Suolainen vohveli ei kaipaa kosteita sooseja. Ripottele lämpimän vohvelin päälle juustoraastetta, yrttejä ja ehkäpä viipale kinkkua. Kääräise ja nauti!
Suolainen vohveli ei kaipaa kosteita sooseja. Ripottele lämpimän vohvelin päälle juustoraastetta, yrttejä ja ehkäpä viipale kinkkua. Kääräise ja nauti!

Kesä on parasta vohveliaikaa. Ulkona paistaessa rasvankäry ei haittaa, ja pinaattivohveleita voi tehdä myös tuoreesta pinaatista. Kokeile myös kahta kikkaa: lisää taikinaan jugurttia ja surauta tasaiseksi sauvasekoittimella. Äläkä unohda voita!

Vohvelirautani on rautainen kaveri. Ostin sen 19 vuotta sitten, kun eräänä iltana mieleni valtasi vohvelin himo. Pyöräilin lähimpään markettiin ja sanelin ehdot: raudan tulisi olla sellainen, että sillä voisi paistaa sekä perinteisiä vohveleita että tehdä lämpimiä voileipiä. Olin opiskelija, joten en raaskinut maksaa lämpötilan säätämisestä tai muista hienouksista.

Enpä tuolloin arvannut, että sama vohvelirauta olisi käytössäni yhä.

Vohvelit ovat helppoja ja vaivattomia. Yksi asia niissä silti ärsyttää: keittiöön leviävä rasvankäry. Siksi kesä on vohvelirautani parasta käyttöaikaa. Ulkona paistaessa välttää käryn ja saa istua samassa pöydässä muiden syöjien kanssa. Sisällä paistaessa kökötän aina yksin liesituulettimen alla ja kiikutan valmiita vohveleita toisaalle ruokapöytään.

Taikina rakastaa jugurtin ja peston jämiä

Vohveleiden vaivattomuus tulee siitä, että vohvelitaikinan kanssa ei tarvitse olla niin justiinsa. Siksi vohvelini ovat joka kerta maultaan ja koostumukseltaan vähän erilaisia.

Useimmiten lisään taikinaan tuoretta pinaattia. Silloin tällöin raastan joukkoon porkkanaa tai sekoitan mukaan perunamuusia tai puuroa.

Jugurtti tekee taikista täyteläisen ja vohveleista paksumpia.

Suosikkini taikinan jatkeena ovat maustamattoman jugurtin jämät. Jugurtin ansiosta taikinasta tulee täyteläinen ja vohveleista hieman paksumpia.

Taikina kiittää myös, jos jääkaapista löytyy maustepurkkien jämiä: esimerkiksi ruokalusikallisella pestoa makuun saa aivan uuden säväyksen. Olen pilkkonut sekaan myös aurinkokuivattua tomaattia ja oliiveja.

Hyvänä muistisääntönä pidän kiinni siitä, että nestettä tulee taikinaan noin 5 desilitraa, oli se sitten maitoa, vihcyä, raasteita, jugurttia, puuroa tai muusia. Munia tulee kolme, ja jauhoja laitan 4–5 desiä. Väliä on vain sillä, että taikina on riittävän paksua, eli melkein sellaista, ettei se putoa heti ruokalusikasta. Jauhoiksi käyvät niin vehnä-, sämpylä- kuin mantelijauhot.

Kuohkeutta sauvasekoittimella, rapeutta rasvalla

Yhden asian teen aina: surautan taikinan lopuksi tasaiseksi sauvasekoittimella. Rakenne kelpaa silloin myös lapselleni, koska vohveleihin ei jää sattumia, ja samalla taikina saa sisäänsä ilmaa.

Toinen oppini on, etten koskaan lisää taikinaan rasvaa. Sen sijaan säästän rasvan paistamiseen ja lisään voita ennen jokaisen vohvelin paistamista. Tuloksena on mahdollisimman rapea pinta.

Pinaattivohvelit

8–10 kpl, 1 t

  • 100 g tuoretta pinaattia
  • 3 kananmunaa
  • 1 dl paksua maustamatonta jugurttia
  • 3–4 dl kevytmaitoa
  • 4–5 dl vehnäjauhoa
  • 1 rkl pestoa
  • ripaus suolaa

Paistamiseen

  • voita

Päälle

  • 1–2 dl raastettua parmesaania
  • 8–10 siivua ilmakuivattua kinkkua
  • 3–4 rkl tuoretta silputtua ruohosipulia
  1. Laita pinaatti siivilään ja kaada päälle kiehuvaa vettä. Huuhtele kylmällä vedellä ja purista vesi pois.
  2. Riko kananmunat kulhoon ja vispaa joukkoon jugurtti ja maito. Lisää pinaatti, pesto ja vehnäjauhot. Surauta tasaiseksi sauvasekoittimella. Maista taikinaa ja lisää tarvittaessa suolaa.
  3. Anna taikinan turvota vähintään puoli tuntia.
  4. Kuumenna vohvelirauta ja voitele se voilla. Lisää raudalle noin 1 dl taikinaa, levitä tasaiseksi ja paista kypsäksi. Paistoaika riippuu raudasta, yleensä 2–3 minuuttia on sopivasti. Rautaa ei kannata availla turhaan kesken paistamisen, jotta se ei jäähdy.
  5. Koska taikinassa ei ole rasvaa, voitele rauta voilla jokaista paistokertaa ennen. Näin vohveli ei tartu kiinni ja pinnasta tulee rapea.
  6. Lisää lämpimän vohvelin päälle raastettua parmesaania, ilmakuivattua kinkkua ja silputtua ruohosipulia. Tarjoa heti.