Tarvikkeet: leikkuulauta, veitsi, kattila, puuhaarukka, mittasarja.
Tarvikkeet: leikkuulauta, veitsi, kattila, puuhaarukka, mittasarja.
Nypi kalafileestä ruodot, poista nahka ja leikkaa kuutioiksi. Voit käyttää myös valmiita pakastekuutioita. Kuori perunat ja sipulit. Kuutioi perunat ja hienonna sipulit.
Nypi kalafileestä ruodot, poista nahka ja leikkaa kuutioiksi. Voit käyttää myös valmiita pakastekuutioita. Kuori perunat ja sipulit. Kuutioi perunat ja hienonna sipulit.
Sulata rasva kattilassa ja kuullota siinä sipulit ja perunat.
Sulata rasva kattilassa ja kuullota siinä sipulit ja perunat.
Lisää kalaliemi, maustepippurit ja tarvittaessa suolaa. Anna keiton kiehua hiljakseen, kunnes perunat ovat kypsiä.
Lisää kalaliemi, maustepippurit ja tarvittaessa suolaa. Anna keiton kiehua hiljakseen, kunnes perunat ovat kypsiä.
Lisää kalakuutiot. Anna liemen kiehahtaa ja hauduta kala kypsäksi. Se käy nopeasti, 1–2 minuutissa. Jos se kypsyy liian kauan, se murenee herkästi hiutaleiksi.
Lisää kalakuutiot. Anna liemen kiehahtaa ja hauduta kala kypsäksi. Se käy nopeasti, 1–2 minuutissa. Jos se kypsyy liian kauan, se murenee herkästi hiutaleiksi.
Viimeistele keitto kermalla tai maidolla. Hienonna tilli ja
lisää se juuri ennen tarjoilua.
Viimeistele keitto kermalla tai maidolla. Hienonna tilli ja lisää se juuri ennen tarjoilua.
Kalaliemen voi tehdä itse hauduttamalla ruotoja, vettä ja mausteita puolisen tuntia.
Kalaliemen voi tehdä itse hauduttamalla ruotoja, vettä ja mausteita puolisen tuntia.

Kalakeitto on helppo ja nopea ruoka, joka muuntuu moneksi pienin ripauksin. Keiton maku vain paranee, kun se muhii yön yli jääkaapissa.

Nypi kalafileestä ruodot, poista nahka ja leikkaa kuutioiksi. Voit käyttää myös valmiita pakastekuutioita. Kuori perunat ja sipulit. Kuutioi perunat ja hienonna sipulit. Sulata rasva kattilassa ja kuullota siinä sipulit ja perunat.

Lisää omatekoinen kalaliemi tai vettä ja kalaliemikuutioita tai kalafondia. Lisää liemeen maustepippurit ja tarvittaessa suolaa (liemivalmisteissa on usein riittävästi). Anna keiton kiehua hiljakseen, kunnes perunat ovat kypsiä.

Lisää kalakuutiot. Anna liemen kiehahtaa ja hauduta kala kypsäksi. Se käy nopeasti, 1–2 minuutissa. Jos se kypsyy liian kauan, se murenee herkästi hiutaleiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Viimeistele keitto kermalla tai maidolla. Hienonna tilli ja lisää se juuri ennen tarjoilua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vinkit!

  • Keittojen perusohje: 1 litra kiinteitä raaka-aineita (kasviksia ja lihaa tai kalaa) ja 1 l nestettä (eri liemiä, kermaa, tomaattimehua).

  • Pilko kasvikset kypsymisajan mukaan, kovat ja hitaasti kypsyvät pienimmiksi paloiksi. Näin voit lisätä ne kaikki keittoon yhtä aikaa ilman, että kasvisten rakenne kärsii.

  • Kala kypsyy nopeasti, joten se lisätään aina viimeisenä.

  • Useat liemivalmisteet ovat suolaisia, joten suolaa ei yleensä tarvitse lisätä.

Kannattaa kokeilla

  • Käytä eri kalalajeja: kuhaa, ahventa, siikaa tai pakastekalaa.

  • Korvaa joskus osa kalasta katkaravunpyrstöillä tai simpukoilla.

  • Valkoviini piristää kermaisen kalakeiton makua.

  • Korvaa 1–2 dl kalaliemestä valkoviinillä.

  • Tomaattimehu ja -murska sopivat kalakeittoon. Korvaa noin puolet kalaliemestä murskalla tai mehulla. Voit käyttää myös 2–3 rkl tomaattipyreetä.

  • Tomaattipohjaisen kalakeiton mausteeksi sopivat timjami, basilika, oregano, valkosipuli ja sitruuna.

  • Korvaa osa perunoista varsisellerillä, fenkolilla, porkkanalla tai palsternakalla.

  • Keltasipulin sijaan keitossa voi käyttää myös purjoa. Lisää se loppuvaiheessa, jolloin väri säilyy.

  • Aasialainen kalakeitto syntyy, kun kolmannes kalaliemestä korvataan kookosmaidolla.Mausta keittolimetin mehulla, kalakastikkeella, currytahnalla ja tuoreella korianterilla.

  • Venäläistyylisen keiton saat, kun jätät kerman tai maidon pois ja lisäät kalaliemeen tomaattipyreetä, suolakurkkujen lientä ja suolakurkkukuutioita. Tarjoile smetananokareen kanssa.

Resepti

Annoksia:
6
Vaikeustaso:
Kohtalainen

Resepti

500
g
kalafileetä kuutioina
600
g
perunaa
2
kpl
keltasipulia
2
rkl
voita
tai
2
rkl
margariinia
1
l
kalalientä
6
kpl
maustepippuria
2
dl
kermaa
tai
2
dl
maitoa
tillisilppua
Sisältö jatkuu mainoksen alla