Tarvikkeet: leikkuulauta, veitsi, mitat, 2 kulhoa, pullasuti, kaavin ja tuorekelmua.
Tarvikkeet: leikkuulauta, veitsi, mitat, 2 kulhoa, pullasuti, kaavin ja tuorekelmua.
Valmista täyte.
Valmista täyte.
Jaa leipäviipaleet pinoiksi ja leikkaa kuoret pois ohuelti.
Jaa leipäviipaleet pinoiksi ja leikkaa kuoret pois ohuelti.
Vuoraa leikkuulauta elintarvikekelmulla. Asettele sille kolme leipäviipaletta rinnan ja kostuta ne. Höttöinen leipä tarvitsee vähemmän kostutusta kuin tiivis.
Vuoraa leikkuulauta elintarvikekelmulla. Asettele sille kolme leipäviipaletta rinnan ja kostuta ne. Höttöinen leipä tarvitsee vähemmän kostutusta kuin tiivis.
Levitä kostutettujen leipäviipaleiden päälle kolmasosa täytteestä. Nosta toinen kerros leipiä päälle, kostuta ja levitä täyte päälle. Toista vielä kolmannen kerran. Viimeiseksi tulee leipäkerros, joka vain kostutetaan
Levitä kostutettujen leipäviipaleiden päälle kolmasosa täytteestä. Nosta toinen kerros leipiä päälle, kostuta ja levitä täyte päälle. Toista vielä kolmannen kerran. Viimeiseksi tulee leipäkerros, joka vain kostutetaan
Nosta kelmun reunat voileipäkakun päälle tiiviisti. Kietaise vielä toinen kerros kelmua päälle tarvittaessa. Nosta pakettijääkaappiin  ja aseta tasainen paino päälle. Anna kakun vetäytyä ja kostua 12 tuntia eli puolisen vuorokautta.
Nosta kelmun reunat voileipäkakun päälle tiiviisti. Kietaise vielä toinen kerros kelmua päälle tarvittaessa. Nosta pakettijääkaappiin ja aseta tasainen paino päälle. Anna kakun vetäytyä ja kostua 12 tuntia eli puolisen vuorokautta.
Tee kuorrute ja levitä se kakulle kauttaaltaan.Koristele haluamallasi tavalla täytteessä olevilla raaka-aineilla.
Tee kuorrute ja levitä se kakulle kauttaaltaan.Koristele haluamallasi tavalla täytteessä olevilla raaka-aineilla.

Raputäytteisellä voileipäkakulla hurmaat kaikki vieraat. Valmistaminen vaatii hiukan askartelua, mutta tulos on sen arvoinen. Kakku riittää 10 herkuttelijalle.

12 isoa paahtoleipäviipaletta

Täyte
100 g kuorittuja katkarapuja
100 g kylmäsavukirjolohta tai kylmäsavulohta
1 dl tuoretta tilliä
1 dl tuoretta kevät- tai ruohosipulia
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl paksua (turkkilaista) jogurttia tai ranskankermaa
½ tl rouhittua mustapippuria
Kostutus
½–1 dl kalalientä (kuutiosta tai fondista)
1–2 rkl sitruunamehua

Kuorrutus
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl paksua jogurttia tai ranskankermaa
ripaus suolaa ja rouhittua mustapippuria

Koristeluun
50–75 g kylmäsavulohta
kokonaisia katkarapuja
sitruunaa
tilliä, kevätsipulia ja punasipulia

1. Valmista täyte. Sulata katkaravut ja purista ylimääräinen neste pois. Hienonna ravut ja lohi, tilli ja kevät- tai ruohosipuli. Yhdistä täytteen raaka-aineet tahnaksi. Valmista myös kostutusliemi. Liota pala liemikuutiosta kuumaan veteen tai mausta vesi kalafondilla. Lisää sitruunamehu.

2. Jaa leipäviipaleet pinoiksi ja leikkaa kuoret pois ohuelti.

3. Vuoraa leikkuulauta elintarvikekelmulla. Asettele sille kolme leipäviipaletta rinnan ja kostuta ne, etenkin reunat, pullasudilla. Kostutusliemen menekki riippuu leivästä. Höttöinen leipä tarvitsee vähemmän kostutusta kuin tiivis.

4. Levitä kostutettujen leipäviipaleiden päälle kolmasosa täytteestä. Nosta toinen kerros leipiä päälle, kostuta ja levitä täyte päälle. Toista vielä kolmannen kerran. Viimeiseksi tulee leipäkerros, joka vain kostutetaan.

5. Nosta kelmun reunat voileipäkakun päälle tiiviisti. Kietaise vielä toinen kerros kelmua päälle tarvittaessa. Nosta paketti jääkaappiin leikkuulaudalla tai vadilla. Aseta tasainen pieni paino päälle. Tarkista, että paino on suorassa, jotta kakku ei painu vinoon. Anna kakun vetäytyä ja kostua 12 tuntia eli puolisen vuorokautta.

6. Sekoita kuorrutteen aineet keskenään. Nosta kakku leikkuulaudalle ja levitä kuorrute kakulle kauttaaltaan. Nosta kakku kahden lastan avulla tarjoiluvadille. Koristele haluamallasi tavalla täytteessä olevilla raaka-aineilla.

Vinkit!

  • Kuivaa voileipien kuoret ilmavassa paikassa tai uunissa 70 asteessa. Jauha ja käytä korppujauhoina muussa ruuanvalmistuksessa. 

  • Muotoile kakku tasasivuiseksi vetäytymisen jälkeen, ennen kuorruttamista. Kuorrutus on helpompi levittää ja näyttää siistimmältä.

  • Käytä täytteeseen ja kuorrutukseen paksurakenteisia ja täysrasvaisia maitotuotteita, jotta kakku pysyy kasassa ja on helppo käsitellä.

  • Tuorejuustoista voi valita myös sopivia maustettuja juustoja.

  • Ruokalusikallinen kapriksen marjoja piristää liha- ja kalakakkua.

Kannattaa kokeilla

  • Tee kakku kinkusta tai paahtopaistista. Tarvitset 200 g lihaleikettä. Korvaa tilli silloin basilikalla, persiljalla ja timjamilla. Kostuta lihaliemellä.

  • Voit käyttää lämminsavulohta tai -siikaa sekä tonnikalaa. Kalakakkuun sopii myös munahakkelus.

  • Majoneesi voi korvata jogurtin tai ranskankerman.

  • Makuja saa tahnoilla ja maustekastikkeilla. Lisää lihatäytteeseen lusikallinen sinappia tai pestoa. Makea chilikastike sopii kinkku-, broileri- tai katkaraputäytteeseen ja sen seuraksi tuore korianterisilppu.

  • Paistetut paprika- ja kesäkurpitsakuutiot ja sienet istuvat täytteeseen. Niitä ja tuorejuustoa yhdistämällä onnistuu myös kasvisversio voileipäkakusta.

Miltä maistuu hyönteisruoka ensikertalaisten suussa? Kodin Kuvalehden toimitus voitti ensipöyristyksensä ja kokeili uutta sirkkagranolaa.

Toimituksen pöydällä on kipollinen sirkkagranolaa:  herkullisen rapeiksi paahtuneita hiutaleita, kurpitsansiemeniä, isoja, pulleita sirkkoja siipineen ja koipineen.

Testissä on kotimaisen EntoCuben valmistama Samu Sirkkagranola, joka on tullut kauppoihin joulukuun alussa 2017. Markkinoilla on lisäksi ainakin Fazerin sirkkaleipää sekä Kultasuklaan sirkkasuklaata.

Sirkkojen ja muiden hyönteisten kasvattamista ruuaksi pidetään ekologisena ruoantuotannon vaihtoehtona. Hyönteiset ovat ravintoarvoltaan lähellä lihaa, mutta niiden kasvatus tuottaa vähemmän kasvihuonepäästöjä ja kuluttaa vähemmän vettä kuin lihantuotanto. 

Kodin Kuvalehden toimituksen ensikertalaiset lähestyivät sirkkaruokaa varovasti.

Ennen

”Yök, ne näkyy siinä! Sirkkaleipää oli helpompi maistaa, kun siinä ötökät oli jauhettu näkymättömiin.”

”En pysty. En millään. Tässä menee raja. Miksi niiden pitää olla kokonaisia?”

”Miksi sirkkagranolan nimi on Samu? Kuka söisi ehdoin tahdoin Petteri Punakuono -poronkäristystä?”

”Kokeilkoon lapseni aikanaan, mutta minä en pysty!”

”Miksi sirkkoja pitää sekoittaa nimenomaan mysliin ja leipään? Ja suklaaseen! Eihän niihin kuulu pekonikaan!”

”Miksi sirkkagranolan nimi on Samu? Kuka söisi ehdoin tahdoin Petteri Punakuono -poronkäristystä?”

”Onkohan hyönteisillä tunteet?”

Jälkeen

“Olin vähän pettynyt, ettei sirkka maistunut mitenkään.”

”Tämä maistuu mysliltä, pelkältä mysliltä. Vähän suolainen aromi.”

”Se ajatus rupesi ällöttämään, jos söisi granolaa maidon kanssa. Mitä jos sirkat kelluu maidon pinnalla?”

”Kynnys oli tosi korkea. Melkein kuin olisi poiminut lattialta kärpäsen ja pannut suuhun.”

”Yh, nyt suklaata perään.”

Makeaksi ja pehmeäksi imelletty perunalaatikko on monelle maku, joka viimeistään tekee joulun.

1. Valitse jauhoisia perunoita

Valitse perunalaatikkoon keskikokoisia jauhoisia perunoita. Pienet ovat työläitä kuoria kuumina, isot puolestaan hajoavat helposti keitinveteen, ennen kuin ovat sisältä riittävän kypsiä.

2. Älä suolaa keitinvettä

Älä lisää keitinveteen suolaa, jotta imeltyminen käynnistyy. 

3. Survo perunat kuumina

Survo perunat heti kuorimisen jälkeen ja lisää joukkoon kiehuvan kuumaa vettä. Kostea survos imeltyy helpommin, ja kiehuva neste estää paakkujen syntymistä. Jos haluat silkinsileää perunalaatikkoa, soseuta perunat sähkövatkaimen pienimmällä teholla. Ripottele päälle jauhot vasta, kun sose on hieman jäähtynyt, jotta jauhot eivät ala kypsyä vaan imeltyminen käynnistyy saman tien.

4. Imellä uunissa

Imellä perunalaatikkoa uunissa, jolloin voit säädellä lämpötilaa. 50–60 astetta on sopiva lämpö. Liian kuuma lämpötila pysäyttää imeltymisen. Jos neljä tuntia imeltymistä ei tuo haluamaasi makeutta perunalaatikkoon, lisää tilkka siirappia tai jatka imeltämistä pari tuntia. Lisää maito perunasoseeseen kiehautettuna, niin perunalaatikko ei kuohu uunissa.

Vaihtelun vuoksi:

Vegaaninen perunalaatikko

Valmista  perunalaatikko tavalliseen tapaan, mutta vaihda voi maidottomaan rasiamargariiniin ja maito kaurapohjaiseen, kuumennusta kestävään kahvimaitoon, esimerkiksi Oatly iKaffeen.

Mausteinen perunalaatikko

Tee perunalaatikko tavalliseen tapaan, mutta vaihda siirappi muscovadosiirappiin ja lisää muskottipähkinän lisäksi ½ tl jauhettua inkivääriä, ½ tl kardemummaa ja ½ tl jauhettua neilikkaa.

Oikaistu gluteeniton perunalaatikko

Jätä perunalaatikosta pois vehnäjauhot ja vesi. Oikaise imeltämisvaihe lisäämällä perunoiden joukkoon siirappia tavallista reilummin, 3–4 rkl. Vähennä suolan määrä yhteen teelusikalliseen. Paista tavallisen perunalaatikon tapaan. 

6 annosta, 30 min + 6 t

  • 1 kg jauhoisia perunoita
  • vettä keittämiseen
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • 1 dl vettä
  • 50 g voita
  • 4 dl täysmaitoa
  • 1½ tl suolaa
  • ½ tl muskottipähkinää
  • (2 rkl siirappia)
  1. Keitä perunat kuorineen kypsiksi. Älä lisää keitinveteen suolaa. Kuori perunat kuumina isoon 2 litran uunivuokaan. 
  2. Survo perunat haarukalla tai perunasurvimella. Lisää samalla desin verran kiehautettua vettä. Anna jäähtyä hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi.
  3. Ripottele päälle jauhot ja survo ne soseen joukkoon. 
  4. Peitä vuoka foliolla ja nosta se 60-asteiseen uuniin. Anna perunasoseen imeltyä 4 tuntia. Sekoita sosetta välillä. Tarkista maku. Jos sose ei maistu makealta, jatka imeltämistä vielä tunti tai pari.
  5. Sulata voi ja lisää soseeseen. Sekoita tasaiseksi. 
  6. Kuumenna maito kiehuvaksi ja sekoita se soseeseen. Mausta suolalla ja muskotilla. Jos kaipaat lisää makeutta, lisää hieman siirappia. Paista 150-asteisessa uunissa 2 tuntia.
Riitta-Ahkku

Imelletty perunalaatikko on jouluklassikko – neljä keinoa, joilla onnistut varmasti!

Jos haluat pakastaa lastikot niin tee se ennen paistamista. Ota laatikot sulamaan edellisenä päivänä jääkaappiin ja sitten uuniin paistumaan sulaneena. Miun laatikkoon ei muskottipähkinä kuulu, kun sitä on jo lanttu- ja porkkanalaatikoissa. Perunalaatikon teko vaatii aikaa ja körsivällisyyttä, mutta palkitsee upealla maullaan.
Lue kommentti