Tiesitkö, että suklaatakin voi maustaa itse? Levitä sulatettua suklaata lastalla ohueksi levyksi leivinpaperin päälle. Koristele pinta pähkinöillä tai marjajauheella ja pilkotuilla kuivatuilla marjoilla. Anna levyn jäähtyä ja kovettua. Pilko levy pienemmiksi paloiksi.
Tiesitkö, että suklaatakin voi maustaa itse? Levitä sulatettua suklaata lastalla ohueksi levyksi leivinpaperin päälle. Koristele pinta pähkinöillä tai marjajauheella ja pilkotuilla kuivatuilla marjoilla. Anna levyn jäähtyä ja kovettua. Pilko levy pienemmiksi paloiksi.

Mihin kannattaa lisätä suolaa ja mihin sokeria, entä milloin paistinpannu on sopivan lämpöinen? Kokosimme ammattikokkaajien niksit, joilla ruuan saa maistumaan entistä paremmalta ja ruuanlaitto sujuu helpommin.

Lisää lisää suolaa!

1. Lisää suola vasta kiehuvaan veteen. Suola hidastaa veden kiehumista, ja kattila voi saada ikäviä värjäytymiä kylmään veteen lisätystä suolasta.

2. Mineraalisuolat kuten meri- ja ruususuola ovat kokkaajan ystäviä. Jodioitu suola ei korosta ruuan makua. Jauha suola aina myllyllä, koska suolan maku säilyy paremmin suurissa kiteissä.

3. Kananmunan rakenne rikkoutuu helpommin, kun joukkoon lisää pienen ripauksen suolaa. Saat voideltua pullat ja piirakoiden reunat tasaisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4. Suolaa kannattaa lisätä aina myös makeiden leivonnaisten ja ruokien taikinaan, vaikkei sitä ohjeessa mainittaisikaan. Suola antaa vastapainoa makeudelle ja hapokkuudelle ja parantaa leivonnaisten ja hiivataikinoiden rakennetta. Sopiva määrä suolaa on useimmiten ¼ tl, isoissa taikinoissa ½ tl. Käyttämällä pienempää annostelua et voi ainakaan mennä pieleen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. Pasta tarvitsee tarpeeksi suolatun veden. Suolaa tarvitaan litraa kohden noin puoli teelusikallista, ja se lisätään vasta kiehuvaan veteen.

Makeaa ja hapanta sopivassa suhteessa

6. Jos reseptissä kehotetaan käyttämään sitruunanmehua, raasta joukkoon aina myös hiukan sitruunan kuorta.

7. Pyöristä tulinen ja tomaattinen liemi sokerilla tai hunajalla. Mausta ei tule varsinaisesti makea vaan mukavan pehmeä. Liian voimakasta makua voi miedontaa pienellä ripauksella sokeria.

8. Punaviinitilkasta saa hapokkuutta jauheliharuokiin.

Juuri oikeat rasvat

9. Älä turhaan kavahda voita ja kermaa. Metsäsienet kannattaa aina paistaa voissa, ja lohikeitto saa juuri oikean säväyksen kuohukermatilkasta.

10. Varaa kaappiin kahdenlaista oliiviöljyä: käytä parempaa öljyä leivän päällä, salaatinkastikkeissa sekä pestossa ja halpaa kuumennettavissa ruuissa.

Pilko ja paista oikein

11. Valkosipuli rakastaa terävää veistä, mutta kavahtaa puristinta. Valkosipulin kynnet kuoriutuvat parhaiten, kun niitä painaa napakasti veitsen lappeella leikkuulautaa vasten.

12. Huuhtele salaatti jääkylmässä vedessä ja kuivaa. Salaatin väri kirkastuu ja rakenne napakoituu. Revi salaatti kulhoon käsin, se säilyy leikattua kauemmin.

13. Sekoita ruskistettavaa jauhelihaa kuumalla pannulla niin vähän kuin suinkin maltat. Pinnasta tulee rapeampi.

14. Kun pannulle laitettu voi lakkaa tirisemästä, on pannu sopivan lämpöinen paistamiseen.

15. Pyöräytä kuivamausteet kuumalla pannulla öljyssä ennen lihan tai kasvisten lisäämistä. Kuumentaminen tuo mausteiden maut esiin paremmin.

16. Muista paistomittari myös kalan valmistamisessa. Valmiin lohen täydellinen sisälämpötila on 42–50 astetta.

17. Harjoittele leikkaamaan niin, että veitsen kärki on koko ajan kiinni leikkuulaudassa.

18. Kuullota keittoon tulevat juurekset voissa isossa kattilassa, jotta niistä irtoaa maku ja ne pysyvät napakoina.

19. Leikkaa kohonneen leivän pintaan viiltoja ennen paistamista. Kuoresta tulee rapea, kun laittaa vettä uuninkestävään kulhoon uunin pohjalle paiston ajaksi.

20. Laita pala leivinpaperia leikkuulaudan päälle ja vältyt värjäymiltä ja hajujen tarttumisilta. Erityisen kätevää tämä on punajuuren ja sipulin kanssa.

Oikea ajoitus

21. Uuni kannattaa lämmittää ennen kuin sinne laittaa ruuan. Erityisen tärkeää tämä on leivonnaisten kanssa, jotta kakkutaikinaan huolella vatkatut ilmakuplat eivät katoa odottaessa.

22. Jos säilytät kananmunat jääkaapissa, ota ne huoneenlämpöön ajoissa ennen leivontaa. Huoneenlämpöiset kananmunat vaahtoutuvat parhaiten.

23. Laita kylmää vettä vihreän teen mukin pohjalle ennen kuin kaadat päälle kiehuvaa vettä. 

24. Mausta maitoruoka vasta valmiina. Maidon proteiinit voivat saostua suolan, mausteiden, happamien marjojen, tomaatin, sitruunan tai pinaatin vaikutuksesta.

25. Valmista pataruoka päivää ennen tarjoamista, jäähdytä ja säilytä kylmässä. Varsinkin luullista lihaa ja runsaasti mausteita sisältävät padat paranevat lämmitettäessä. Lihasta tulee hajoavan mureaa, ja kasvikset imevät liemen maut.

Syvempiä makuja

26. Hiero mausteet käsin lihan pintaan ja käytä käsiä myös salaatinkastikkeen sekoittamisessa salaatinlehtien joukkoon – lopputulos on tasainen.

27. Pannukakkuun saa ihanan paahteisen maun, kun uunipellillä ruskistaa kimpaleen voita ennen taikinan lisäämistä.

28. Riisistä saa maukkaampaa, kun keitinveden maustaa esimerkiksi kurkumalla. Samalla siitä saa kauniin väristä.

29. Huuhtele riisi ennen käyttöä. Tärkkelys vähenee ja jyvä pysyy paremmin kokonaisena ja parempana.

30. Myös kuoritut perunat ja perunaviipaleet kannattaa huuhdella ja kuivata huolellisesti ennen käyttöä. Tämä vähentää perunan tärkkelystä ja esimerkiksi uuniperunoiden pinnasta tulee rapeampi.

31. Paahtamalla raaka-aineisiin saa lisää makua: paahda rypäleitä, fetaa, säilykekikherneitä, kirsikkatomaatteja, ilmakuivattua kinkkua, kokonaisia valkosipuleita.

32. Suosi isoja paloja: leikkaa broileri suikaleiksi saksilla ja raasta parmesaani itse.

33. Käytä ruskeankastikkeen suurustamisessa kuumaa lihalientä.

Maistele!

34. Maistele ruokaa koko ruuanlaiton ajan. Maista ruokaa vielä ennen kuin tarjoat sen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla