Täytä kakku edellispäivänä, koristele mansikoilla seuraavana.
Täytä kakku edellispäivänä, koristele mansikoilla seuraavana.
Vaahdota munat ja sokerit vaaleaksi ja paksuksi niin, että vatkaimista valunut kuvio pysyy hetken vaahdon pinnalla.
Vaahdota munat ja sokerit vaaleaksi ja paksuksi niin, että vatkaimista valunut kuvio pysyy hetken vaahdon pinnalla.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi vaahtoon. Kääntele varovasti tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan. Paista uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Anna vetäytyä noin 15 minuuttia vuoassa ja kumoa.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi vaahtoon. Kääntele varovasti tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan. Paista uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Anna vetäytyä noin 15 minuuttia vuoassa ja kumoa.
Leikkaa jäähtynyt kakku kolmeen osaan. Levitä pohjalle puolet mansikan viipaleista ja näiden päälle puolet kermarahkasta.
Leikkaa jäähtynyt kakku kolmeen osaan. Levitä pohjalle puolet mansikan viipaleista ja näiden päälle puolet kermarahkasta.
Suojaa kakku kelmulla ja nosta päälle tasapohjainen, kevyehkö lautanen tai leikkuulauta. Anna kakun vetäytyä jääkaapissa muutama tunti tai yön yli.
Suojaa kakku kelmulla ja nosta päälle tasapohjainen, kevyehkö lautanen tai leikkuulauta. Anna kakun vetäytyä jääkaapissa muutama tunti tai yön yli.
Vaahdota koristelun kerma, lisää rahka ja sokerit. Siisti kakun reunat lastalla. Levitä ohut kerros kermarahkaa kakulle ja asettele mansikat. Koristele reunat.
Vaahdota koristelun kerma, lisää rahka ja sokerit. Siisti kakun reunat lastalla. Levitä ohut kerros kermarahkaa kakulle ja asettele mansikat. Koristele reunat.
Pursota reunat piiloon tai levitä kerma rennosti kaapimella.
Pursota reunat piiloon tai levitä kerma rennosti kaapimella.

Mehevän mansikkakakun perusta on kuohkea sokerikakkupohja ja runsas täyte. Tällä ohjeella olet kakkumestari huomaamattasi.

10–12 annosta

Sokerikakkupohja
4 munaa
1½ dl sokeria
1½ dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
voita tai margariinia ja korppujauhoja vuoan voiteluun

Kostutusliemi
2 dl maitoa
2 tl vaniljasokeria

Täyte
1 l (noin 500 g) mansikoita
2 dl kuohukermaa
1 prk (125 g) maitorahkaa
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Koristeluun
1 l (noin 500 g) mansikoita
3 dl kuohukermaa
½ prk (125 g) rahkaa
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja jauhota noin 24-senttinen vuoka. Vaahdota munat ja sokerit vaaleaksi ja paksuksi niin, että vatkaimista valunut kuvio pysyy hetken vaahdon pinnalla.

2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi vaahtoon. Kääntele varovasti tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan. Paista uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Anna vetäytyä noin 15 minuuttia vuoassa ja kumoa.

3. Perkaa ja viipaloi puolet mansikoista. Vatkaa kerma, lisää rahka ja sokerit. Sekoita kostutusliemen maito ja vaniljasokeri keskenään. Leikkaa jäähtynyt kakku kolmeen osaan sahalaitaisella veitsellä. Leikkaa leivinpaperista neljä 7 sentin levyistä suikaletta ja aseta ne neliönä tarjoiluvadin suojaksi. Nosta pohjalevy vadille. Sivele sille pullasudilla kolmasosa liemestä. Levitä pohjalle puolet mansikan viipaleista ja näiden päälle puolet kermarahkasta. Nosta päälle toinen levy, kostuta se ja täytä. Nosta kolmas levy päälle ja kostuta hyvin.

4. Suojaa kakku kelmulla ja nosta päälle tasapohjainen, kevyehkö lautanen tai leikkuulauta. Anna kakun vetäytyä jääkaapissa muutama tunti tai yön yli.

5. Vaahdota koristelun kerma, lisää rahka ja sokerit. Siisti kakun reunat lastalla. Levitä ohut kerros kermarahkaa kakulle ja asettele mansikat. Koristele reunat. Poista lopuksi vatia suojanneet leivinpaperit. Liikuta niitä ensi sivusuunnassa, jotta reunakuorrutus ei lähde suikaleiden mukaan.



Vinkit!

  • Valmista kakkupohja yhtenä päivänä, täytä toisena ja koristele kolmantena. Näin kakku syntyy ilman suuria ponnisteluja.

  • Kakku saa uuden ilmeen, kun käytät kokonaisten mansikoiden sijaan koristeena halkaistuja tai viipaloituja mansikoita.

  • Pursotuksen sijaan voit koristella reunat huolettomasti levittämällä kermarahkan kaapimella.

  • Kesähelteillä kannattaa käyttää vispikermaa. Se vaahtoutuu hitaammin kuin kuohukerma, mutta pysyy paremmin koossa.

Kannattaa kokeilla

  • Vaihda mansikat satokauden marjoihin. Onnistuu kirsikoista, vadelmista, mustikoista ja viinimarjoista!

  • Talvella voi käyttää purkkihedelmiä tai viinirypäleitä, mandariineja tai banaania.

  • Kakkupohjan voi värjätä ja maustaa myös kaakaolla. Korvaa 2–3 rkl vehnäjauhoista kaakaojauhoilla.

Tätä ruokaa voisi ehkä kuvailla enemmänkin makaroniksi ja jauhelihaksi vuoassa kuin makaronilaatikoksi. Pääasia on, että se on hyvää.
Tätä ruokaa voisi ehkä kuvailla enemmänkin makaroniksi ja jauhelihaksi vuoassa kuin makaronilaatikoksi. Pääasia on, että se on hyvää.

Perheemme mielestä makaronilaatikko on parasta silloin, kun siinä ei ole munamaitoa, makaronit lisätään vuokaan keittämättä ja laatikko valmistetaan tarpeeksi laakeassa astiassa.

Makaronilaatikko on helppo ja riittoisa arkiruoka. Ja se maistuu kaikille... tai ei maistu. Jostain syystä lapsemme ei ole koskaan ollut makaronilaatikon ystävä – ei kotona eikä koulussa. Kun kysyn, mikä laatikossa ei ole niin mieleen, vastaus on ollut: se on liian pehmeää.

Yhtenä päivänä päätin tehdä sellaista makaronilaatikkoa, joka maistuisi varmasti. Jujun täytyi olla siinä, että makaronit pysyisivät irtonaisina.

Siihen auttaisi kaksi asiaa: se, että en keittäisi makaroneja jo etukäteen pehmeiksi ja se, että jättäisin laatikosta pois rakennetta hyydyttävän munamaidon. Halusin myös, että pinnan makaronit paistuisivat rapeiksi, ja tätä pintaa saisi olla paljon. Siksi valitsin valmistusvuoaksi mahdollisimman laakean.

Tunnissa valmista

Ruskistin jauhelihan tavalliseen tapaan sipulin ja valkosipulin kera. Lisäsin hieman suolaa. Voitelin vuoan voilla ja siirsin jauhelihan pannulta vuokaan. Sitten kaadoin paistinpannulle 8 dl kuumaa vettä ja lisäsin joukkoon pari ruokalusikallista lihaliemifondia. Huljautin nesteen pannulta vuokaan ja lisäsin 5 dl raakaa makaronia. 

Ensimmäisten haarukallisten jälkeen sain tuomion: Tämä on parasta makaronilaatikkoa, jota olen syönyt!

Laitoin vuoan uuniin 175 asteeseen. Annoin sen olla siellä puoli tuntia. Sekoitin vuokaa aina välillä, jotta makaronit eivät jämähtäisi vuoan pohjalle. Puolen tunnin jälkeen nostin lämpötilan 225 asteeseen ja annoin pinnan ruskistua vartin. Pidin laatikkoa grillivastuksen alla vielä muutaman minuutin, jotta makaronit olisivat varmasti rapeita. Uunistatulon jälkeen piti odottaa vielä pieni hetki, jotta laatikko vetäytyisi.

Tuomio oli hurmioitunut

Lopulta oli aika saattaa ruoka lautaselle ja turauttaa päälle ketsuppia. Ensimmäisten haarukallisten jälkeen sain tuomion: Tämä on parasta makaronilaatikkoa, jota olen syönyt! Mies oli samaa mieltä. Erityinen kiitos tuli siitä, että makaroneissa oli tallella purutuntuma.

Ainoaksi kysymykseni jäi: onko kyseessä enää makaronilaatikko? Päätin, että ei sen väliä. Nyt saisin jokatapauksessa palautettua makaronilaatikon – tai sen tapaisen – arkiruokakiertoomme.

Pelkistetty makaronilaatikko

6–8 annosta, 1 t 15 min

  • 400 g jauhelihaa
  • pieni sipuli tai 2 vartta kevätsipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • ½ tl suolaa
  • 5 dl makaronia
  • 8 dl lihalientä
  • voita vuoan voitelemiseen ja pannulle
  1. Anna voin ruskistua pannussa ja lisää jauheliha ja hienonnetut sipulit. Ruskista kunnolla. Lisää suola ja halutessasi kuivamausteita kuten paprikajauhetta, oreganoa ja mustapippuria. Maista. Seos saa maistua tässä vaiheessa kunnolla, koska maku miedontuu, kun joukkoon lisää muut raaka-aineet.
  2. Voitele laakea vuoka voilla ja lisää makaronit ja ruskistettu jauheliha. Huljauta lihaliemi paistinpannulle ja kaada vuokaan.
  3. Paista laatikkoa 175 asteessa 30 min. Nostele makaroneja aina välillä, jotta ne eivät jämähdä vuoan pohjaan. Nosta lämpötila 225 asteeseen, jotta pinta ruskistuu.
  4. Anna laatikon vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua.

Vinkkejä!

Voit lisätä lihaliemen joukkoon kolme kananmunaa, jos haluat laatikosta kiinteämpää. Jäähdytä liemi ja riko joukkoon kananmunat. Sekoita haarukalla kunnes neste on tasaista.

Laatikon voi kuorruttaa juustolla, herkullisin maku tulee raastetusta parmesaanista.

Valitse hyvä ruoka, lisuke ja herkullinen jälkiruoka, ja vieraasi kiittävät. Linkit kaikkiin resepteihin löytyvät jutusta.
Valitse hyvä ruoka, lisuke ja herkullinen jälkiruoka, ja vieraasi kiittävät. Linkit kaikkiin resepteihin löytyvät jutusta.

Säästät aikaa, vaivaa ja rahaa, kun suunnittelet juhlamenun järkevästi. Tarjoa kiireisenä päivänä etukäteen valmistuvaa ruokaa ja suurelle seurueelle jotain helppoa sekä riittoisaa. Katso viisi hyvää vinkkiä ja menuehdotusta!

  1. Juhlissa pääasia on, että tarjoat hyvää ruokaa, ja että sitä on riittävästi. Muuten ruokalajien määrän ja laadun määräätte sinä ja vieraasi. Pitäydy kuitenkin maltillisessa määrässä ruokalajeja. Kaikkea ei myöskään tarvitse tehdä itse.
  2. Jos vieraat saapuvat vähitellen ja ensimmäiset saavat odottaa ruokailua pitkään, naposteltava voi olla paikallaan. 
  3. Varsinkin kaukaa tulevat vieraat saapuvat vatsa kurnien. Lämmin pääruoka on silloin paikallaan. Jos taas vieraat piipahtavat useissa ylioppilasjuhlissa samana päivänä, seisten syötävät annospalat saavat kiitollisen vastaanoton. Ajattele sormisyöjää: Leikkaa piiraat suorakaiteen muotoisiksi paloiksi, joita on helppo haukata. Leivo aivan pieniä sämpylöitä. Liian isot annokset aiheuttavat turhaa ruokahävikkiä.
  4. Paljonko ruokaa tarvitaan? Älä laske liian tarkkaan. Mieti edellisiä juhlia: Paljonko santsattiin? Loppuiko suosikki kesken? Paljonko itse söisit?
  5. Kokkaa tuttua turvaruokaa äläkä sitä, mitä kuvittelet hienoon menuun kuuluvan. Kaikille maistuu hyvä keitto tai ruokaisa salaatti. Kukaan vieraista ei piittaa, vaikka tekisit samaa joka tiistai.

Viisi menuehdotusta – valitse sopivin

Kokosimme viisi menuehdotusta, jotka sopivat erinomaisesti isolle seurueelle, kaukaa matkaaville, kiireiselle juhlapäivälle, gluteenittomalle ja kasvisruokailijoille.

Isolle seurueelle keittoa ja pullaa

Artikkeli jatkuu alapuolella
Täydellinen lohikeitto
Resepti
Täydellinen lohikeitto
Artikkeli jatkuu alapuolella
Banoffee
Resepti
Banoffee
Artikkeli jatkuu alapuolella
Manteliboston
Resepti
Manteliboston

Kaukaa matkaaville tuhtia lasagnea ja suklaakakkua

Artikkeli jatkuu alapuolella
Kasvis-vuohenjuustolasagne
Resepti
Kasvis-vuohenjuustolasagne
Artikkeli jatkuu alapuolella
Raikas vesimelonisalaatti
Resepti
Raikas vesimelonisalaatti
Artikkeli jatkuu alapuolella
Vadelma-suklaamoussekakku
Resepti
Vadelma-suklaamoussekakku
Artikkeli jatkuu alapuolella
Ruusulusikkaleivät
Resepti
Ruusulusikkaleivät

Jos juhlapäivänä on kiire, etukäteen valmistettavat ruuat pelastavat!

Artikkeli jatkuu alapuolella
Helppo lohipiirakka
Resepti
Helppo lohipiirakka
Artikkeli jatkuu alapuolella
Jäädykejuustokakku
Resepti
Jäädykejuustokakku
Artikkeli jatkuu alapuolella
Limettikeksit
Resepti
Limettikeksit

Gluteeniton menu sopii ihan kaikille

Artikkeli jatkuu alapuolella
Trooppinen smoothie
Resepti
Trooppinen smoothie
Artikkeli jatkuu alapuolella
Marokkolainen kanapata
Resepti
Marokkolainen kanapata
Artikkeli jatkuu alapuolella
Marenkiruusut
Resepti
Marenkiruusut

Kasvisruokailijoille maistuvat ruokaisa salaatti ja lämmin keitto

Artikkeli jatkuu alapuolella
Punajuuri-sitrussalaatti
Resepti
Punajuuri-sitrussalaatti
Artikkeli jatkuu alapuolella
Porkkanasosekeitto
Resepti
Porkkanasosekeitto
Artikkeli jatkuu alapuolella
Mansikka-vadelmakeikaus
Resepti
Mansikka-vadelmakeikaus