Kirsi Ylijoki pitää simppelistä, aidosta kasvisruuasta.
Kirsi Ylijoki pitää simppelistä, aidosta kasvisruuasta.

Näyttelijä Kirsi Ylijoki lohduttaa korona-ahdistuksesta kärsiviä ystäviä pitkillä metsäkävelyillä ja mehevällä linssipadalla.

Näyttelijä Kirsi Ylijoki rakastaa kulkea metsässä kaikessa rauhassa. Onnekseen hän asuu hirsitalossa, jonka ympärillä riittää metsää. Siellä ei tarvitse väistellä ketään, vaan on tilaa antaa ajatusten lentää vapaasti. Joskus Kirsi pinkoo reippaan lenkin, toisinaan valokuvaa luonnon kauneutta.

Tänä talvena näyttelijällä on ollut erityisen paljon aikaa haahuilla kotimetsässä. Pikkulapsiperheen kiireet ovat historiaa, ja näyttelijän työarki antaa vielä odottaa itseään niin kauan kuin teatterit pysyvät suljettuina.

Kirsille maailma on tavallaan silti jo auki. Ei tarvitse kuin avata ulko-ovi, ja omasta pihasta on vapaus vaeltaa mihin vain.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Olen onnekas, että metsässä haahuilu on arkeani.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kirsin metsä on toiminut terapeuttina myös hänen ystävilleen. Koronatilanne on koskettanut syvästi taiteilijoita ja tapahtuma-alalla työskenteleviä.

”Olen vienyt ystäviä pitkille metsäretkille, joiden jälkeen on ollut ihana istua yhdessä syömään. Linssipata on oikeaa lohturuokaa.”

Kirsi on ollut kasvissyöjä 1980-luvulta saakka. Taidot kehittyivät huippuunsa, kun hän kokkasi samaan aikaan liharuokaa pojilleen Eelikselle ja Ilmarille ja kasvisruokaa itselleen. Silloinen puoliso ja poikien isä, muusikko Eicca Toppinen oli ulkomaankiertueilla puolikin vuotta kerrallaan, joten helpoista resepteistä tuli arjen pelastus.

”Linssipadan makuun nivoutuu muisto ihanasta, lämpimästä illasta ystävien huvimajassa.”

Parhaat muistot syntyvät usein ruokapöydän ääressä, ja ruoka herättää muistoja. Kirsille erityisen rakas on eräs mehevä pata, jota hän maistoi 2000-luvun alussa ystäväpariskunnan kotona.

”He olivat kasvissyöjiä ja tarjosivat linssipataa, johon ihastuin. Makuun nivoutuu muisto ihanasta, lämpimästä illasta heidän huvimajassaan.”

Nykyisin linssipata maistuu Kirsin mielestä parhaalta metsässä haahuilun tai pihatöiden jälkeen. Hän viimeistelee hieman tulisen, täyteläisen ja tomaattisen padan tuoreilla yrteillä ja kunnon nokareella ranskankermaa.

Parasta padassa on se, että se maistuu vieläkin paremmalta seuraavana päivänä. Kirsi valmistaa pataa ison kasarillisen, jotta joka päivä ei tarvitse kokata.

”En pidä siitä, että päivä pitää aikatauluttaa ruuanlaiton mukaan. On ihanaa, jos ulkoa tullessa ruoka on lämmitystä vaille valmista.”

Kirsi Ylijoki kertoo lempiruuastaan Kodin Kuvalehdessä uudessa Elämäni resepti -sarjassa. Nappaa mausteisen linssipadan resepti talteen numerosta 5/2021. Tilaajana näet sen myös digilehdestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla