Kuivatut sienet vievät vähän tilaa.
Kuivatut sienet vievät vähän tilaa.

Talvella on ihana kaivaa kuivakaapista arominsa säästäneitä sieniä. Lue tästä, kuinka sienistä saa rapsakan kuivia.

Sienten kuivaaminen on ikivanha säilöntätapa, joka pitää sienten maun hyvänä ja ravintoaineet tallella. Kuivatuissa tuotteissa mikrobit kuolevat, koska ne eivät saa riittävästi vettä.

Ilmatiiviisiin purkkeihin tai paperipussiin pakattuina kuivatut tuotteet säilyvät pimeässä paikassa jopa vuosia. Kuivatus on myös vähän säilytystilaa ja energiaa vievä tapa säilöä luonnon antimia.

Näin kuivatat sienet:

  1. Kuivattavaksi sopivia sieniä ovat esimerkiksi tatit, vahverot, mustatorvisieni, lampaankääpä ja vaalea orakas.
  2. Puhdista sienet huolella. Älä huuhtele, sillä kosteat sienet kuivuvat hitaammin.
  3. Viipaloi isot sienet. Pienet ja ohutmaltoiset voi jättää kokonaisiksi.
  4. Sienten kuivatus onnistuu kätevimmin kuivurissa (lämpötila korkeintaan 35–40 astetta), joka kuivaa sienet 4–6 tunnissa. Kuivurissa lämpötilaa voidaan säätää helposti ja lämpötila pysyy tasaisena.
  5. Hennot sienet, kuten suppilovahvero, kuivuvat hyvin huoneenlämmössä, mutta siihen voi mennä useita päiviä. Kuivatus onnistuu esimerkiksi sideharson tai ohuen paperin päällä pyykinkuivaustelineellä. 
  6. Kiertoilmauunissa voi kuivata kolme ritilällistä kerrallaan. Sienet kuivuvat 30–35 asteessa. Uunin luukku on hyvä pitää auki. Kuivumiseen menee 6–8 tuntia sienilajista riippuen. Älä pidä uunia yli 50-asteisena, muuten neste irtoaa sienistä liian nopeasti ja sienet kypsyvät.
  7. Sienet ovat riittävän kuivia, kun ne murenevat käsin puristettaessa.
  8. Kuivatut sienet säilytetään ilmatiiviissä, kannellisissa purkeissa valolta suojattuna. Kuivatut sienet liotetaan ennen kuin ne lisätään ruokaan.

Vinkki! Korvasieniä voidaan säilöä myös kuivaamalla, jolloin kuivaamistilaa on tuuletettava. Kuivatut korvasienet pitää keittää kahteen kertaan liotuksen jälkeen vähintään viisi minuuttia kerrallaan. Keitinvesi vaihdetaan ja sienet huuhdellaan hyvin keittokertojen välillä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla