Äitini passasi appivanhempiaan ja isäni sukua joka joulu elämänsä ajan. Meillä oli niin suuri asunto, että vieraat saattoivat majoittua useammaksi yöksi. Sukulaiset tulivat aina valmiiseen jouluun.

Isästä oli mukavaa tavata sukulaisiaan. Äiti olisi varmaan halunnut viettää edes yhden joulun oman perheensä kesken.

Nykyisin perheeni on velvoitettu järjestämään joulun myös eräälle vanhalle sukulaisellemme. Se ahdistaa minua jo kesästä lähtien. Muutaman joulun olemme viettäneet karussa ulkomailla.

Sukulaiset eivät välttämättä ole se porukka, jonka kanssa halutaan viettää joulua. Siksi olemme päättäneet luoda lasteni kanssa uutta traditiota. He saavat olla jouluna miten ja missä tahtovat.

He ovat tervetulleita lapsuuskotiinsa, mutta ymmärrän, jos he haluavat jotain muuta. Kunnioitamme valinnanvapautta.

Hämäläinen

itsekäskö?

Lukijan kirje: Lapset saavat olla joulun poissa

Olen 5-kymppinen, työssäkäyvä, kolmen aikuisen lapsen äiti. Lapsenlapsia ei vielä ole, kaksi nelijalkaista "lapsenlasta" kylläkin. Työni on fyysisesti raskasta. Joulu alkaa painostaa mielessä jo kesäloman jälkeen. Tunnen olevani huono äiti, kun en varsinaisesti nauti siitä, että kolme lasta puolisoineen tulee jouluvapaiksi meille. Jouluvalmistelut ja ruuanlaitto ei ole sinänsä mikään ongelma, mieheni auttaa niissä, mutta milloin minulla on se jouluvapaa? 3:n jouluvapaapäivän jälkeen tulen...
Lue kommentti

Viime vuosisadalla huutolaiset sijoitettiin vähiten maksua ottavaan taloon. Samalla tavoin nykyisin heikoimmassa asemassa olevat saa hoitaakseen se, joka tekee homman halvimmalla.

Kauhistelemme viime vuosisadan huutolaisten kohtelua ja ihmettelemme, miten sellaista on voinut olla. Samalla emme huomaa, että kohtelemme oman aikamme vähäosaisia samalla tavalla. Etenkin vanhukset ja vammaiset ovat altavastaajan asemassa, kun kaikki lasketaan vain rahassa.

Yksi suurimpia syitä on kilpailutus. Viime vuosisadalla huutolaiset sijoitettiin vähiten maksua ottavaan taloon. Nykyinen kilpailutus johtaa siihen, että heikoimmassa asemassa olevat saa hoitaakseen se, joka tekee homman halvimmalla. Ne, jotka eivät pysty itseään puolustamaan, saavat tyytyä siihen, mitä annetaan.

EU:n kilpailutussäännökset vaativat kilpailun järjestämistä, jos hanke ylittää raja-arvot. Kaikki EU-maat eivät kuitenkaan anna perustoimintojaan kansainvälisille kauppiaille. Miten se onnistuu muualla, mutta ei meillä ”pohjolan mallimaassa”?

Turhautunut

Miten yhteiskunta voi sairastuttaa lapset ja henkilökunnan jättämällä homekoulut ja -päiväkodit korjaamatta?

Kolmasluokkalaiseni tulee kotiin, ja taas vuotaa verta nenästä. Nenäverenvuodot ja muut oireet alkoivat päiväkodissa. Myöhemmin kuulin, että siellä oli sisäilmaongelma.

Oireilu paheni tyttären siirryttyä kouluun. Hänellä oli poissaoloja sairastelun vuoksi noin joka toinen viikko. Kuulin, että monet muut lapset ja henkilökunta oireilivat myös, sillä koulu oli homeessa.

Olen joutunut viemään lastani päivystykseen, kun verenvuoto ei lopu. Mitään muuta syytä sille ei löydy kuin koulun homeongelma. Loma-aikoina verenvuotoa ei ole.

Kummassakin paikassa, päiväkodissa ja koulussa, tiedetään sisäilmaongelmista, mutta mitään ei tehdä. Kuinka kauan tätä katsellaan? Kuinka monen lapsen annetaan sairastua?

Kun nostin asian esille sosiaalisessa mediassa, minuun ottivat yhteyttä useat vanhemmat, joiden lapset oireilevat koulun sisäilman vuoksi. Kaikki eivät halua ottaa rehtoriin yhteyttä, koska paikkakunnallamme kaikki tuntevat toisensa, eikä kukaan halua olla se epämiellyttävä vanhempi, joka puhuu julki negatiiviset asiat.

Mitä voin tehdä, kun mitään ei tapahdu? Pitääkö meidän muuttaa – ja mistä löydän terveen koulun? Miten yhteiskunta voi sairastuttaa lapset ja henkilökunnan jättämällä koulut korjaamatta?

Yh-äiti

Yksi kaikkien ja kaikki yhden ...

Lukijan kirje: Koulu sairastuttaa lapset

Olet oikeassa Yh-äiti! Jotain olisi tehtävä ja pian. Homeongelmia n jo isossa osassa kouluista ja muistakin julkisista rakennuksista, mutta ilmeisesti vasta jäävuoren huippu on tullut esiin. Se miksi ongelmalle ei tehdä pikaisesti mitään isompaa, johtunee siitä, että aivan varmasti ei kukaan osaa sanoa, mitä pitäisi tehdä. Ainoa melko varmasti toimiva keino olisi pistää vanhat rakennukset matalaksi ja rakentaa tilalle vanhoilla tekniikoilla uudet. Mutta siihen ei kunnilla ja valtiolla ole varaa...
Lue kommentti