Esivalmistele raaka-aineet: Kuumenna liemi kiehuvaksi. Kuori sipuli ja silppua se hienoksi. Poista parsojen kova kanta, pilko parsat sopiviksi suupaloiksi ja keitä vähässä suolatussa vedessä melkein kypsiksi. Valuta ja jätä sivuun.
Esivalmistele raaka-aineet: Kuumenna liemi kiehuvaksi. Kuori sipuli ja silppua se hienoksi. Poista parsojen kova kanta, pilko parsat sopiviksi suupaloiksi ja keitä vähässä suolatussa vedessä melkein kypsiksi. Valuta ja jätä sivuun.
Kuullota sipulisilppu paksupohjaisessa kattilassa öljyssä läpikuultavaksi. Lisää sekaan riisi ja kuumenna sekoittaen, kunnes riisikin on läpikuultavaa.
Kuullota sipulisilppu paksupohjaisessa kattilassa öljyssä läpikuultavaksi. Lisää sekaan riisi ja kuumenna sekoittaen, kunnes riisikin on läpikuultavaa.
Lisää joukkoon viini ja anna kiehua. Näin saat alkoholin haihtumaan ennen liemen lisäämistä, eikä viinin maku muodostu liian hallitsevaksi.
Lisää joukkoon viini ja anna kiehua. Näin saat alkoholin haihtumaan ennen liemen lisäämistä, eikä viinin maku muodostu liian hallitsevaksi.
 Lisää kuumaa lientä 11/2 dl kerrallaan vasta, kun viini on lähes imeytynyt riisiin. Liemen tulee olla kuumaa, jottei risoton lämpötila tipahda oleellisesti kypsennyksen aikana.
Lisää kuumaa lientä 11/2 dl kerrallaan vasta, kun viini on lähes imeytynyt riisiin. Liemen tulee olla kuumaa, jottei risoton lämpötila tipahda oleellisesti kypsennyksen aikana.
Raasta risoton sekaan parmesaania. Mausta mustapippurilla, tarkista suola ja kuumenna vielä hetki. Nosta risotto tarjolle.
Raasta risoton sekaan parmesaania. Mausta mustapippurilla, tarkista suola ja kuumenna vielä hetki. Nosta risotto tarjolle.

Yllättävän vaivaton pääruoka tai lisuke. Pääraaka-ainetta vaihtamalla risotto muuntuu monenmoiseksi herkuksi.

4–6 annosta parsarisottoa

1–1½ l kasvis- tai kanalientä

1 sipuli

5–6 tuoretta pientä

vihreää parsaa

½ dl oliiviöljyä

4½ dl risottoriisiä

1 dl valkoviiniä

2 rkl parmesaanijuustoraastetta

rouhittua mustapippuria myllystä

1. Esivalmistele raaka-aineet: Kuumenna liemi kiehuvaksi. Kuori sipuli ja silppua se hienoksi. Poista parsojen kova kanta, pilko parsat sopiviksi suupaloiksi ja keitä vähässä suolatussa vedessä melkein kypsiksi. Valuta ja jätä sivuun.

2. Kuullota sipulisilppu paksupohjaisessa kattilassa öljyssä läpikuultavaksi. Lisää sekaan riisi ja kuumenna sekoittaen, kunnes riisikin on läpikuultavaa.

3. Lisää joukkoon viini ja anna kiehua. Näin saat alkoholin haihtumaan ennen liemen lisäämistä, eikä viinin maku muodostu liian hallitsevaksi.

4. Lisää kuumaa lientä 11/2 dl kerrallaan vasta, kun viini on lähes imeytynyt riisiin. Liemen tulee olla kuumaa, jottei risoton lämpötila tipahda oleellisesti kypsennyksen aikana. Näin kypsennysaika pysyy oikeana, eikä risoton olemus muutu. Lisää nestettä aina vasta, kun edellinen erä on imeytynyt riisiin lähes täydellisesti. Lisää viimeisen neste-erän kanssa kattilaan esikäsitellyt, valutetut ja pieneksi paloitellut parsat.

5. Raasta risoton sekaan parmesaania. Mausta mustapippurilla, tarkista suola ja kuumenna vielä hetki. Nosta risotto tarjolle.

Vinkkejä risoton valmistamiseen

  • Käytä valmistukseen vain pyöreäjyväistä risottoriisiä, kuten arboriota tai carnarolia.

  • Perussääntö kuudelle annokselle: 1 1/2 l lientä ja 440 g risottoriisiä.

  • Liemi valitaan yleensä pääraakaaineen mukaan. Kanaliemi toimii monen raaka-aineen kanssa.

  • Lisää liemi noin 1 1/2 dl erissä. Näin riisi pysyy kosteana, muttei ui nesteessä.

  • Sekoita riisiä kypsennyksen alkuvaiheessa tiiviisti, kypsennyksen edetessä harvakseltaan.

  • Risoton tulee olla mehevää ja valuvaa ja siinä olevien riisinjyvien erillisiä mutta miellyttävän pehmeitä.

  • Jätä halutessasi viini pois ja korvaa se vastaavalla määrällä kuumaa lientä. Lisää lopuksi tilkka sitruunamehua makua piristämään.

  • Valkoviiniä vaihtamalla saat erilaisia makuvivahteita. Kuuluisassa piemontelaisessa barolorisotossa käytetään pohjana myös punaviiniä.

  • Parhaat risotot valmistetaan paljon aikaa ja viitseliäisyyttä vaativista, itse tehdyistä liemistä. Nopein itse tehty liemi on puolessa tunnissa valmistuva kalaliemi. Se syntyy hauduttamalla ruotoja, vettä ja mausteaineita.

  • Pääraaka-aineiksi sopivat niin erilaiset kasvikset, kala, liha, makkarat, äyriäiset kuin sienetkin. Italiassa tunnetaan myös makea mansikkarisotto.

  • Saat vaihtelua korvaamalla parmesaanijuuston esimerkiksi vuohenjuustolla tai maustetulla tuorejuustolla.

  • Juuri ennen tarjoilua valmiin riisipohjan voi viimeistellä pienellä määrällä voita, kermaa tai ranskankermaa.

  • Lisää lopussa tuoreita yrttejä rikastamaan makua.