"Voi kurja, nyt sua varmasti harmittaa. Isilläkin menee joskus pieleen, sitä sattuu. Mutta kyllä sä varmasti vielä onnistut! Kokeillaanko uudestaan?" Näillä pääset jo pitkälle.
"Voi kurja, nyt sua varmasti harmittaa. Isilläkin menee joskus pieleen, sitä sattuu. Mutta kyllä sä varmasti vielä onnistut! Kokeillaanko uudestaan?" Näillä pääset jo pitkälle.

Kun lapsi saa pienenä sopivasti epäonnistumisen kokemuksia, hän kasvaa sietämään isompiakin pettymyksiä. KK listasi seitsemän lausetta, joilla voit auttaa häntä.

1. "Haluaisitko nyt itse kokeilla?"

Anna lapsen harjoitella elämän pienissä pettymyksissä. Haluamaansa ei saa aina heti.

2. "No, sellaista sattuu"

Vaikka lapsi reagoi tunteella, älä mene siihen mukaan. Suhtaudu lapsen epäonnistumiseen asiana, älä katastrofina. Älä tee asiasta isoa, älä lohduta liikaa. 

3. "Varmasti kyllä harmittaa!"

Älä myöskään vähättele pettymystä, vaan oikeuta lapsen tunne. Myötäelä kipu tai harmi hetken aikaa, jos lapsi itkee. Sano lapsen tunne ääneen: Varmasti harmittaa! Tuntuu epäoikeudenmukaiselta! Tuo sattui! Pettymykseen pysähtyminen vahvistaa lapsen epäonnistumisen kokemusta, mutta sen jälkeen aikuinen voi auttaa häntä eteenpäin.

4. "Ei ole tänään jätskipäivä"

Pettymystä ei pidä hoitaa lohturuoalla. Älä palkitse lapsen itkua jäätelöllä.

5. "Kyllä sä vielä onnistut!"

Luota lapsen pärjäämiseen. Kannusta yrittämään uudelleen.

6. "Ei se ollut sun eikä kenenkään syy"

Älä etsi syyllisiä epäonnistumiseen. Älä mollaa lasta.

7. "Höh, pieleen meni! Mutta kokeillaanko uudestaan?"

Kaikkein tärkeintä on näyttää mallia, kun itse epäonnistut. Harmittele ja tuskaile hetki, mutta ei toisia syytellen tai kostoa vannoen. Ilmaise itsesi rauhallisesti, vaikka sisälläsi kuohuu. Älä jää tunteen vangiksi, vaan suhtaudu rakentavasti: tästä selvitään ja yritetään uudestaan.

Asiantuntija: Väestöliiton lastenpsykiatri Raisa Cacciatore.