Onko kummi velvollinen viettämään aikaa kummilapsensa kanssa?
Onko kummi velvollinen viettämään aikaa kummilapsensa kanssa?

”Miten saisin tyttäreni kummin kiinnostumaan kummilapsestaan?” lukijamme pohtii.

Tyttäreni pettyi jälleen syntymäpäivänään, kun hänen kumminsa ei edes korttia lähettänyt. Lapsi kysyi, miksi kummista ei koskaan kuulu mitään. Minulla ei ollut antaa vastausta.

Valitsimme aikoinamme molemmille lapsille kummin sillä ajatuksella, että lapsi saa elämäänsä yhden turvallisen aikuisen lisää. Emme ole odottaneet lahjoja tai lastenhoitoapua, vaan olemme toivoneet, että kummi viettäisi joskus aikaa kummilapsensa kanssa. Toisella lapsella onkin aina ollut läheiset välit kummiinsa, mutta toinen ei ole tavannut omaansa kohta kolmeen vuoteen. Se on pitkä aika 11-vuotiaan elämässä.

Välimatkasta tai kummin kiireistä ei löydy selitystä. Olen vuosien aikana yrittänyt viestitellä ja kutsua kylään ja ehdotella erilaisia yhteisiä juttuja uimahallista elokuviin. Kaikki kaatuu kummin lupaukseen palata asiaan, mutta hän ei koskaan palaa. Olemme lapsuudenystäviä ja ennen lapsiani olimme paljon tekemisissä, mielestäni läheisiäkin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Olisi pitänyt pyytää lapselle enemmän kuin yksi kummi. Tuntuu vaikealta sanoa sille ainoalle suoraan, että toivoisin hänen ottavan kummilapsensa huomioon edes pari kertaa vuodessa. Kaipa asia pitäisi ottaa puheeksi jo ihan lapsenkin takia. Mutta miten? Vai vaadinko liikaa?

Nimimerkki Kahden äiti, kolmen kummi

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mitä ajatuksia kirje sinussa herätti? Kommentoi alle tai lähetä sähköpostia osoitteeseen: ihmisten.kesken@sanoma.com

Kummitus

Lähesty kummia avoimin mielin ja ystävällisesti. Et ehkä tiedä mitä hänen elämässään on meneillään? Kysy mitä hänelle kuuluu, mitä hän ajattelee kummiudesta, ja voit myös syyttelemättä kertoa miltä lapsesta tuntuu. Voit myös miettiä olisiko ystäväpiirissä tai suvussa joku joka voisi ruveta bonuskummiksi lapselle nyt. Kannattaa ensin selittää tulanne ja kysyä ko. aikuiselta haluaako tämä erityisen roolin lapsesi elämässä. Lapseltakin sitä varmaan pitää kysyä, kun on jo noin iso, vaikka eihän vauvat kummejaan valitse. Ei kannata liikaa takertus siihen että vain syntymässä valittu kummi voi olla oikea kummi.

Vapaus

Emme koskaan voi tietää toisten elämästä, mitä he käyvät läpi. Ihmisellä voi itsellään olla niin paljon tekemistä ja läpikäytävää omassa elämässä, että ei vain ole voimavaroja edes miettiä kummiutta.

Tai ihmisellä ei kerta kaikkiaan ole sellaista mallia kummiudesta, että kummilapsen kanssa puuhailtaisiin yhdessä. Sehän on nimenomaan teidän toive ja odotus. 

Oletteko koskaan ottaneet yhteyttä tähän ihmiseen ilman, että asia liittyisi kummiuteen? Vaan ihmisyyteen ilman odotuksia.  

Olemme omien lasteni kanssa miettineet, toisen kummit ovat enemmän läsnä ja toisen vähemmän, että ihmisten elämissä on monenlaisia asioita, eikä koskaan saisi jäädä siihen että odottaa joltakulta muulta jotakin, vaan elää itse elämänsä oman näköisekseen. Se on hirvittävän kuluttavaa kun odottaa toiselta jotakin, jota ei koskaan tule saamaan. Ja lapsi voi aikanaan sitten jos tulee itse kummiksi olla juuri sellainen ihannekummi, jota olisi itselleen toivonut <3 

Onnea ja iloa elämään voi löytyä monelta suunnalta! Hyväksytään jokainen ihminen sellaisena kun se on, se on hurjan vapauttavaa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla