Onko sinusta tullut kännykän orja?
Onko sinusta tullut kännykän orja?

”Kun joskus katson meitä kahta nököttämässä sohvalla, pää kenossa luurejamme tuijottamassa, tulen surulliseksi ja vihaiseksi. Milloin luurista tuli parempi seuralainen kuin kaikkein rakkaimmasta ihmisestä?” lukijamme kirjoittaa. 

Nuoria moititaan usein kännykän ja sosiaalisen median jatkuvasta räpläämisestä. No, minä olen ihan tukevasti keski-ikäinen nainen, joka viettää lähes kaikki tyhjät hetkensä kännykän kanssa. Olen antanut kännykän tehdä minusta huonotapaisen ruudun tuijottajan, jolle kännykkä on kasvanut käteen kiinni. Olen keski-ikäinen kännykkäriippuvainen, ja se hävettää. 

En ole koskaan ollut koukussa päihteisiin, tupakkaan tai uhkapeleihin. On ollut järkytys huomata, että älylaitteet ja tyhjänpäiväinen Facebookin pläräily ovat aiheuttaneet minulle riippuvuuden. Ymmärrän, ettei kännykkä ole verrattavissa alkoholin väärinkäyttöön tai uhkapelaamiseen, mutta ei tämäkään hyvää tee. En hallitse ajankäyttöäni.

Puolisoni ei ole minua parempi. Kun joskus katson meitä kahta nököttämässä sohvalla, pää kenossa luurejamme tuijottamassa, tulen surulliseksi ja vihaiseksi. Milloin luurista tuli parempi seuralainen kuin kaikkein rakkaimmasta ihmisestä?

Kun olin kyläilemässä kummilapseni luona, en edes huomannut tarttuneeni puhelimeen.

Juuri luin, että yhä useampi alle 30-vuotias vaihtaa älykännykkänsä vanhanaikaiseen Nokian kapulaan. He haluavat vapautensa takaisin, irti riippuvuudesta. Tunnistan huolen hyvin, koska minullekin kännykästä erossa oleminen aiheuttaa kovaa levottomuutta. Se taitaa olla ehta ja aito vieroitusoire.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kun olin kyläilemässä kummilapseni luona, en edes huomannut tarttuneeni puhelimeen. Oli sydäntäsärkevää, kun hän pahoitti mielensä (syystäkin!) ja pyysi, että keskittyisin mieluummin leikkiin hänen kanssaan.

Minusta tuntuu, että me keski-ikäiset tarvitsisimme kurinpalautusta ja käytöstapojen kertauskoulua. Ainakin minä tarvitsisin. Mikä tässä auttaisi? Haluan, että minä hallitsen kännykääni, ei toisinpäin.

Koukusta irti pyristelevä

Mitä ajatuksia kirje herätti? Keskustele alla kommenttikentässä tai lähetä sähköpostia ihmisten.kesken@sanoma.com.

Vierailija

äkypuhelinriippuvuus on yleinen ongelma, koska puhelimet ja ohjelmat ovat suunniteltu riippuvuutta aiheuttaviksi. Google, Facebook, Apple, Microsoft ovat maailman suurimpia yhtiöitä sen takia, koska niiden toimia ei rajoiteta. Kaikki toiminta mikä tapahtuu puhelimen kautta, tarkoittaa voittoa näille yrityksille. Koukuttamalla käyttäjät pidetään tahkoamassa rahaa. Jokainen älypuhelimen painallus menee dataksi Googlen/Applen palvelimelle käyttäjän profiilin alle.

Some kuriin

Hei koukusta irti pyristelevä, suosittelen somepaastoa! Ilmoita ystävillesi somessa, että olet sometauolla ja pidä viikon tauko. Tai jätä kännykkä tietoisesti kotiin, kun lähdet ulos, kylään tai harrastuksiin. Itse poistin esim. Twitterin ja FB:n appsit kännykästä, jotta niihin meneminen pitää tehdä selaimen kautta. Näin ei tule vain ”vähän, nopeasti vilkaistua”. Olen myös säätänyt paitsi puhelimen myös älykellon asetukset niin, että en saa hälytyksiä uusista viesteistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla