Parsakaali-paprikatäytteinen piirakka on täydellinen mökki-iltapala, koska sen voi valmistaa lounaalta jääneistä vihanneksista.
Parsakaali-paprikatäytteinen piirakka on täydellinen mökki-iltapala, koska sen voi valmistaa lounaalta jääneistä vihanneksista.

Galetteen on helppo rakastua, koska sen avulla pääsee eroon jääkaapin nökkösistä.

Pellille leivottu piirakka eli galette on vienyt kieleni. Syitä on neljä:

  1. Mökkioloissa galette on täydellinen, koska piirakkavuokaa ei tarvita. Kotonakin on kiva, kun ei tarvitse tiskata.
  2. Pohja paistuu uunipellillä varmasti kypsäksi, ja on rapeaa, maukasta, ja sen haluaa syödä viimeistä murua myöten.
  3. Täytteeksi kelpaavat kaikki jääkaapin jämänökköset, sekä suolaiset että makeat. Muna-kermaseoksia ei tarvita vaan nokare itselle mieluisaa juustoa riittää sidosaineeksi.
  4. Galette maistuu useimmiten myös kylmänä, joten se sopii piknikille (plus piirakkaa on helppo pitää kädessä taikinareunan ansiosta!) ja evääksi oloihin, joissa ruuan lämmittäminen on hankalaa.

Kiirehtiminen ei kannata – taikina tarvitsee hetken jääkaapissa

Galeten pohjataikina valmistuu nopeasti nyppimällä, mutta taikinan täytyy antaa levätä jääkaapissa vähintään puoli tuntia. Jähmettyminen takaa kaulittavuuden ja rapeuden, joten tästä ei kannata luistaa. 

Taikina kaulitaan pyöreäksi levyksi. Keskelle laitetaan täytteet ja reunat taitellaan päälle rennosti.

Taikina kaulitaan leivinpaperin päällä pyöreähköksi levyksi. Leivinpaperi vetäistään uunipellille ja levyn keskelle laitetaan täytteet. Tämä on galeten paras osuus.

Piirakkaan voi laittaa ihan mitä aineksia jääkaapista löytyy. Esimerkiksi parsakaalia, paprikaa, juustoraasteita, tuorejuustoa ja yrttejä kuten kuvan piirakassa.

Erinomaisia täytteitä ovat myös ylijäämäperuna ohuina viipaleina, lohi, kinkku, makkarat (erityisen hyvää on mausteinen chorizo), kaikki juustot (mozzarella, vuohenjuusto, parmesaani, pecorino, feta), smetana, grillatut kasvikset, herkkusienet, oliivit, tomaatti, säilykemaissi...

Monta pientä tähdeainesta = herkullinen piirakka!

Täytteen sidosaineena toimii nokare tuorejuustoa tai muuta pehmeää juustoa. Juustoa voi halutessaan notkistaa yhdellä kananmunalla. Kerma-munaseosta galette ei kaipaa.

Makeaan piirakkaan sopivat pehmenneet luumut, aprikoosit, viikunat, omenat ja päärynät. Hedelmälohkojen sekaan kannattaa sekoittaa ½–1 dl sokeria, muuta täytteeseen ei tarvita. Makean galeten pohjataikinan voi maustaa teelusikallisella kanelia tai kardemummaa.

Rennosti vaan! Tämä piirakka näyttää aina hyvältä

Täytteestä ei kannata tehdä kovin kosteaa, koska muuten se valuu pellille – parin kolmen sentin kerros pysyy piirakan sisällä vielä hyvin. Sitä ei myöskään kannata levittää reunoille asti. Tyhjäksi jätetään parin sentin kaistale, jotta reunat saa käännettyä kunnolla täytteiden päälle.

Parsakaali-galette

6–8 palaa, 45 min + taikinan jähmettyminen 30 min

Pohja

  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ½ tl suolaa
  • 100 g voita
  • ½–1 dl vettä

Täyte

  • 200 g parsakaalia
  • 1 punainen paprika
  • 100 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 1–2 kananmunaa (toinen piirakan reunojen voiteluun)
  • 1–2 dl juustoraastetta (esim. parmesaani ja mozzarella)
  • rucolaa/basilikaa/lehtipersiljaa silputtuna
  • 1 tl kuivattua oreganoa
  • ripaus suolaa
  1. Nypi pehmennyt voi ja kuivat ainekset sekaisin käsin, lisää vesi ja vaivaa taikina tasaiseksi. Muotoile taikinasta pallo ja kääri se tuorekelmuun. Anna taikinan kiinteyä jääkaapissa vähintään puoli tuntia.
  2. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  3. Pilko parsakaali ja paprika. Sekoita tuorejuuston joukkoon kananmuna, juustoraaste ja mausteet.
  4. Kauli taikina leivinpaperin päällä pyöreäksi levyksi (halkaisija noin 35 cm). Vetäise leivinpaperi uunipellille.
  5. Lisää pohjan keskelle parsakaali ja paprika ja päälle juustoseos. Älä täytä reunoihin saakka vaan jätä pari kolme senttiä vajaaksi.
  6. Käännä taikinan reunat täytteen päälle ja voitele kananmunalla.
  7. Paista uunin alatasolla noin 30–40 minuuttia niin, että kuori on kauniin värinen ja täyte kypsynyt.