Täytä kakku edellispäivänä, koristele mansikoilla seuraavana.
Täytä kakku edellispäivänä, koristele mansikoilla seuraavana.
Vaahdota munat ja sokerit vaaleaksi ja paksuksi niin, että vatkaimista valunut kuvio pysyy hetken vaahdon pinnalla.
Vaahdota munat ja sokerit vaaleaksi ja paksuksi niin, että vatkaimista valunut kuvio pysyy hetken vaahdon pinnalla.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi vaahtoon. Kääntele varovasti tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan. Paista uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Anna vetäytyä noin 15 minuuttia vuoassa ja kumoa.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi vaahtoon. Kääntele varovasti tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan. Paista uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Anna vetäytyä noin 15 minuuttia vuoassa ja kumoa.
Leikkaa jäähtynyt kakku kolmeen osaan. Levitä pohjalle puolet mansikan viipaleista ja näiden päälle puolet kermarahkasta.
Leikkaa jäähtynyt kakku kolmeen osaan. Levitä pohjalle puolet mansikan viipaleista ja näiden päälle puolet kermarahkasta.
Suojaa kakku kelmulla ja nosta päälle tasapohjainen, kevyehkö lautanen tai leikkuulauta. Anna kakun vetäytyä jääkaapissa muutama tunti tai yön yli.
Suojaa kakku kelmulla ja nosta päälle tasapohjainen, kevyehkö lautanen tai leikkuulauta. Anna kakun vetäytyä jääkaapissa muutama tunti tai yön yli.
Vaahdota koristelun kerma, lisää rahka ja sokerit. Siisti kakun reunat lastalla. Levitä ohut kerros kermarahkaa kakulle ja asettele mansikat. Koristele reunat.
Vaahdota koristelun kerma, lisää rahka ja sokerit. Siisti kakun reunat lastalla. Levitä ohut kerros kermarahkaa kakulle ja asettele mansikat. Koristele reunat.
Pursota reunat piiloon tai levitä kerma rennosti kaapimella.
Pursota reunat piiloon tai levitä kerma rennosti kaapimella.

Mehevän mansikkakakun perusta on kuohkea sokerikakkupohja ja runsas täyte. Tällä ohjeella olet kakkumestari huomaamattasi.

10–12 annosta

Sokerikakkupohja
4 munaa
1½ dl sokeria
1½ dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
voita tai margariinia ja korppujauhoja vuoan voiteluun

Kostutusliemi
2 dl maitoa
2 tl vaniljasokeria

Täyte
1 l (noin 500 g) mansikoita
2 dl kuohukermaa
1 prk (125 g) maitorahkaa
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Koristeluun
1 l (noin 500 g) mansikoita
3 dl kuohukermaa
½ prk (125 g) rahkaa
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja jauhota noin 24-senttinen vuoka. Vaahdota munat ja sokerit vaaleaksi ja paksuksi niin, että vatkaimista valunut kuvio pysyy hetken vaahdon pinnalla.

2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi vaahtoon. Kääntele varovasti tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan. Paista uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Anna vetäytyä noin 15 minuuttia vuoassa ja kumoa.

3. Perkaa ja viipaloi puolet mansikoista. Vatkaa kerma, lisää rahka ja sokerit. Sekoita kostutusliemen maito ja vaniljasokeri keskenään. Leikkaa jäähtynyt kakku kolmeen osaan sahalaitaisella veitsellä. Leikkaa leivinpaperista neljä 7 sentin levyistä suikaletta ja aseta ne neliönä tarjoiluvadin suojaksi. Nosta pohjalevy vadille. Sivele sille pullasudilla kolmasosa liemestä. Levitä pohjalle puolet mansikan viipaleista ja näiden päälle puolet kermarahkasta. Nosta päälle toinen levy, kostuta se ja täytä. Nosta kolmas levy päälle ja kostuta hyvin.

4. Suojaa kakku kelmulla ja nosta päälle tasapohjainen, kevyehkö lautanen tai leikkuulauta. Anna kakun vetäytyä jääkaapissa muutama tunti tai yön yli.

5. Vaahdota koristelun kerma, lisää rahka ja sokerit. Siisti kakun reunat lastalla. Levitä ohut kerros kermarahkaa kakulle ja asettele mansikat. Koristele reunat. Poista lopuksi vatia suojanneet leivinpaperit. Liikuta niitä ensi sivusuunnassa, jotta reunakuorrutus ei lähde suikaleiden mukaan.



Vinkit!

  • Valmista kakkupohja yhtenä päivänä, täytä toisena ja koristele kolmantena. Näin kakku syntyy ilman suuria ponnisteluja.

  • Kakku saa uuden ilmeen, kun käytät kokonaisten mansikoiden sijaan koristeena halkaistuja tai viipaloituja mansikoita.

  • Pursotuksen sijaan voit koristella reunat huolettomasti levittämällä kermarahkan kaapimella.

  • Kesähelteillä kannattaa käyttää vispikermaa. Se vaahtoutuu hitaammin kuin kuohukerma, mutta pysyy paremmin koossa.

Kannattaa kokeilla

  • Vaihda mansikat satokauden marjoihin. Onnistuu kirsikoista, vadelmista, mustikoista ja viinimarjoista!

  • Talvella voi käyttää purkkihedelmiä tai viinirypäleitä, mandariineja tai banaania.

  • Kakkupohjan voi värjätä ja maustaa myös kaakaolla. Korvaa 2–3 rkl vehnäjauhoista kaakaojauhoilla.