Lapsettoman pariskunnan kuuluisi kertoa vanhemmilleen ja sisaruksilleen, jos lapsia ei ole jatkossakaan tulossa.

Aina korostetaan sitä, että lasten hankkiminen on vain yksilön tai pariskunnan oma asia ja kuinka asiasta kyseleminen on sopimatonta. Ikään kuin asiaa ei saisi edes miettiä.

Veljeni on ollut saman ihmisen kanssa parisuhteessa toistakymmentä vuotta. Ikää on kohta 40 vuotta. Talot ja autot on hankittu.

Minun ja äitini ei ole ollut helppoa katsoa, kun lapsia ei ilmaannu. Syytä ei ole kerrottu. Epätietoisuudessa eläminen kuluttaa mieltä.

Lapsettoman pariskunnan pitäisi ymmärtää kertoa vanhemmilleen ja sisaruksilleen, jos lapsia ei tule. Turha odotus loppuisi, ja omaiset saisivat tahollaan käsitellä asian.

Omaisten pitäminen 15 vuotta odottavalla kannalla on piittaamattomuutta. Parin, kolmen vuoden jälkeen on jo selitysten aika. Jos asia on arka, sen esilletuonti voi auttaa.

Voi olla, että pariskunta haluaa lapsia myöhemmin. On kuitenkin typerää siirtää lastenhankinta siihen "että meillä on talo, hyvät työpaikat ja autot", koska yli 30-vuotiaan naisen hedelmällisyys laskee.

Kaikille lapset eivät sovi.

Jos olisin yksinhuoltaja, en hankkisi lapsia pikkulapsivaiheen väsymyksen ja vastuullisuuden takia. En myöskään hankkisi lapsia, jos olisin pelokas, koska jos pelkää esimerkiksi synnytystä, siirtää pelkonsa lapselle.

En hankkisi lapsia, jos olisin nostanut koirat ihmisen tasolle. Lapsi ei pääsisi koirieni tasolle. Enkä luonnollisesti hankkisi lapsia, jos mieheni olisi väkivaltainen tai juoppo.

Jos pääni täyttävät vain kaverit, biletys ja rakennekynnet, en ole valmis äidiksi. Jos lapsi tuntuu omat kuviot sotkevalta rasitteelta, ei lasta kannata hankkia, sillä itsekkyydestä ei pääse yli.

Jos on päättänyt jättää lapset hankkimatta, ratkaisun kanssa on elettävä sittenkin, kun puoliso on poissa ja muisti mennyt, eikä ole lähiomaista, joka kävisi katsomassa.

Lasten lopullinen tehtävä on huolehtia ensisijaisesti omat vanhempansa palvelukoti- ja sairaalaruljanssin läpi hautaan asti.

Veljeni sisko

Vierailija

Lapsettomuus pitäisi selittää

Hyvä Veljeni sisko, on turha kuluttaa omaa elämäänsä ja mielenterveyttä toisten ihmisten asioista miettimiseen. Jokaisella on oma näkemys elämästä, mutta kaikilla se ei ole sama. Veljesi ja hänen puolisonsa ovat todennäköisesti keskustelleet asiasta keskenään ja tehneet päätöksensä, varsinkin kun ovat olleet jo 20 vuotta yhdessä. Se on heidän oma asiansa. Pitää olla kiitollinen siitä mitä saa. Lapset ovat lahja, ei pakollinen välttämättömyys. Nykymaailmassa ihmisten ei ole enää pakko hankkia...
Lue kommentti

Osa työntekijöistä jättää tehtäviä tekemättä, koska eivät ehdi. Kuitenkin he ehtivät pitää ylipitkiä kahvitaukoja.

Työpaikallani tehtävät on jaettu tiimeille, ja minä olen yhden tiimin vetäjä. Olen vastuussa esimiehelleni tiimin toiminnasta ja tavoitteiden toteutumisesta.

Ongelmani on se, että osa työntekijöistäni jättää tehtäviä tekemättä. He sanovat että töitä on liikaa, eivätkä he ehdi tehdä kaikkea. Ajoittain olen tehnyt jotain heidän tehtäviään, kun dead-line tulee vastaan ja asiat on hoitamatta.

Tiedän että työtä on paljon, mutta kaikille tiimiläisille se ei ole ongelma. Toiset ovat työssään nopeampia kuin toiset, mutta kun näen "hitaamman" henkilön ehtivän kuitenkin pitää ylipitkiä kahvitaukoja, minulle tulee olo, että ystävällisyyttäni hyväksikäytetään.

Pyrin motivoimaan ihmisiä antamalla matkan varrella hyvää palautetta ja tulemalla pulmatilanteissa tueksi, mutta se ei näytä riittävän. Miten saisin porukan tiimiytymään paremmin ja jokaisen ottamaan ryhmän tavoitteet myös omiksi tavoitteikseen?

Liian kiltti?

The Boss

Lukijan kirje: Tiimiläiset eivät sitoudu tavoitteisiin

Sinä olet esimies, joten ole sitten esimies! Esimiehen tulee ajoittain olla myös "ikävä" ja antaa rehellisesti huonoa palautetta. Jos joku pitää liian pitkiä kahvitaukoja, tulee se hänelle kahden kesken kertoa ja painottaa että se ei vetele etenkään, kun hän ei pääse tavoitteisiin. Tosiasia on se, että työttömiä on niin paljon että joukosta löytyy taatusti tavoitteisiin sitoutuva tyyppi. Tämänkin voisit ystävällisesti hymyillen lusmuilijoille mainita. Voisit, jos siihen joudut, vilkaista vähän...
Lue kommentti
Keppiä ja porkkanaa

Lukijan kirje: Tiimiläiset eivät sitoudu tavoitteisiin

Kuvaamasi tilanne on hyvin yleinen nykytyöpaikoilla. Kaikki eivät aina ymmärrä, että töissä ollaan tekemässä töitä. Chattailu on monen mielestä työntekoa. No keskustellaanhan siinä toki työkavereiden kanssa. Keppiä ja porkkanaa oikeassa suhteessa niin kaikki aasit saa tekemään töitä. Tiedostat näköjään itsekin, että olet ehkä liian kiltti. Jos ihminen ei ole jo lapsena maistanut oikeita rajoja, niitä on aikuisena vaikeampi enää opettaa. Mutta usein pomo on ihmisen loppukasvattaja. Vanhemmat...
Lue kommentti

Ei tulisi kuuloonkaan, että miehet puhuisivat työpaikalla samalla tavalla naisille kuin mitä me miehet saamme kuulla naisilta. Naisten härskit puheet tuntuvat olevan vain hyvä vitsi.

Viime aikoina on käyty laajaa keskustelua seksuaalisesta häirinnästä. Se on hyvä, sillä häirintä voidaan kitkeä vain avoimen keskustelun avulla.

Keskustelusta puuttuu kuitenkin tasa-arvo. Missään en ole nähnyt otetun esiin sitä, että myös miehet ovat lisääntyvän seksuaalisen häirinnän kohteena.

Olen naisvaltaisella alalla työskentelevä mies ja joudun työssäni kokemaan seksuaalista häirintää. Se voi olla esimerkiksi seksistisiä vitsejä ja vihjailuja. Usein niitä heitetään julkisesti, ja härskejä puhuva nainen saa ympäristöltä palkaksi naurut.

Ei tulisi kuuloonkaan, että miehet puhuisivat työpaikalla samalla tavalla naisille kuin mitä me miehet saamme kuulla naisilta. Istumme hiljaa, sillä naisille ei voi vastata samalla mitalla saamatta sovinistin leimaa. Mutta naisten härskit puheet tuntuvat olevan vain hyvä vitsi.

Me too

Siistittäiskö suut

Lukijan kirje: Miehiäkin kohdellaan asiattomasti

Meidän osastolla on 7 naista ja 1 mies, ja täytyy todeta että palavereissa huulenheitto on tuota tyyliä mitä kirjoittaja kirjoittaa. Minuakin välillä kyllästyttää se lähinnä muutaman naisen 2-mielinen vitseily,ja olen miettinyt, mitähän se ainoa mies oikeasti ajattelee. Hän nauraa kyllä mukana, välillä posket punastuen, mutta mikä olisi hänen vaihtoehtonsa? Jos ei naura tai jos jopa paheksuisi saisi tiukkapipon leiman.
Lue kommentti
Paljon jo elämää nähnyt nainen

Lukijan kirje: Miehiäkin kohdellaan asiattomasti

Vihdoinkin mies itse ottaa tämän asian esille. Itsekin naisena olen ajatellut,kuinka yksipuolista seksuaalisen häirinnän käsittely on. Kokevatko miehet että, jos he avaavat suunsa, heidät lynkataan ajatuksineen pystyyn. Vai olemmeko ajautumassa tilanteeseen, jossa on vain yksi totuus, "naisen totuus". Miesten on kestettävä, mitä vain, mutta auta auta armias, jos naista vain katsookin liian pitkään, on jos kyseessä "seksuaalinen häirintä", riippumatta siitä, että pukeutumisessaan naisella voi...
Lue kommentti