Kuvat
Getty images
"Miksi aina pitää alkaa kaivella vuosia vanhoja asioita, joille ei enää voi mitään?" lukijamme pohtii.
"Miksi aina pitää alkaa kaivella vuosia vanhoja asioita, joille ei enää voi mitään?" lukijamme pohtii.

”Olen tullut hyvin varovaiseksi puheissani tämän sukulaiseni kanssa – en kerro hänelle perheeni enkä tuttavieni asioista enää ollenkaan. Olen yrittänyt tässä junailla parhaani mukaan, etteivät välit menisi kokonaan”, lukijamme aprikoi.

Osaisiko joku neuvoa, miten käsittelisin sukulaistani, joka toistuvasti valehtelee,vaikka rehellisyydellään kerskuu.

Perheeni on todella tympääntynyt hänen käytökseensä. Kun yritän sanoa, että me emme ole puhuneet tai tehneet niitä asioita, joista hän puhuu, hän väittää meidän vain unohtaneen. Luotto häneen on täysin poissa. Välillä olemme myös kohteina tapauksissa, joista emme mitään tiedä.

Olen vähentänyt huomattavasti kanssakäymistäni tämän sukulaiseni kanssa. Periksiantamaton, aina oikeassa oleva ihminen on todella rasittava. En myöskään ymmärrä, miksi aina pitää alkaa kaivella vuosia vanhoja asioita, joille ei enää voi mitään? Hän tuo vain pahaa mieltä ja entistä enemmän kiilaa välillemme.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Olen tullut hyvin varovaiseksi puheissani tämän sukulaiseni kanssa – en kerro hänelle perheeni enkä tuttavieni asioista enää ollenkaan. Olen yrittänyt tässä junailla parhaani mukaan, etteivät välit menisi kokonaan. Joskus kyllä tuntuu, että ei ole mitään, mistä kannattaa pitää kiinni!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Huu haa

Millaisia ajatuksia kirje herätti? Keskustele alla kommenttikentässä tai lähetä sähköpostia ihmisten.kesken@sanoma.com. Sähköpostiin voit lähettää myös kirjeen omasta aiheestasi. Lehdessämme julkaistujen kirjeiden lähettäjien kesken arvomme uutuuskirjoja. 

Minullakin on eräs haastava sukulainen. Hän odottaa usein, että kaikki menisi juuri niinkuin Hän haluaa ja jos ei mene, niin hän hermostuu. Ja jos sanoo vastaan, niin sitten hän "vetää herneen nenäänsä". Joskus on raskasta olla hänen kanssaan tekemisissä. Ihmiset, jotka ovat omasta mielestään aina oikeassa, omat rasittavia.

Myös neuvoja odotellen

Kaikenlaisia ongelmia on. Mielipidekirjoittajan ongelma on sukulainen, joka väittää ihmisten tehneen asioita, joita nämä eivät ole tehneet. Tosin samalla mielipidekirjoittaja kyselee myös, miksi jonkun pitää kaivella vanhoja asioita, joille ei enää saa mitään ja jotka tuottavat vain pahaa mieltä. Se ei kirjoituksesta selviä, ovatko nämä vanhat asiat myös sellaisia, jotka toisen mielestä ovat tapahtuneet ja toisen mielestä taas eivät, vai olisiko edes niiden todellisuudesta jonkinlainen yhteneväinen näkemys olemassa.

Minun iso ongelmani taas on ollut jo vuosikymmeniä sukulainen, jolla on erittäin kova itsensä puolustamisen tarve ja pakonomainen halu esittää itsensä erilaisena ihmisenä kuin mikä on kaikkien häntä ympäröivien havaintojen mukaan ikävä totuus.

Kyseinen henkilö on käyttäytynyt äärimmäisen itsekkäästi, muita painostavasti ja riitaa etsien eri asioissa vuosikymmeniä. Muun muassa hän on painostanut toistuvasti ihmisiä omiin uskonnollisiin käsityksiinsä, vaikka nämä ovat pyytäneet häntä tämän lopettamaan. Hän on kokenut pienimmätkin väärät sananvalinnat itseään kohtaan suunnattuina "hyökkäyksinä", joiden johdosta hänen on pitänyt "puolustaa" itseään. Tämä on tapahtunut useita kertoja mm. mykkäkoulujen ja syömälakkojen avulla, kun hän on ollut pitkillä vierailuilla iäkkäiden vanhempiensa kodissa. Olen itse nähnyt tätä käytöstä ja kuullut siitä myös paikalla olijoiden kertomana. Paljon muutakin todella ikävää hän on aiheuttanut vuosien varrella.

Kyseisen sukulaiseni kohdalla ihmiset todellakin ovat muistelleet vanhoja, koska heillä on ollut tarve saada kyseinen ihminen näkemään, mikä hänen käytöksessään on vialla, ja saada hänet lopettamaan tällainen ihmissuhteita rikkova toiminta. Mutta se ei onnistu. Hänhän on mielestään aina auttavainen ja "uhrautuva" ihminen, joka ei koskaan riitele kenenkään kanssa eikä varsinkaan korota ääntään. Lisäksi hän tekee omasta mielestään juuri oikein yrittäessään painostaa muita omiin maailmankatsomuksellisiin näkemyksiinsä, joten siitäkään hän ei luovu.

Eli ongelmansa jokaisella. Itse en enää pyri pitämään minkäänlaisia sukulaisuussuhteita yllä, koska en kerta kaikkiaan jaksa. Tilanteet eivät ole vuosien myötä helpottuneet vaan ovat muuttuneet aina vain pahemmiksi ja kuten sanottua: kun ihmisillä on täysin päinvastaiset näkemykset siitä, onko jotain ylipäätään tapahtunut vai ei, niin ongelmia ei ole mahdollista ratkoa niistä keskustelemalla. Ainut ratkaisu on etäisyys.

Sisältö jatkuu mainoksen alla