Tarvikkeet: leikkuulauta, veitsi, mitat, 2 kulhoa, pullasuti, kaavin ja tuorekelmua.
Tarvikkeet: leikkuulauta, veitsi, mitat, 2 kulhoa, pullasuti, kaavin ja tuorekelmua.
Valmista täyte.
Valmista täyte.
Jaa leipäviipaleet pinoiksi ja leikkaa kuoret pois ohuelti.
Jaa leipäviipaleet pinoiksi ja leikkaa kuoret pois ohuelti.
Vuoraa leikkuulauta elintarvikekelmulla. Asettele sille kolme leipäviipaletta rinnan ja kostuta ne. Höttöinen leipä tarvitsee vähemmän kostutusta kuin tiivis.
Vuoraa leikkuulauta elintarvikekelmulla. Asettele sille kolme leipäviipaletta rinnan ja kostuta ne. Höttöinen leipä tarvitsee vähemmän kostutusta kuin tiivis.
Levitä kostutettujen leipäviipaleiden päälle kolmasosa täytteestä. Nosta toinen kerros leipiä päälle, kostuta ja levitä täyte päälle. Toista vielä kolmannen kerran. Viimeiseksi tulee leipäkerros, joka vain kostutetaan
Levitä kostutettujen leipäviipaleiden päälle kolmasosa täytteestä. Nosta toinen kerros leipiä päälle, kostuta ja levitä täyte päälle. Toista vielä kolmannen kerran. Viimeiseksi tulee leipäkerros, joka vain kostutetaan
Nosta kelmun reunat voileipäkakun päälle tiiviisti. Kietaise vielä toinen kerros kelmua päälle tarvittaessa. Nosta pakettijääkaappiin  ja aseta tasainen paino päälle. Anna kakun vetäytyä ja kostua 12 tuntia eli puolisen vuorokautta.
Nosta kelmun reunat voileipäkakun päälle tiiviisti. Kietaise vielä toinen kerros kelmua päälle tarvittaessa. Nosta pakettijääkaappiin ja aseta tasainen paino päälle. Anna kakun vetäytyä ja kostua 12 tuntia eli puolisen vuorokautta.
Tee kuorrute ja levitä se kakulle kauttaaltaan.Koristele haluamallasi tavalla täytteessä olevilla raaka-aineilla.
Tee kuorrute ja levitä se kakulle kauttaaltaan.Koristele haluamallasi tavalla täytteessä olevilla raaka-aineilla.

Raputäytteisellä voileipäkakulla hurmaat kaikki vieraat. Valmistaminen vaatii hiukan askartelua, mutta tulos on sen arvoinen. Kakku riittää 10 herkuttelijalle.

12 isoa paahtoleipäviipaletta

Täyte
100 g kuorittuja katkarapuja
100 g kylmäsavukirjolohta tai kylmäsavulohta
1 dl tuoretta tilliä
1 dl tuoretta kevät- tai ruohosipulia
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl paksua (turkkilaista) jogurttia tai ranskankermaa
½ tl rouhittua mustapippuria
Kostutus
½–1 dl kalalientä (kuutiosta tai fondista)
1–2 rkl sitruunamehua

Kuorrutus
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl paksua jogurttia tai ranskankermaa
ripaus suolaa ja rouhittua mustapippuria

Koristeluun
50–75 g kylmäsavulohta
kokonaisia katkarapuja
sitruunaa
tilliä, kevätsipulia ja punasipulia

1. Valmista täyte. Sulata katkaravut ja purista ylimääräinen neste pois. Hienonna ravut ja lohi, tilli ja kevät- tai ruohosipuli. Yhdistä täytteen raaka-aineet tahnaksi. Valmista myös kostutusliemi. Liota pala liemikuutiosta kuumaan veteen tai mausta vesi kalafondilla. Lisää sitruunamehu.

2. Jaa leipäviipaleet pinoiksi ja leikkaa kuoret pois ohuelti.

3. Vuoraa leikkuulauta elintarvikekelmulla. Asettele sille kolme leipäviipaletta rinnan ja kostuta ne, etenkin reunat, pullasudilla. Kostutusliemen menekki riippuu leivästä. Höttöinen leipä tarvitsee vähemmän kostutusta kuin tiivis.

4. Levitä kostutettujen leipäviipaleiden päälle kolmasosa täytteestä. Nosta toinen kerros leipiä päälle, kostuta ja levitä täyte päälle. Toista vielä kolmannen kerran. Viimeiseksi tulee leipäkerros, joka vain kostutetaan.

5. Nosta kelmun reunat voileipäkakun päälle tiiviisti. Kietaise vielä toinen kerros kelmua päälle tarvittaessa. Nosta paketti jääkaappiin leikkuulaudalla tai vadilla. Aseta tasainen pieni paino päälle. Tarkista, että paino on suorassa, jotta kakku ei painu vinoon. Anna kakun vetäytyä ja kostua 12 tuntia eli puolisen vuorokautta.

6. Sekoita kuorrutteen aineet keskenään. Nosta kakku leikkuulaudalle ja levitä kuorrute kakulle kauttaaltaan. Nosta kakku kahden lastan avulla tarjoiluvadille. Koristele haluamallasi tavalla täytteessä olevilla raaka-aineilla.

Vinkit!

  • Kuivaa voileipien kuoret ilmavassa paikassa tai uunissa 70 asteessa. Jauha ja käytä korppujauhoina muussa ruuanvalmistuksessa. 

  • Muotoile kakku tasasivuiseksi vetäytymisen jälkeen, ennen kuorruttamista. Kuorrutus on helpompi levittää ja näyttää siistimmältä.

  • Käytä täytteeseen ja kuorrutukseen paksurakenteisia ja täysrasvaisia maitotuotteita, jotta kakku pysyy kasassa ja on helppo käsitellä.

  • Tuorejuustoista voi valita myös sopivia maustettuja juustoja.

  • Ruokalusikallinen kapriksen marjoja piristää liha- ja kalakakkua.

Kannattaa kokeilla

  • Tee kakku kinkusta tai paahtopaistista. Tarvitset 200 g lihaleikettä. Korvaa tilli silloin basilikalla, persiljalla ja timjamilla. Kostuta lihaliemellä.

  • Voit käyttää lämminsavulohta tai -siikaa sekä tonnikalaa. Kalakakkuun sopii myös munahakkelus.

  • Majoneesi voi korvata jogurtin tai ranskankerman.

  • Makuja saa tahnoilla ja maustekastikkeilla. Lisää lihatäytteeseen lusikallinen sinappia tai pestoa. Makea chilikastike sopii kinkku-, broileri- tai katkaraputäytteeseen ja sen seuraksi tuore korianterisilppu.

  • Paistetut paprika- ja kesäkurpitsakuutiot ja sienet istuvat täytteeseen. Niitä ja tuorejuustoa yhdistämällä onnistuu myös kasvisversio voileipäkakusta.