Tarvikkeet: leikkuulauta, veitsi, mitat, 2 kulhoa, pullasuti, kaavin ja tuorekelmua.
Tarvikkeet: leikkuulauta, veitsi, mitat, 2 kulhoa, pullasuti, kaavin ja tuorekelmua.
Valmista täyte.
Valmista täyte.
Jaa leipäviipaleet pinoiksi ja leikkaa kuoret pois ohuelti.
Jaa leipäviipaleet pinoiksi ja leikkaa kuoret pois ohuelti.
Vuoraa leikkuulauta elintarvikekelmulla. Asettele sille kolme leipäviipaletta rinnan ja kostuta ne. Höttöinen leipä tarvitsee vähemmän kostutusta kuin tiivis.
Vuoraa leikkuulauta elintarvikekelmulla. Asettele sille kolme leipäviipaletta rinnan ja kostuta ne. Höttöinen leipä tarvitsee vähemmän kostutusta kuin tiivis.
Levitä kostutettujen leipäviipaleiden päälle kolmasosa täytteestä. Nosta toinen kerros leipiä päälle, kostuta ja levitä täyte päälle. Toista vielä kolmannen kerran. Viimeiseksi tulee leipäkerros, joka vain kostutetaan
Levitä kostutettujen leipäviipaleiden päälle kolmasosa täytteestä. Nosta toinen kerros leipiä päälle, kostuta ja levitä täyte päälle. Toista vielä kolmannen kerran. Viimeiseksi tulee leipäkerros, joka vain kostutetaan
Nosta kelmun reunat voileipäkakun päälle tiiviisti. Kietaise vielä toinen kerros kelmua päälle tarvittaessa. Nosta pakettijääkaappiin  ja aseta tasainen paino päälle. Anna kakun vetäytyä ja kostua 12 tuntia eli puolisen vuorokautta.
Nosta kelmun reunat voileipäkakun päälle tiiviisti. Kietaise vielä toinen kerros kelmua päälle tarvittaessa. Nosta pakettijääkaappiin ja aseta tasainen paino päälle. Anna kakun vetäytyä ja kostua 12 tuntia eli puolisen vuorokautta.
Tee kuorrute ja levitä se kakulle kauttaaltaan.Koristele haluamallasi tavalla täytteessä olevilla raaka-aineilla.
Tee kuorrute ja levitä se kakulle kauttaaltaan.Koristele haluamallasi tavalla täytteessä olevilla raaka-aineilla.

Raputäytteisellä voileipäkakulla hurmaat kaikki vieraat. Valmistaminen vaatii hiukan askartelua, mutta tulos on sen arvoinen. Kakku riittää 10 herkuttelijalle.

12 isoa paahtoleipäviipaletta

Täyte
100 g kuorittuja katkarapuja
100 g kylmäsavukirjolohta tai kylmäsavulohta
1 dl tuoretta tilliä
1 dl tuoretta kevät- tai ruohosipulia
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl paksua (turkkilaista) jogurttia tai ranskankermaa
½ tl rouhittua mustapippuria
Kostutus
½–1 dl kalalientä (kuutiosta tai fondista)
1–2 rkl sitruunamehua

Kuorrutus
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl paksua jogurttia tai ranskankermaa
ripaus suolaa ja rouhittua mustapippuria

Koristeluun
50–75 g kylmäsavulohta
kokonaisia katkarapuja
sitruunaa
tilliä, kevätsipulia ja punasipulia

1. Valmista täyte. Sulata katkaravut ja purista ylimääräinen neste pois. Hienonna ravut ja lohi, tilli ja kevät- tai ruohosipuli. Yhdistä täytteen raaka-aineet tahnaksi. Valmista myös kostutusliemi. Liota pala liemikuutiosta kuumaan veteen tai mausta vesi kalafondilla. Lisää sitruunamehu.

2. Jaa leipäviipaleet pinoiksi ja leikkaa kuoret pois ohuelti.

3. Vuoraa leikkuulauta elintarvikekelmulla. Asettele sille kolme leipäviipaletta rinnan ja kostuta ne, etenkin reunat, pullasudilla. Kostutusliemen menekki riippuu leivästä. Höttöinen leipä tarvitsee vähemmän kostutusta kuin tiivis.

4. Levitä kostutettujen leipäviipaleiden päälle kolmasosa täytteestä. Nosta toinen kerros leipiä päälle, kostuta ja levitä täyte päälle. Toista vielä kolmannen kerran. Viimeiseksi tulee leipäkerros, joka vain kostutetaan.

5. Nosta kelmun reunat voileipäkakun päälle tiiviisti. Kietaise vielä toinen kerros kelmua päälle tarvittaessa. Nosta paketti jääkaappiin leikkuulaudalla tai vadilla. Aseta tasainen pieni paino päälle. Tarkista, että paino on suorassa, jotta kakku ei painu vinoon. Anna kakun vetäytyä ja kostua 12 tuntia eli puolisen vuorokautta.

6. Sekoita kuorrutteen aineet keskenään. Nosta kakku leikkuulaudalle ja levitä kuorrute kakulle kauttaaltaan. Nosta kakku kahden lastan avulla tarjoiluvadille. Koristele haluamallasi tavalla täytteessä olevilla raaka-aineilla.

Vinkit!

  • Kuivaa voileipien kuoret ilmavassa paikassa tai uunissa 70 asteessa. Jauha ja käytä korppujauhoina muussa ruuanvalmistuksessa. 

  • Muotoile kakku tasasivuiseksi vetäytymisen jälkeen, ennen kuorruttamista. Kuorrutus on helpompi levittää ja näyttää siistimmältä.

  • Käytä täytteeseen ja kuorrutukseen paksurakenteisia ja täysrasvaisia maitotuotteita, jotta kakku pysyy kasassa ja on helppo käsitellä.

  • Tuorejuustoista voi valita myös sopivia maustettuja juustoja.

  • Ruokalusikallinen kapriksen marjoja piristää liha- ja kalakakkua.

Kannattaa kokeilla

  • Tee kakku kinkusta tai paahtopaistista. Tarvitset 200 g lihaleikettä. Korvaa tilli silloin basilikalla, persiljalla ja timjamilla. Kostuta lihaliemellä.

  • Voit käyttää lämminsavulohta tai -siikaa sekä tonnikalaa. Kalakakkuun sopii myös munahakkelus.

  • Majoneesi voi korvata jogurtin tai ranskankerman.

  • Makuja saa tahnoilla ja maustekastikkeilla. Lisää lihatäytteeseen lusikallinen sinappia tai pestoa. Makea chilikastike sopii kinkku-, broileri- tai katkaraputäytteeseen ja sen seuraksi tuore korianterisilppu.

  • Paistetut paprika- ja kesäkurpitsakuutiot ja sienet istuvat täytteeseen. Niitä ja tuorejuustoa yhdistämällä onnistuu myös kasvisversio voileipäkakusta.

Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.
Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.

Leipäjuusto onnistuu myös tavallisessa uunissa. Tärkeintä on kunnon valutus ja paistaminen, joka antaa juustolle kauniit pilkut. Näillä vinkeillä onnistut!

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi

Käytä homogenoimatonta täysmaitoa ja lämmitä se kädenlämpöiseksi ennen kuin lisäät juustonjuoksuttimen. Parasta on mitata lämpötila digitaalisella mittarilla. Oikea lämpötila on tärkeä, jotta juustonjuoksutin toimii halutulla tavalla. Anna maidon juoksettua rauhassa.

Valuta hyvin

Valitse tilava siivilä ja vuoraa se puhtaalla harsolla. Nostele juustomassa keoksi ja odota tarvittaessa, että se painuu siivilään ennen uuden kerroksen lisäämistä. Anna valua hyvin. Näin varmistat, ettei juustosta tule liian kosteaa.

Juuston valutuksessa irtoava hera kannattaa käyttää vaikka sämpylätaikinaan.

Tarkkaile paistumista

Paista juusto tilavassa vuoassa, jotta se ei roisku yli. Tarkkaile paistumista ja alenna tarvittaessa lämpötilaa. Jos juustoon jää paistamisen jälkeen ylimääräistä nestettä, voit valuttaa sitä varovasti pois, kun juusto on jäähtynyt ja kiinteytynyt. Leikkaa paloiksi vasta täysin jäähtyneenä.

Tee leipäjuusto tällä ohjeella:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Leipäjuusto kotikonstein
Resepti
Leipäjuusto kotikonstein

3 herkkua leipäjuustosta

Klassikkojälkiruoka

Paloittele juusto pieniin annosvuokiin ja kaada päälle loraus kuohukermaa. Kuumenna 200-asteisessa uunissa muutama minuutti. Tarjoa jälkiruuaksi lakkojen tai lakkahillon kanssa.

Leipäjuustosalaatti

Paloittele jäähtynyt leipäjuusto pitkiksi kolmioiksi. Revi vadille rapea- ja pehmeälehtistä salaattia. Lisää päälle leipäjuustot, puolitettuja mansikoita, hienonnettuja sipulinvarsia ja siemensekoitusta. Pirskota päälle oliiviöljyä ja sitruunamehua.

Herkkutikut

Varaa leipäjuuston lisäksi kirsikkatomaatteja, kurkkupaloja, viinirypäleitä ja basilikanlehtiä. Anna lasten koota aineksista mieleisiään herkkutikkuja.

Oikein puhdistetut pullot ja purkit takaavat säilykkeiden onnistumisen.
Oikein puhdistetut pullot ja purkit takaavat säilykkeiden onnistumisen.

Hillot, marmeladit ja mehut säilyvät parhaiten, kun purkit ja pullot ovat ennen säilöntää todella puhtaat. Näin se hoituu helpoimmin.

Kotitekoisten hillojen, mehujen ja marmeladien säilyvyyteen vaikuttaa purkkien ja pullojen puhtaus. Puhdistus ei ole vaikeaa, ja onkin makuasia, kuinka sen tekee.

Käytä puhtaita työvälineitä koko työskentelyn ajan, sekä ainoastaan puhtaita ja tuoreita raaka-aineita.

Tapa 1: kuumenna uunissa.

Pane astiat kylmään veteen likoamaan säilöntää edeltävänä päivänä.

Pese tölkit ja pullot huolellisesti astianpesuaineella.

Huuhtele astiat ja valuta hetki.

Kuumenna astioita 125 asteisessa uunissa vähintään 15 minuuttia.

Kiehauta kannet, korkit ja tiivisteet.

Tapa 2: keitä kattilassa.

Pane astiat kylmään veteen likoamaan säilöntää edeltävänä päivänä.

Pese tölkit ja pullot huolellisesti astianpesuaineella.

Pane tölkit kattilaan ja kaada vettä päälle siten, että astiat peittyvät.

Keitä purkkeja kiehuvassa vedessä muutaman minuutin ajan.

Kiehauta myös kannet, korkit ja tiivisteet.

+ 6 vinkkiä, joilla homma sujuu turvallisesti ja hillot säilyvät pitkään

  1. Noudata reseptiikan säilöntäohjeita.
  2. Ole varovainen kuumien purkkien käsittelyssä. Käytä apuna pihtejä ja puhdasta keittiöliinaa.
  3. Älä koskettele purkkeja sisäpuolelta sormilla.
  4. Täytä kuumat astiat kuumilla tuotteilla siten, että ne ovat aivan täynnä ja sulje välittömästi.
  5. Kuori mahdollinen pinnalle muodostunut vaahto pois.
  6. Säilytä purkit pimeässä ja viileässä paikassa.