksymään, että se on luonnollinen ja pysyvä osa sinua? Keskeneräisyys on ihmisoikeutesi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Usko jo: sinä riität.

Superihmisiä ei ole, mutta harva tunnustaa olevansa tavallinen. Tavikset ovat ryhmä, jolla viitataan aina muihin. Tavallisuutta pidetään pohjana, jonne huipulta pudotaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Minusta tavallisuus ei tarkoita luovuttamista vaan armollisuutta ja ihmisyyttä. Kun hyväksyt keskinkertaisuutesi, arvostat elämääsi silloinkin, kun et etene saavutuksesta toiseen.

Kestä lastesi keskinkertaisuus.

Vanhempana moni kokee itsensä epätavallisen huonoksi. Mitä jos olisitkin tyytyväinen siihen, että olet kohtuullinen vanhempi, jolla on kohtuulliset lapset?

Kestä se, että lapsesikin on keskinkertainen. Opeta, että mokat ovat merkki inhimillisyydestä, eivät huonoudesta. On tärkeämpää oppia tuntemaan itseään kohtaan myötätuntoa kuin olemaan mokailematta.

Onnistuminen ei tee täydelliseksi.

Vaikka tekisit täydellisiä tekoja, et pääse eroon epätäydellisyydestä. Pystyt hankkimaan täydelliset ripset ja kropan, mutta ne eivät muuta sinua täydelliseksi naiseksi. Saatat suorittaa teknisesti täydellistä seksiä kolme kertaa viikossa, mutta se ei kerro mitään siitä, miten parisuhteesi voi.

Et voi lunastaa suorituksillasi edes täydellistä vanhemmuutta. Läheisyys ei synny kotiruuasta eikä purkkisoseista vaan siitä, että olet lapsellesi syli täynnä turvaa ja rakkautta.

Toki täydellisiä tekoja voi tavoitella. Ne voivat onnistua tai epäonnistua, mutta ihmisarvoasi ne eivät hetkauta.

Tavis tuntee intohimoa.

Tavallisuus ei tarkoita, että elämäsi muistuttaa einesmakaronilaatikkoa. Ja toisaalta: hetkittäin se voi ihan hyvin muistuttaa eikä se silti määrittele sinua ihmisenä. Elämään kuuluvat kaikki sävyt, niin laimeus kuin intohimokin.

Voit treenata taitojasi ja kehittyä jossain huipuksi. Mutta lapsena, äitinä, isänä, puolisona, ystävänä tai työntekijänä pysyt aina ihmisenä eli epätäydellisenä – ja sen täytyy olla okei.

Olet silti ainutlaatuinen.

Tavallisuus ei poista ainutlaatuisuuttasi. Olet erityinen, vaikka oletkin tavallinen.

Ainutlaatuisuuskin on tavallista, sillä jokainen meistä on ainutlaatuinen.

Sinusta ei tule Buddhaa.

Vaikka meditoisit joka päivä, et saavuta pysyvää mielenrauhaa. Lakkaa siis tavoittelemasta sitä. Mielesi jatkaa myrskyämistään, ja niin sen kuuluukin. Treenaa mieluummin sietokykyäsi. Mitä rauhallisemmin suhtaudut levottomuuteesi, sitä tasapainoisemmin mielesi myrskyää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla