Kaalit ovat ihan uskomattomia kasviksia, jotka taipuvat ihmeellisiin suorituksiin. Kotimaisen kaalin sesonki kestää aina lokakuun loppuun saakka. Maista ja ylläty!

Valkokaali

eli keräkaali on tunnetuin ja suosituin kaali. Valkokaalista löytyy lajikkeita jokaiseen vuodenaikaan: varhais-, kesä-, syys- ja talvikaali. Varhaishaiskaalit ovat löyhäkeräisimpiä ja hyvin rapeita. Talvikaalit ovat tiiviimpiä ja sitkeämpiä. Valkokaali sopii raakana raasteisiin ja salaatteihin. Se sopii myös keittoihin, muhennoksiin, kääryleisiin, murekkeisiin ja leivonnaisten täytteeksi. Maitohappokäymisen avulla valkokaalista tehdään hapankaalia. Valkokaali sopii erityisen hyvin lampaanlihan seuraan. Säilytä jääkaapissa kokonaisena. Paloiteltu kaali säilytetään muovipussissa.

Paksoi

Tunnetaan myös pinaattikiinankaalin nimellä. Muistuttaa ulkonäöltään mangoldia. On maultaan voimakkaampi kuin kiinankaali. Paksoista käytetään mehevät lehtiruodot parsan tapaan ja sileähköt lehdet pinaatin tapaan. Paksoi maistuu hyvältä raakana, mutta sopii myös vokkiruokiin sekä kalan ja lihan kanssa tarjottaviin kasvissekoituksiin. Säilytetään jääkaapissa.

Ruusukaali

Voimakkaan ja pähkinäisen makuinen ruusukaali eli brysselinkaali on pieni, runsaasti vitamiineja, rautaa ja valkuaista sisältävä ”nuppu”. Se sopii lisäkkeeksi keitettynä voimakkaanmakuisten liharuokien kuten lampaan kanssa. Sitä kannattaa kokeilla myös keittoihin, patoihin, gratiineihin, pastakastikkeisiin. Säilytetään muovipussissa jääkaapissa.

Kiinankaali

Miedon kiinankaalin maku tulee parhaiten esiin lämpimissä ruuissa. Se sopii hyvin keittoihin, pataruokiin, kääryleisiin, kasvispihveihin ja vuokaruokiin. Kiinankaali sopii erityisen hyvin pannulla paistettavaksi ja siten moniin itämaisiin ruokiin. Hento kaali kypsyy nopeammin kuin valkokaali. Säilytä muovipussissa jääkaapissa.

Kurttukaali

eli savoijinkaali on miedon pähkinäisen makuinen, löysän kerän muodostava kaali. Sitä käytetään valkokaalin tapaan keittoihin, kääryleisiin, salaatteihin, patoihin ja kiinankaalin tapaan vokkiruuissa. Herkästi nahistuva kaali kannattaa säilyttää jääkaapissa muovipussissa.

Kukkakaali

Maultaan ja tuoksultaan voimakas kukkakaali on monikäyttöinen vihannes. Siitä käytetään ruuaksi kukinnot. Kukkakaali sopii raakana vihannestarjottimelle sekä dippivihannekseksi. Salaatteihin se kannattaa kuutioida tai lohkoa. Kokeile myös patoihin, keittoihin, muhennoksiin, vuokaruokiin, gratiineihin ja lämpimänä lisäkkeenä. Säilytä muovipussissa jääkaapissa.

Romanesku

Kartiomainen, heleän vihreä romanesku kuuluu kukkakaaleihin. Sitä käytetään valkoisen kukkakaalin tapaan ja säilytetään jääkaapissa.

Punakaali

Punakaalin värin tummuus saattaa vaihdella suurestikin, mutta lehtiruodit ovat aina valkoiset. Valkokaalia pienempi punakaali on kiinteä ja maultaan makeahko. Se soveltuu samoihin ruokiin kuin valkokaali, erityisesti salaatteihin tai haudutettaviin ruokiin. Keitinveteen kannattaa lisätä muutama teelusikallinen etikkaa tai sitruunamehua, jotta kaunis väri ei haalistu keitettäessä. Säilytetään jääkaapissa.

Kyssäkaali

Kyssäkaali eli kaalirapi on miedonmakuinen, vaaleanvihreä tai tumman liila kaali, jota käytetään lantun ja nauriin tavoin kuorittuna. Se maistuu sellaisenaan raasteena tai vaikkapa kuutioina juustotarjottimella. Kyssäkaali sopii hyvin  myös keittoihin, patoihin, muhennoksiin ja gratiineihin. Säilytetään jääkaapissa.

Parsakaali

Myös broccolina tunnetusta kaalista syödään vihreät tai liilat kukinnot. Ne ovat parhaimmillaan silloin, kun nuput ovat pieniä eikä terälehtien keltaista väriä näy. Koko parsakaali on syötävää. Se sopii gratiineihin, vokkeihin, pikkelseihin, piirakoihin ja keittoihin. Ruokien lisäkkeeksi se sopii keitettynä miedossa suolavedessä. Säilytetään muovipussissa jääkaapissa.

Piparirasioiden teosta on tullut Salla Kinnusen rakas jouluperinne.

KOUKUSSA. Kun Salla Kinnunen saa uuden piparkakkujen koristeluidean, sitä on kokeiltava heti. Silloin lapset ja mies tietävät antaa äidille työrauhan.

Miten jäit koukkuun piparkakkujen koristeluun?

Olen pikkutytöstä asti pitänyt leipomisesta ja käynyt vuositolkulla kokkikerhoissa. Muutama vuosi sitten hurahdin täysillä koristeluun. Koukutuin, kun huomasin, että minähän osaan. En ole ikinä ollut kovin luova, mutta koristellessa sain kaunista lopputulosta aikaan. Se tuntui hienolta.

Lähihoitajaopiskelija Salla Kinnunen, 37, asuu Mäntsälässä miehensä Villen, 36, ja seitsemän lapsensa kanssa. Pipareiden lisäksi Salla rakastaa suunnitella kakkuja. Kuopus Elle, 3, on perheen toiseksi innokkain leipuri.
Lähihoitajaopiskelija Salla Kinnunen, 37, asuu Mäntsälässä miehensä Villen, 36, ja seitsemän lapsensa kanssa. Pipareiden lisäksi Salla rakastaa suunnitella kakkuja. Kuopus Elle, 3, on perheen toiseksi innokkain leipuri.

Millaisen olon koristelu sinulle tuottaa?

Keskityn koristeluun niin vahvasti, että vierelläni voisi räjähtää vaikka pommi, enkä huomaisi. Koristelun jälkeen olen täynnä energiaa. Kaunis lopputulos tuo virkeän mielen. Meillä lapsetkin tietävät, että pipareiden koristelu on äidin oma juttu. Yhteiset piparinleivontahetket ovat erikseen.

Mitä tapahtuu, kun saat uuden idean?

Viime vuoden itsenäisyyspäivänä katsoin Linnan juhlia, kun yhtäkkiä tajusin, että kaapissa olevien piparkakkuakkojenkin pitää saada juhla­leningit. Ei auttanut kuin ruveta sekoittamaan kuorrutetta. Kun idea juolahtaa mieleeni, into toteuttaa se on niin voimakas, että minun on lähdettävä heti koristelemaan. Olen joskus jättänyt pihatyöt kesken ja rynnännyt sisälle leipomaan.


Välineiden kanssa ei tarvitse hienostella. Cocktailtikut ja väriaineet saa tavallisesta ruokakaupasta.


Millaisia ideoita piparista voi toteuttaa?

Leivon mieluiten perinteisiä sydämiä, nalleja tai piparirasioita, sillä niissä pääsen nopeasti koristeluvaiheeseen. Viime talvena mieheni ehdotti, että tekisimme piparista talomme ulkosaunan näköisen talon. Epäröin, sillä kaavojen piirtäminen on työlästä. Mies kuitenkin lupasi koota talon, ja minä sain keskittyä koristelemiseen.

Mitä, jos et pääse koristelemaan, vaikka haluaisit?

Yleensä leivon piparitaikinan suvussa kulkevilla resepteillä. Joskus olen kuitenkin ostanut valmiin taikinan, jotta se olisi pakastimessa odottamassa, kun koristelupakko iskee. Silloin tiedän, että jo tunnin kuluttua olen pursottamassa pikeeriä.


Pursottaminen on Sallan lempipuuhaa. Joskus voi tehdä pikkutarkkaa ja välillä suurpiirteistä jälkeä.


Mitä perheesi ajattelee hurahduksestasi?

Jos vihjaan ääneen, että haluaisin päästä koristelemaan, mieheni saattaa sanoa lapsille, että lähdetäänpäs ulos leikkimään. Toisinaan mietin, onko se liikaa vaadittu. Olen kuitenkin huomannut, että miehenikin pitää siitä, että minulla on oma juttuni. On koko perheen kannalta hyvä asia, jos jokaisella on asia, jonka parissa voi rauhoittua täysin.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 23/2017. Salla Kinnunen pitää Arjen aurinkoja -leivontablogia

Vinkit aloittelijalle

  1. Sekoita kuorrute eli pikeeri itse tomusokerista, munanvalkuaisesta ja sitruunamehusta. Kotitekoinen pikeeri levittyy ja kiinnittää osat paremmin kuin kaupan valmiskuorrutteet.
  2. Pikeerin pursottamisen työkaluksi riittää pieni Minigrip-pussi. Lusikoi kuorrutetta pussiin, leikkaa kulmaan ihan pieni reikä ja ala pursottaa.
  3. Tavallinen cocktailtikku sopii kuorrutteen levittämiseen ja pikkutarkkaan koristeluun.
Tummanpuhuva sinappi on tehty punajuuresta. Piparkakkusiirappia voi kokeilla vaikka homejuustolle.

Itse tehdyt piparkakkusiirappi tai punajuurisinappi valmistuvat nopeasti ja täydentävät joulupöydän. Kauniissa purkeissa ne sopivat myös lahjoiksi.

Nämä lahjat ehtii valmistaa kiireinenkin: punajuurisinappi ja piparkakkusiirappi valmistuvat alle puolessa tunnissa.

Piparkakkusiirappi on ihana lisä joululetuille, paahtoleivälle tai jäätelöön. Punajuuri taas antaa sinapille veikeän aromin ja kauniin, jouluisen värin.

Voit vielä koristella ja nimikoida purkit jouluisesti esimerkiksi itsetehdyillä etiketeillä, dymo-teipillä ja koristenauhalla.

Punajuurisinappi

6 dl | 15 min

Tarvikkeet:

  • pieniä lasipurkkeja
  • 2 dl punajuurisosetta
  • 2 dl punajuurimehua
  • 3 dl sokeria
  • 1 dl rypsiöljyä
  • ½ dl sinapinsiemeniä
  • 1 rkl balsamiviinietikkaa
  • 2 tl suolaa
  • 2 dl sinappijauhetta

Desinfioi puhtaat lasipurkit ja kannet pitämällä niitä 100-asteisessa uunissa 20 minuuttia tai kiehuvassa vedessä 5 minuuttia.

Sekoita kattilassa punajuurisose, -mehu ja sokeri. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää öljy, sinapinsiemenet, balsamiviinietikka ja suola. Keitä pienellä lämmöllä viisi minuuttia koko ajan sekoittaen. Nosta kattila levyltä ja sekoita joukkoon sinappijauhe.

Kaada lämmin sinappi kuumiin tölkkeihin (varo käsiä!) ja sulje kannet. Anna jäähtyä huoneenlämmössä ja säilytä jääkaapissa.

Piparkakkusiirappi

3 dl | 20 min

  • 3 ½ dl sokeria
  • 3 dl vettä
  • 1 rkl jauhettua inkivääriä
  • 2 tl piparkakkumaustetta
  • 2 tähtianista
  • 1 kanelitanko

Yhdistä kattilassa sokeri ja vesi. Lisää inkivääri ja piparkakkumauste, tähtianikset ja kanelitanko. Kuumenna seos kiehuvaksi. Laske lieden lämpötilaa heti, kun seos kiehahtaa. Anna liemen kiehua 15 minuuttia hiljalleen poreillen. Sekoita välillä.

Siivilöi siirappi ja kaada desinfioituun lasipulloon (katso puhdistusohje punajuurisinapin reseptistä yllä.) Siirappi säilyy jopa vuoden.