On kamalaa, jos joutuu jouluna risteilemään muiden ihmisten odotusten välillä.

Minua hämmästyttää joulunvietossa se, että osa ihmisistä ei huomioi muita: pariskunnillahan on sukua kahdelta puolelta. On kamalaa, jos jouluna joutuu risteilemään muiden odotusten välillä.

Äitini on saanut naimisiin mentyään viettää vain kaksi joulua omien vanhempiensa kanssa, koska isäni äiti dominoi juhlapyhiä. Oman perheen kesken joulua on vietetty kerran.

Nyt olen jättänyt muutaman kerran perinteet vähemmälle, ja olemme viettäneet joulun mieheni kanssa. Koska sukulaisemme asuvat kaukana toisistaan, joudumme mieheni kanssa viettämään joulun erillään, jos kierrämme kaikilla sukulaisilla.

Äitini on ymmärtänyt asian erittäin hyvin omista kokemuksistaan johtuen, mutta mummo ei.

Luon omat perinteet

Ihme pomottelua

Lukijan kirje: Mummo tahtoo suvun luokseen

Ensimmäiseksi pistää silmään sanavalinta "saanut viettää". Miksi äitisi pyytää lupaa vierailla pyhinä omien vanhempiensa luona? Keneltä hän pyytää lupaa? Mieheltäänkö, isältäsi? Aikuinen nainen! Toiseksi, jos "lupa" ei heltiä ei mieheltä ei anopilta, miksi hän alistuu ja taipuu heidän tahtoonsa? Miksi hän ylipäätään anoo lupaa tehdä jotain niin harmitonta ja luonnollista kuin tavata pyhinä omia rakkaita vanhempiaan? Perherauhanko vuoksi? Millaiset despootit oletkaan saanut isäksi ja toiseksi...
Lue kommentti

Eikö todellinen urheilumieli mitata siinä, että kannustamme urheilijoita silloin, kun he kannustustamme eniten tarvitsevat?

Kuinka äkkiä meistä tulikaan koriskansa Susijengin voittojen huumaamana!

Jokin aika sitten olimme vielä vannoutunutta talviurheilukansaa. Hurrasimme hiihtäjille ja juhlimme jääkiekon maailmanmestareita.

Mutta eipä tarvittu kuin yksi dopingskandaali, kun sanouduimme irti hiihtäjistä. Yleisurheilijoitakaan emme jaksa enää kannustaa, sillä maaottelutappiot masensivat.

Olemmeko siis uskottomia? Pelkästään voiton perässä juoksijoita? Eikö todellinen urheilumieli mitata siinä, että kannustamme urheilijoita silloin, kun he kannustustamme eniten tarvitsevat?

Onko ihme, etteivät urheilijat jaksa, jos tukijoukot lipeävät heti ensimmäisten vastoinkäymisten ja tappioiden tullessa?

Selkärankaa penkkiurheiluun

Viime vuosisadalla huutolaiset sijoitettiin vähiten maksua ottavaan taloon. Samalla tavoin nykyisin heikoimmassa asemassa olevat saa hoitaakseen se, joka tekee homman halvimmalla.

Kauhistelemme viime vuosisadan huutolaisten kohtelua ja ihmettelemme, miten sellaista on voinut olla. Samalla emme huomaa, että kohtelemme oman aikamme vähäosaisia samalla tavalla. Etenkin vanhukset ja vammaiset ovat altavastaajan asemassa, kun kaikki lasketaan vain rahassa.

Yksi suurimpia syitä on kilpailutus. Viime vuosisadalla huutolaiset sijoitettiin vähiten maksua ottavaan taloon. Nykyinen kilpailutus johtaa siihen, että heikoimmassa asemassa olevat saa hoitaakseen se, joka tekee homman halvimmalla. Ne, jotka eivät pysty itseään puolustamaan, saavat tyytyä siihen, mitä annetaan.

EU:n kilpailutussäännökset vaativat kilpailun järjestämistä, jos hanke ylittää raja-arvot. Kaikki EU-maat eivät kuitenkaan anna perustoimintojaan kansainvälisille kauppiaille. Miten se onnistuu muualla, mutta ei meillä ”pohjolan mallimaassa”?

Turhautunut