Suolainen vohveli ei kaipaa kosteita sooseja. Ripottele lämpimän vohvelin päälle juustoraastetta, yrttejä ja ehkäpä viipale kinkkua. Kääräise ja nauti!
Suolainen vohveli ei kaipaa kosteita sooseja. Ripottele lämpimän vohvelin päälle juustoraastetta, yrttejä ja ehkäpä viipale kinkkua. Kääräise ja nauti!

Kesä on parasta vohveliaikaa. Ulkona paistaessa rasvankäry ei haittaa, ja pinaattivohveleita voi tehdä myös tuoreesta pinaatista. Kokeile myös kahta kikkaa: lisää taikinaan jugurttia ja surauta tasaiseksi sauvasekoittimella. Äläkä unohda voita!

Vohvelirautani on rautainen kaveri. Ostin sen 19 vuotta sitten, kun eräänä iltana mieleni valtasi vohvelin himo. Pyöräilin lähimpään markettiin ja sanelin ehdot: raudan tulisi olla sellainen, että sillä voisi paistaa sekä perinteisiä vohveleita että tehdä lämpimiä voileipiä. Olin opiskelija, joten en raaskinut maksaa lämpötilan säätämisestä tai muista hienouksista.

Enpä tuolloin arvannut, että sama vohvelirauta olisi käytössäni yhä.

Vohvelit ovat helppoja ja vaivattomia. Yksi asia niissä silti ärsyttää: keittiöön leviävä rasvankäry. Siksi kesä on vohvelirautani parasta käyttöaikaa. Ulkona paistaessa välttää käryn ja saa istua samassa pöydässä muiden syöjien kanssa. Sisällä paistaessa kökötän aina yksin liesituulettimen alla ja kiikutan valmiita vohveleita toisaalle ruokapöytään.

Taikina rakastaa jugurtin ja peston jämiä

Vohveleiden vaivattomuus tulee siitä, että vohvelitaikinan kanssa ei tarvitse olla niin justiinsa. Siksi vohvelini ovat joka kerta maultaan ja koostumukseltaan vähän erilaisia.

Useimmiten lisään taikinaan tuoretta pinaattia. Silloin tällöin raastan joukkoon porkkanaa tai sekoitan mukaan perunamuusia tai puuroa.

Jugurtti tekee taikista täyteläisen ja vohveleista paksumpia.

Suosikkini taikinan jatkeena ovat maustamattoman jugurtin jämät. Jugurtin ansiosta taikinasta tulee täyteläinen ja vohveleista hieman paksumpia.

Taikina kiittää myös, jos jääkaapista löytyy maustepurkkien jämiä: esimerkiksi ruokalusikallisella pestoa makuun saa aivan uuden säväyksen. Olen pilkkonut sekaan myös aurinkokuivattua tomaattia ja oliiveja.

Hyvänä muistisääntönä pidän kiinni siitä, että nestettä tulee taikinaan noin 5 desilitraa, oli se sitten maitoa, vihcyä, raasteita, jugurttia, puuroa tai muusia. Munia tulee kolme, ja jauhoja laitan 4–5 desiä. Väliä on vain sillä, että taikina on riittävän paksua, eli melkein sellaista, ettei se putoa heti ruokalusikasta. Jauhoiksi käyvät niin vehnä-, sämpylä- kuin mantelijauhot.

Kuohkeutta sauvasekoittimella, rapeutta rasvalla

Yhden asian teen aina: surautan taikinan lopuksi tasaiseksi sauvasekoittimella. Rakenne kelpaa silloin myös lapselleni, koska vohveleihin ei jää sattumia, ja samalla taikina saa sisäänsä ilmaa.

Toinen oppini on, etten koskaan lisää taikinaan rasvaa. Sen sijaan säästän rasvan paistamiseen ja lisään voita ennen jokaisen vohvelin paistamista. Tuloksena on mahdollisimman rapea pinta.

Pinaattivohvelit

8–10 kpl, 1 t

  • 100 g tuoretta pinaattia
  • 3 kananmunaa
  • 1 dl paksua maustamatonta jugurttia
  • 3–4 dl kevytmaitoa
  • 4–5 dl vehnäjauhoa
  • 1 rkl pestoa
  • ripaus suolaa

Paistamiseen

  • voita

Päälle

  • 1–2 dl raastettua parmesaania
  • 8–10 siivua ilmakuivattua kinkkua
  • 3–4 rkl tuoretta silputtua ruohosipulia
  1. Laita pinaatti siivilään ja kaada päälle kiehuvaa vettä. Huuhtele kylmällä vedellä ja purista vesi pois.
  2. Riko kananmunat kulhoon ja vispaa joukkoon jugurtti ja maito. Lisää pinaatti, pesto ja vehnäjauhot. Surauta tasaiseksi sauvasekoittimella. Maista taikinaa ja lisää tarvittaessa suolaa.
  3. Anna taikinan turvota vähintään puoli tuntia.
  4. Kuumenna vohvelirauta ja voitele se voilla. Lisää raudalle noin 1 dl taikinaa, levitä tasaiseksi ja paista kypsäksi. Paistoaika riippuu raudasta, yleensä 2–3 minuuttia on sopivasti. Rautaa ei kannata availla turhaan kesken paistamisen, jotta se ei jäähdy.
  5. Koska taikinassa ei ole rasvaa, voitele rauta voilla jokaista paistokertaa ennen. Näin vohveli ei tartu kiinni ja pinnasta tulee rapea.
  6. Lisää lämpimän vohvelin päälle raastettua parmesaania, ilmakuivattua kinkkua ja silputtua ruohosipulia. Tarjoa heti.

Kun puut notkuvat omenoista, on aika tehdä hilloa.
Kun puut notkuvat omenoista, on aika tehdä hilloa.

Pilko omenat kuorineen uunivuokaan ja sitten vain odotat. Uuniomenasose sopii lisukkeeksi puuroon ja jugurttiin ja sellaisenaankin sitä kelpaa lusikoida.

Syksyn paras herkku on uunissa valmistettu omenasose. Pitkään kypsytetyt omenat saavat paahtuessaan karamellisoituneen maun, joten sokeria tähän soseeseen ei välttämättä tarvita lainkaan. 

Sose on hyvää sellaisenaan, mutta sitä voi halutessaan maustaa kanelilla, sitruunalla, vaniljatangolla tai vaikka tuoreella inkiväärillä.

Käytä omenat kuorineen

Omenat voi käyttää soseeseen kuorineen, joten esivalmistelut eivät vie paljon aikaa.

Kelloa tarvitaan kypsentämisvaiheessa. Noin puolen tunnin uunissaolon jälkeen omenat alkavat vaahdota ja silloin on syytä olla taputtelemassa omenoita vuoan pohjalle. Muuten saatat joutua uuninpesuhommiin.

Sose säilyy pakkasessa

Jääkaapissa sose säilyy noin viikon. Jos innostut paahtamaan sosetta enemmänkin, pakasta se matalissa rasioissa ja käytä tarpeen mukaan.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Uuniomenasose
Resepti
Uuniomenasose

 

Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.
Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.

Leipäjuusto onnistuu myös tavallisessa uunissa. Tärkeintä on kunnon valutus ja paistaminen, joka antaa juustolle kauniit pilkut. Näillä vinkeillä onnistut!

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi

Käytä homogenoimatonta täysmaitoa ja lämmitä se kädenlämpöiseksi ennen kuin lisäät juustonjuoksuttimen. Parasta on mitata lämpötila digitaalisella mittarilla. Oikea lämpötila on tärkeä, jotta juustonjuoksutin toimii halutulla tavalla. Anna maidon juoksettua rauhassa.

Valuta hyvin

Valitse tilava siivilä ja vuoraa se puhtaalla harsolla. Nostele juustomassa keoksi ja odota tarvittaessa, että se painuu siivilään ennen uuden kerroksen lisäämistä. Anna valua hyvin. Näin varmistat, ettei juustosta tule liian kosteaa.

Juuston valutuksessa irtoava hera kannattaa käyttää vaikka sämpylätaikinaan.

Tarkkaile paistumista

Paista juusto tilavassa vuoassa, jotta se ei roisku yli. Tarkkaile paistumista ja alenna tarvittaessa lämpötilaa. Jos juustoon jää paistamisen jälkeen ylimääräistä nestettä, voit valuttaa sitä varovasti pois, kun juusto on jäähtynyt ja kiinteytynyt. Leikkaa paloiksi vasta täysin jäähtyneenä.

Tee leipäjuusto tällä ohjeella:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Leipäjuusto kotikonstein
Resepti
Leipäjuusto kotikonstein

3 herkkua leipäjuustosta

Klassikkojälkiruoka

Paloittele juusto pieniin annosvuokiin ja kaada päälle loraus kuohukermaa. Kuumenna 200-asteisessa uunissa muutama minuutti. Tarjoa jälkiruuaksi lakkojen tai lakkahillon kanssa.

Leipäjuustosalaatti

Paloittele jäähtynyt leipäjuusto pitkiksi kolmioiksi. Revi vadille rapea- ja pehmeälehtistä salaattia. Lisää päälle leipäjuustot, puolitettuja mansikoita, hienonnettuja sipulinvarsia ja siemensekoitusta. Pirskota päälle oliiviöljyä ja sitruunamehua.

Herkkutikut

Varaa leipäjuuston lisäksi kirsikkatomaatteja, kurkkupaloja, viinirypäleitä ja basilikanlehtiä. Anna lasten koota aineksista mieleisiään herkkutikkuja.