Millaisia kokemuksia sinulla on perintömökistä?
Millaisia kokemuksia sinulla on perintömökistä?

Mitä tehdä, kun perintömökki tuntuu liian suurelta velvollisuudelta, lukijamme pohtii.

Ennen kuin isäni kuoli muutama vuosi sitten, hän oli ehtinyt miettiä, miten haluaisi jakaa omaisuutensa. Hän toivoi, että kaikki hänen lapsensa, lapsenlapsensa ja heidänkin jälkeläisensä viettäisivät kesänsä yhdessä sukumökillä. Mökkimetsässä on leikkinyt jo isän isoäiti pienenä tyttönä, joten sukupolvien ketjusta tulisi pitkä ja laaja. Ajatus on kaunis.

Isän jättämä omaisuus oli kuitenkin lähinnä henkinen, ja minä kaupunkilaislapsi mökkeilen mielelläni korkeintaan pari viikonloppua vuodessa. Mökkiin menee joka vuosi paljon rahaa, jolle olisi paljon muutakin käyttöä. Muistelen isää lämpimästi, mutta en oikeastaan tarvitse muisteluuni hirsimökkiä tai kuusimetsää. Tämä ajatus tuntuu kiittämättömältä, ja koko mökki alkaa ahdistaa.

Onko vanhemmilla valta päättää vielä kuolemansa jälkeen, miten jälkeläiset vähäiset lomansa viettävät ja rahansa käyttävät?

Perintönä painolasti

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mitä ajatuksia sinussa heräsi? Osallistu keskusteluun tai kerro oma tarinasi alla olevassa kommenttikentässä! Voit lähettää myös sähköpostia osoitteeseen: ihmisten.kesken@sanoma.com

Oman polun kulkija

Ymmärrän ikävät tunteesi, mutta ei kenelläkään pitäisi olla valtaa päättää siitä, miten toinen elämänsä ja vapaa-aikansa viettää. Ainakaan et ole mitään velkaa kuolleelle, eikä tehtäväsi ole täyttää hänen toiveitaan, jos ne eivät ole aidosti sinun omia toiveitasi. Oman tahdon mukaan tekeminen ei aina ole helppoa ja voi joitakin loukatakin, mutta pidemmän päälle se on ainoa oikea tie.

Vierailija

Yhteisomistajuus toimii harvoin. Sekä minulla että miehelläni on omien sisarustemme kanssa yhteiset perintömökit, ja koen molemmat mökit taakaksi meille. Molemmissa perheissä kaikki muut käyvät mökillä lomailemassa, me pidämne huolta molemmista paikoista. Rahaa korjauksiin on vaikea saada heiltä, luvataan kyllä maksaa, mutta... Haluaisin luopua omasta osuudestani, mutta sehän tarkoittaa, että olemme laittaneet kaiken valmiiksi toisille. Ja toiset eivät halua luopua omistaan, kun siellä on niin mukava käydä lomailemassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla