Ennen kuin heität vaatteen huolettomasti pyykkikoriin, kysy itseltäsi: vaatiiko tämä tosiaan jo pesua?
Ennen kuin heität vaatteen huolettomasti pyykkikoriin, kysy itseltäsi: vaatiiko tämä tosiaan jo pesua?

Vaatteita saa huollettua monilla muillakin keinoilla kuin vain pesukoneessa pesemällä.

Vaatteiden peseminen kuormittaa ympäristöä ja kuluttaa vaatteita.

”Monella on tapana pestä liki puhdasta pyykkiä”, Marttojen neuvonnan johtaja Teija Jerkku sanoo.

Miten vaatteiden turhaa pesemistä siis voisi välttää?

Ensimmäinen keino on vanha tuttu tuuletus, joka raikastaa ja auttaa poistamaan hajuja. Paljon on puhuttu myös farkkujen raikastamisesta pakastimessa, minkä monet ovat havainneet hyväksi keinoksi. Pakastaminen ei tosin tepsi likaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen


Pese vaate osittain ja tahrat tuoreina

Vaatteiden pesua voi vähentää myös pesemällä ne vain osittain. Jos housuissa tai paidassa on tahra, sen voi pyyhkäistä pois. Tärkeää on tarttua tahraan mahdollisimman nopeasti, jotta se ei ehdi jumahtaa kiinni.

”Riippuu toki tahrasta, mutta aika monet liat saa pyyhkäistyä heti pois puhtalla liinalla, vedellä ja käsiastianpesuaineella.

Muista aluspaita – ja kainalosuojat

Vaatteiden pesemisen vähentäminen on asennekysymys. Jotta pesua voisi vähentää, pitää huolehtia likaantumisen estämisestä. Neuleen alla kannattaa käyttää aluspaitaa, joka on neuletta kevyempi ja helpompi pestä.

Irralliset kainalosuojat voivat olla hyvä keino niille, jotka hikoilevat kovasti.

”Minulla on kavereita, jotka käyttävät kainalosuojia juhlamekkojen kanssa. Se tuntuu fiksulta kikalta, juhlamekoista kun usein lähtee tietty kiilto ja juhlallisuuden tunne pestessä”, Jerkku sanoo.

Tärkeintä on kysyä itseltään: Onko vaate ihan pakko pestä heti yhden käytön jälkeen vai voisiko sitä käyttää useamman kerran? Riittäisikö tuuletus ja tahrojen poisto?

Mieti myös etukäteen, missä säilytät kerran käytettyjä vaatteita, jottet automaattisesti vain viskaa niitä pyykkikoriin.

Entä jos t-paidan kainalot haisevat, mutta vaate on muuten puhdas? Onko järkeä pestä pelkkiä kainaloita?

”Jos hien haju ei lähde pois tuulettamalla, silloin vaate kannattaa kyllä jo laittaa pesukoneeseen”, kotitalousasiantuntija linjaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla