Puoli kiloa päivässä, mutta puhtaus on puoli ruokaa.
Puoli kiloa päivässä, mutta puhtaus on puoli ruokaa.

Kaikki kaupasta ostetut hedelmät ja vihannekset on syytä pestä, martat neuvovat.

Tuoreet uutiset tuontihedelmissä käytetyistä käsittely- ja torjunta-aineista herättävät huolen: miten hedelmät pitäisi puhdistaa vai uskaltaako niitä ollenkaan syödä?

Marttaliiton koordinaattori Katariina Silanen rauhoittelee: ”Tuontihedelmien suhteen ei ole mitään syytä hysteriaan. Hedelmät ovat tärkeä osa monipuolista, hyvää ruokavaliota, eikä niitä ole mitään syytä vältellä. Maalaisjärki auttaa.”

Silanen neuvoo muistamaan tietyt perusasiat hedelmien ja vihannesten käsittelyssä. Tässä kahdeksan hänen vinkkiään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
  1. Kotimaisia hedelmiä ei tarvitse kuoria. Ohutkuorisissa hedelmissä, kuten omenoissa, ravintoaineet ovat heti kuoren alla – niitä ei siis kannata hävittää kuorimalla.
  2. Kaikki kaupasta ostettavat hedelmät ja vihannekset on syytä pestä vedellä. Onhan esimerkiksi flunssapotilas saattanut kosketella vaikkapa tomaatteja ennen sinua. Pese mahdolliset pöpöt pois ennen syömistä!
  3. Myös hedelmät, joiden kuorta ei syödä, on hyvä pestä ennen niiden käsittelyä ja käyttöä. Esimerkiksi melonin kuoressa voi olla irtolikaa tai pölyä, joka irtoaa haalealla vedellä pestessä. Silloin lika ei pääse syötäviin osiin hedelmää leikattaessa.
  4. Puhtaat kädet ja välineet ovat tärkeä osa keittiöhygieniaa. Kädet kannattaa pestä ennen ja jälkeen hedelmien ja vihannesten käsittelyä, samoin leikkuulaudat. Jos porkkanan kuorii leikkuulaudan päällä, kannattaa lauta pestä ennen porkkanan pilkkomista.
  5. Hedelmille ja vihanneksille riittää pesu haalealla vedellä. Tarvittaessa apuna voi käyttää harjaa. Joskus kehotetaan pesemään esimerkiksi sitruuna astianpesuaineella, mutta itse en sitä käyttäisi. Aine saattaa imeytyä hedelmään huokoisen kuoren läpi. Netissä on myös neuvoja, joiden mukaan hedelmät kannattaa pestä etikalla. Sen puolesta ei ole tutkimusnäyttöä. Vesi riittää.
  6. Käytä hedelmien pesussa juoksevaa vettä. Esimerkiksi viinirypäleitä ei kannata liotella niiden omassa rasiassa vaan mieluummin kannattaa pestä koko erä huolellisesti lävikössä.
  7. EU:n alueella hedelmien torjunta-aineita säännöstellään ja valvotaan tiukasti, tiukemmin kuin EU:n ulkopuolella. Siten alkuperämaa voi vaikuttaa hedelmän kasvinsuojeluainejäämien määrään. Luomuhedelmät ovat hyvä vaihtoehto, jos haluaa välttää pieniäkin määriä kasvinsuojeluainejäämiä.
  8. Mullassa saattaa aina olla pöpöjä – ruukkusalaatista kannattaa pestä ainakin ne osat, jotka ovat olleet lähellä multaa. Yrteistä voi ottaa osia ruoanlaittoon huuhtelematta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla