Kaalit ovat ihan uskomattomia kasviksia, jotka taipuvat ihmeellisiin suorituksiin. Kotimaisen kaalin sesonki kestää aina lokakuun loppuun saakka. Maista ja ylläty!

Valkokaali

eli keräkaali on tunnetuin ja suosituin kaali. Valkokaalista löytyy lajikkeita jokaiseen vuodenaikaan: varhais-, kesä-, syys- ja talvikaali. Varhaishaiskaalit ovat löyhäkeräisimpiä ja hyvin rapeita. Talvikaalit ovat tiiviimpiä ja sitkeämpiä. Valkokaali sopii raakana raasteisiin ja salaatteihin. Se sopii myös keittoihin, muhennoksiin, kääryleisiin, murekkeisiin ja leivonnaisten täytteeksi. Maitohappokäymisen avulla valkokaalista tehdään hapankaalia. Valkokaali sopii erityisen hyvin lampaanlihan seuraan. Säilytä jääkaapissa kokonaisena. Paloiteltu kaali säilytetään muovipussissa.

Paksoi

Tunnetaan myös pinaattikiinankaalin nimellä. Muistuttaa ulkonäöltään mangoldia. On maultaan voimakkaampi kuin kiinankaali. Paksoista käytetään mehevät lehtiruodot parsan tapaan ja sileähköt lehdet pinaatin tapaan. Paksoi maistuu hyvältä raakana, mutta sopii myös vokkiruokiin sekä kalan ja lihan kanssa tarjottaviin kasvissekoituksiin. Säilytetään jääkaapissa.

Ruusukaali

Voimakkaan ja pähkinäisen makuinen ruusukaali eli brysselinkaali on pieni, runsaasti vitamiineja, rautaa ja valkuaista sisältävä ”nuppu”. Se sopii lisäkkeeksi keitettynä voimakkaanmakuisten liharuokien kuten lampaan kanssa. Sitä kannattaa kokeilla myös keittoihin, patoihin, gratiineihin, pastakastikkeisiin. Säilytetään muovipussissa jääkaapissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kiinankaali

Miedon kiinankaalin maku tulee parhaiten esiin lämpimissä ruuissa. Se sopii hyvin keittoihin, pataruokiin, kääryleisiin, kasvispihveihin ja vuokaruokiin. Kiinankaali sopii erityisen hyvin pannulla paistettavaksi ja siten moniin itämaisiin ruokiin. Hento kaali kypsyy nopeammin kuin valkokaali. Säilytä muovipussissa jääkaapissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kurttukaali

eli savoijinkaali on miedon pähkinäisen makuinen, löysän kerän muodostava kaali. Sitä käytetään valkokaalin tapaan keittoihin, kääryleisiin, salaatteihin, patoihin ja kiinankaalin tapaan vokkiruuissa. Herkästi nahistuva kaali kannattaa säilyttää jääkaapissa muovipussissa.

Kukkakaali

Maultaan ja tuoksultaan voimakas kukkakaali on monikäyttöinen vihannes. Siitä käytetään ruuaksi kukinnot. Kukkakaali sopii raakana vihannestarjottimelle sekä dippivihannekseksi. Salaatteihin se kannattaa kuutioida tai lohkoa. Kokeile myös patoihin, keittoihin, muhennoksiin, vuokaruokiin, gratiineihin ja lämpimänä lisäkkeenä. Säilytä muovipussissa jääkaapissa.

Romanesku

Kartiomainen, heleän vihreä romanesku kuuluu kukkakaaleihin. Sitä käytetään valkoisen kukkakaalin tapaan ja säilytetään jääkaapissa.

Punakaali

Punakaalin värin tummuus saattaa vaihdella suurestikin, mutta lehtiruodit ovat aina valkoiset. Valkokaalia pienempi punakaali on kiinteä ja maultaan makeahko. Se soveltuu samoihin ruokiin kuin valkokaali, erityisesti salaatteihin tai haudutettaviin ruokiin. Keitinveteen kannattaa lisätä muutama teelusikallinen etikkaa tai sitruunamehua, jotta kaunis väri ei haalistu keitettäessä. Säilytetään jääkaapissa.

Kyssäkaali

Kyssäkaali eli kaalirapi on miedonmakuinen, vaaleanvihreä tai tumman liila kaali, jota käytetään lantun ja nauriin tavoin kuorittuna. Se maistuu sellaisenaan raasteena tai vaikkapa kuutioina juustotarjottimella. Kyssäkaali sopii hyvin  myös keittoihin, patoihin, muhennoksiin ja gratiineihin. Säilytetään jääkaapissa.

Parsakaali

Myös broccolina tunnetusta kaalista syödään vihreät tai liilat kukinnot. Ne ovat parhaimmillaan silloin, kun nuput ovat pieniä eikä terälehtien keltaista väriä näy. Koko parsakaali on syötävää. Se sopii gratiineihin, vokkeihin, pikkelseihin, piirakoihin ja keittoihin. Ruokien lisäkkeeksi se sopii keitettynä miedossa suolavedessä. Säilytetään muovipussissa jääkaapissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla