Mihin itsesuojeluvaisto on kadonnut? Yhä useampi kulkee ilman heijastinta kännykkäänsä katsoen tai kuulokkeet korvilla eikä tajua, miten sulautuu pimeään.

Tulin kotiin autolla pitkin pimeitä, sateisia katuja. Kaksi kertaa olin ajaa eteeni astuvan, mustiin pukeutuneen ja ilman heijastinta kulkevan jalankulkijan yli.

Kolmas vaaratilanne tuli, kun valoitta ajava mustanpuhuva pyöräilijä kääntyi äkkiä eteeni suojatielle. Onneksi sain jarrutetuksi.

Mihin ihmisten itsesuojeluvaisto on kadonnut? Yli viisikymppiset muistavat vielä kävelijän ja pyöräilijän kultaisensäännön: pysähdy, katso vasemmalle, sitten oikealle ja vielä kerran vasemmalle ja mene sitten yli. Nykyisin yhä useampi katsoo kännykkäänsä tai kulkee kuulokkeet korvilla eikä tajua, miten sulautuu pimeään ilman heijastinta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pyöräilijät eivät myöskään tunnu tietävän, että pyöräilijällä on suojatielle ajaessaan väistämisvelvollisuus autoihin nähden. Vain jos pyöräilijät taluttavat pyörää suojatiellä, heillä on etuoikeus. Pykäliä on kuitenkin turha penkoa enää, jos on sujahtanut pimeällä auton alle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sydän syrjällään

Autoileva partionjohtaja

Lapissa kokeiltiin partiossa pimeällä: heijastinliivi näkyy auton kaukovalojen loisteessa autoon niin kaukaa, kunnes maaston muodot estävät sen näkymisen (yli 800m)! Heijastinliivi päälle, ystävät rakkaat, se pelastaa henkenne! 

VP

Tuossa jo kommentoitiin että myös autoilijalla on tilanteita jossa ajavaa pyöräilijää pitää väistää. Kun autoilija tulee vaikka kolmion takaa ja suojatie jatkuu pyörätienä sen molemmissa päissä niin autoilija väistää myös ajavaa polkupyörää.

Myös kääntyvä auto väistää ajavaa polkupyörää.

Yleensä painotetaan että pyöräilijä väistää aina. Sehän ei pidä paikkaansa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla