Upota jouluruokien rippeet lihapiiraisiin, puolukkakuppeihin ja kakkutikkareihin, eivätkä hyvät jouluruuat mene hukkaan.
Upota jouluruokien rippeet lihapiiraisiin, puolukkakuppeihin ja kakkutikkareihin, eivätkä hyvät jouluruuat mene hukkaan.

Jouluruokien tähteet riittävät harvoin sellaisenaan suurelle joukolle. Niistä saa silti jatkettua riittoisia aterioita pienillä lisäyksillä. Tässä hyviä vinkkejä!

Tyhjennä pähkinäpussit makeansuolaisiin naposteltaviin.

Ennen kuin kaadat glögitiivistepullojen pohjat viemäriin, kokeile yhdistää juoma kuivaan kuohuviiniin. 

Rapeisiin voitaikinakierteisiin voi käyttää joulujuuston kannikan ja ylijääneet torttutaikinalevyt.

Porkkanalaatikosta ja paahdetusta jauhelihasta tulee maistuvia pieniä lihapiirakoita.

Pikkupitsat vaativat vain hyvän kastikkeen, ja kinkku sekä kylmäsavulohi maistuvat taas.

Pyöritä syömättä selvinneestä joulukakusta kakkutikkareita, kasta ne suklaaseen ja koristele nonparelleilla.

Makean kirpeät piparikupit valmistuvat pakastimeen jääneestä taikinasta. Valkosuklaamoussen ansiosta maku on muutakin kuin jouluinen.

 

Kokeile myös näitä jämäruokaherkkuja!

Riisipuurosta pannukakkua ja rievää

Ahvenanmaan pannukakku

Mausta riisipuuro (3–4 dl) kardemummalla. Sekoita joukkoon 3 munaa, 4 dl maitoa, 2 dl vehnäjauhoja ja ½–1 dl sokeria. Kaada taikina isoon voideltuun piirakkavuokaan ja kypsennä 225 asteessa uunin keskitasolla 20–30 minuuttia, kunnes pannukakku on kullanruskea.

Rievä

Lämmitä 2 dl maitoa kädenlämpöiseksi ja murenna siihen 50 g tuorehiivaa. Sekoita joukkoon 3–4 dl riisipuuroa ja ½–1 tl suolaa. Alusta joukkoon 3–4 dl ohrajauhoja. Lisää taikinaan pikkuhiljaa vehnäjauhoja, kunnes saat pehmeännapakan taikinan. Kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.

Leivo taikinasta kaksi matalaa, pyöreää leipää ja nosta leivinpaperoidulle pellille. Kohota liinan alla kaksinkertaisiksi. Pistele pinta haarukalla ja paista 250-asteisen uunin alimmalla ritilätasolla 15–20 minuuttia, kunnes leivät ovat kauniin ruskeita pinnalta ja pohjasta.

Rosollista mureketta ja pyttipannua

Mureke

Silppua rosolli ja sekoita jauhelihan joukkoon. Lisää muna sekä mausteita ja muotoile pihveiksi, pyöryköiksi tai murekkeeksi. Kypsennä uunissa.

Pyttipannu

Kuutioi 4–6 keitettyä perunaa. Kuori ja silppua muutama sipuli. Kuullota sipulia hetki pannulla rasvassa, lisää perunat ja paista kullanruskeiksi. Kumoa paistamisen loppuvaiheessa sekaan 2–3 dl sillitöntä rosollia. Jatka paistamista muutama minuutti. Mausta. Paista jokaiselle syöjälle kananmuna. 

Kinkkua pakkaseen ja kiusaukseen

Jos kinkkua jää runsaasti, silppua se ja pane sopivina annoksina pakastimeen. Saat tarvittaessa helposti lisuketta ja täytettä pitsan päälle, keittoihin, paistoksiin, laatikoihin, piirakoihin, raastelettuihin ja munakkaisiin.

Kinkkukiusaus

Tarvitset noin litran suikaloitua perunaa ja 1–2 sipulia silputtuna. Levitä puolet suikaleista noin 2 litran vetoiseen, voideltuun uunivuokaan. Silppua päälle 3 dl kinkkua. Ripottele kinkuille hieman suolaa ja mustapippurirouhetta. Levitä päälle loput perunasipuliseoksesta. Kaada sekaan ruokakermaa sen verran, että se hiukan näkyy ainesten lomasta. Kypsennä 200-asteisen uunin alatasolla noin 50 minuuttia, kunnes perunat ovat pehmenneet ja saaneet hiukan väriä.

Juureslaatikot uppoavat leipiin

Laatikot saat upotettua sämpylä- tai leipätaikinaan. Leivo porkkanasämpylöitä ja sekoita taikinaan 2 dl porkkanalaatikkoa ja 1 dl auringonkukan- tai kurpitsansiemeniä. Lisää tarvittaessa jauhoja.

Lanttulaatikosta teet vuokaleipiä. Käytä jauhoina sämpylä- ja hiivaleipäjauhoja.

Perunalaatikosta saat setsuurin tapaista hapanimelää leipää. Käytä ruisjauhoja ja täysjyvävehnäjauhoja. Makeuta lisää siirapilla.

Leivo kerralla iso satsi ja pakasta heti, kun sämpylät tai leivät ovat jäähtyneet.

Juureslaatikot sopivat myös pasteijoiden täytteeksi.

Lohesta piiraita

Ota sulamaan pari levyä valmiiksi kaulittua voi- tai torttutaikinaa. Leikkaa sulaneet levyt puoliksi. Nosta jokaiselle levylle 1–2 viipaletta graavi- tai kylmäsavulohta. Jos aterialta on jäänyt keitettyjä perunoita, laita muutama viipale perunaa lohen alle. Ripottele lohien päälle silputtua sipulia tai purjoa sekä runsaasti tilliä. Mausta pippuriripauksella. Laita jokaiselle palalle myös nokare smetanaa, maustamatonta, paksua jugurttia tai tuorejuustoa. Nosta voitaikinan kulmat keskelle ja nipistä kiinni.

Voitele halutessasi munalla ja paista 225 asteessa uunin keskitasolla noin 10 minuuttia, kunnes piiraat ovat kullanruskeita.

Säilytä kakkupalat juustokakkujen pohjiksi

Anna kakkujen kuivahtaa viipaloituina huoneenlämmössä. Käytä kakkupaloja, piparkakkuja tai pikkuleipiä murennettuina esimerkiksi hyydytettävän tai uunissa paistettavan juustokakun pohjaan.

Pappilan hätävara

Vatkaa 2 dl kermaa vaahdoksi sokerin kanssa. Kääntele sekaan purkillinen rahkaa. Mausta seos hillolla tai marjasurvoksella. Lado kerroksittain tarjoilumaljaan murennettuja kakkupaloja tai pikkuleipiä ja kermaseosta. 

Pullasta korppuja ja köyhiä ritareita

Korput

Leikkaa pullat tai pitko viipaleiksi. Sivele toinen leikkuupinta kevyesti vatkatulla munalla ja ripottele sille sokeri-kaneliseosta. Asettele viipaleet leivinpaperoidulle pellille sokeri-kaneliseos ylöspäin ja kuivata 100-asteisessa uunissa rapeiksi. 

Köyhät ritarit

Leikkaa pullat tai pitko viipaleiksi. Sekoita syvällä lautasella 1 dl maitoa ja 1 muna. Mausta vaniljasokerilla ja kasta pullaviipaleet molemmin puolin seokseen. Paista rasvassa paistinpannulla kauniin ruskeiksi molemmin puolin. Tarjoa hillon ja kermavaahdon kanssa.