Näyttävätkö lipastosi ja kaappisi vähän tältä? Pienillä kikoilla taltutat kaaoksen.
Näyttävätkö lipastosi ja kaappisi vähän tältä? Pienillä kikoilla taltutat kaaoksen.

Liikaa tavaraa ja liian vähän säilytystilaa? Näillä vinkeillä saat lisää järjestystä ja tilaa kaappeihisi helposti.

Perheessämme on kolme henkeä ja asumme 50-neliöisessä asunnossa, joten kaapit todellakin pursuilevat tavaraa. Siksi ryhdyin etsimään pikkuvinkkejä, joilla saa lisää järjestystä komeroelämään.

1. Tee itse vetolaatikoita

Yleensä aina juuri se asia, mitä etsii, on kaapissa takimmaisena ja siihen käsiksi päästäkseen on siirreltävä monta tavaraa edestä pois. Sain ison ahaa-elämyksen, kun näin vinkin vetolaatikoiden tekemisestä kaappeihin, joissa niitä ei ole. Suuria asennustöitä tai investointeja ei tarvita – kestokassit ja hyvät säilytyslaatikot riittävät. 

Liinavaatekaappiin tuli hyvä järjestys kestokassilaatikoilla, eikä enää tarvitse tuskailla romahtelevia pinoja alimmaisia pussilakanoita esiin kiskoessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kestokassiin pakatut lakanapinot on helppo vetää kaapista esille, ja valikoiman näkee yhdellä silmäyksellä konmari-henkisen pystyviikkauksen ansiosta. Ikean mustavalkoisista kestokasseista leikkasin noin 10 senttiä yläosasta pois (vetoketju ja kantokahvat) ja taittelin reunat sisäänpäin, jolloin laatikosta tulee sopivan jämäkkä. Kestokassit myös muotoutuvat pehmeästi toistensa lomaan eivätkä kolise kuten muoviset laatikot. Ruudullisia kasseja myy Ikea. Niillä saa kivan hillityn kestokassilaatikkosetin, mutta kasseista pitää vain ensin leikata pois vetoketju ja hihnat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
 

Maustekaappi on ollut haastava, sillä kokkaan paljon ja erilaiset pussukat ovat seilanneet milloin missäkin laatikossa. Vasta läpinäkyvillä, kirkasmuovisilla laatikoilla kaappiin palautui järjestys. Laatikosta näkee heti, mitä siellä on, ja ne myös pinoutuvat näppärästi päällekkäin.

Näiden laatikoiden kansissa on sopivan korkeat reunat, joten niidenkin päälle voi laittaa tavaraa. Yleensä kannen päällä lepää nyt muutama puolitettu liemikuutio, jotka ennen aina hävisivät laatikon pohjalle möhnääntymään käyttökelvottomiksi. Laatikot Orthex.

 

Erilaiset laatikot ylipäätään helpottavat arkea, kun tavarat voi kätevästi vetää esille eikä tarvitse siirrellä mitään pois tieltä päästäkseen käsiksi takimmaisiin tavaroihin. Itse suosin pinottavia, kannellisia laatikoita. Pieni investointi kannattaa. Valkoiset perusmuovilaatikot ovat edullisia, ja niitä löytyy monen kokoisia. 

2. Hyödynnä myös kaapinovien sisäpinnat

Siivouskaapin oveen voi ruuvata kapeat korilaatikot, joihin saa näppärästi eniten käytetyt pesuaineet ja rätit. Jos et raaski porata oveen reikää, korit voi kiinnittää myös pienillä tarrakoukuilla. 

 

Vanha vaatekaappi vetää paljon tavaraa sisäänsä. Vieläkin enemmän sinne mahtuu, kun ottaa myös ovet käyttöön. Toiseen oveen ruuvasin vaatekoukun kylpytakeille, toisessa on kiinni koruteline, jossa helyt säilyvät siististi.

 

Piilotan monet ikävän näköiset pikkuasiat ovien sisäpuolelle. Liimasin kuivauskaapin oveen pienen, metallisen tarrakoukun, johon saa astiapyyhkeen ilmavasti roikkumaan. Myös pannulaput ja patakintaat on kätevää ripustaa piiloon kaappiin.

3. Hyödynnä hukkatila hyllyjen alta

Katsele kaappeja hyllyn alustoja silmällä pitäen. Jos löydät hukkatilaa, sen voisi hyödyntää vaikkapa roikkuvalla korihyllyllä, jossa vaikkapa siivousliinat säilyvät näppärästi pinoissa. 

4. Tee lisää tasoja kylppärin peilikaappiin ja siivouskomeroon

Kiepauta pikkulaatikot lappeelleen, ja saat niistä käteviä lisätasoja esimerkiksi kylpyhuoneen kaappiin, jossa ainakin meillä on hukkatilaa. Ostolaatikoiden lisäksi voit hyödyntää erilaisia pakkauksia. Esimerkiksi vanupuikkojen hieman kovempaa muovia olevat rasiat kannattaa säästää ja käyttää tähän tarkoitukseen!

Itse olen erityisen innostunut siivouskomeroon nikkaroimastani hyllytasosta, jonka päälle saa imurin sievästi nököttämään ja alle mahtuvat siivoussangot. Katso täältä ohjeet tason tekemiseen! Kokoa voit varioida oman tarpeesi mukaan.

5. Lokerikko sälä- ja sukkalaatikon jakajaksi

Yleensä tavarat tuppaavat ajelehtimaan laatikoissa ikävästi pitkin poikin ja sikin sokin. Kannattaa ottaa talteen kaikki mahdolliset pienet ja matalat, lujatekoisemmat pakkaukset ja hyödyntää ne pikkutavaraa ja sälää sisältävissä vetolaatikoissa. 

Kapeista rimoista syntyi pienellä sahaamisella ja liimauksella eteisen sälälaatikkoon siisti jakaja. 

Kuulokkeet, silmäläsinpuhdistusvälineet, avaimet ja muu pikkusälä pysyvät siivosti omissa lokeroissaan. Jos et ole askartelijatyyppiä, muun muassa Ikealta löytyy edullisesti myös valmiita jakajia.

Sukka- ja alusvaatelaatikot saavat ryhtiä, kun teet isoon laatikkoon pieniä lokeroita. Kankaisten ostolaatikoiden lisäksi esimerkiksi kenkälaatikot toimivat tässä tarkoituksessa vallan mainiosti, ja ne voi halutessaan päällystää nätisti samanlaisiksi.

Serena

Ei ole ihme että suomalaisia sanotaan epäempaattisiksi kun ihan kaikesta voi valittaa ja antaa negatiivista kommenttia. Minusta tämä artikkeli oli hyvä. En ole tosin mikään pikkusälän kerääjä mutta näistä vinkeistä oli hyötyä. Jotain näistä aion laittaa käytäntöön ihan varmasti.

Mittanauha

Hyvät vinkit, olleet käytössäkin. Ongelma on ollut, että laatikot ja rasiat saa oikeilla mitoilla. Usein hyllyn mitta ja rasioiden/apulaatikoiden mitat eivät käy yksiin ja hyllyyn jää hukkatilaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla