Hupsan, taas meni multasäkin verran ruokaa roskiin! Keskimäärin kotitalouksista syntyy vuodessa ruokahävikkiä jopa 25 kiloa per suomalainen.
Hupsan, taas meni multasäkin verran ruokaa roskiin! Keskimäärin kotitalouksista syntyy vuodessa ruokahävikkiä jopa 25 kiloa per suomalainen.

Ruokahävikin vähentäminen kannattaa. Se säästää aikaa, rahaa, luontoa ja hermoja. Katso helpot vinkit!

Oho, iso laatikko palsternakkaa, kurkkua ja muita kasviksia, hinta vain kolmanneksen normaalista! Kassillinen leipää ja toinen hedelmiä – puoleen hintaan! Kyllä kannatti taas tutkia kaupan hävikkiruokavalikoimat. Oransseilla ja keltaisilla lapuilla varustettuja ruokatuotteita on tarjolla jo käytännössä kaikissa kauppaketjuissa, ja hyvä niin. Eivätpä mene roskiin.

Suomessa ruokaa menee koko ruokaketjussa hukkaan noin 360 miljoonaa kiloa vuosittain. Kotitalouksien osuus hävikistä on suurin, noin sata miljoonaa kiloa.

Keskimäärin meiltä jokaiselta jää siis syömättä 20–25 kiloa ruokaa vuodessa. Runsaat puolet siitä on vihanneksia, juureksia, hedelmiä ja kahvia. Nelihenkisessä perheessä tämä tarkoittaa useamman sadan euron edestä hukkaan heitettyä rahaa joka vuosi. Vähän masentavaa, vai mitä?

”Monet hävikkiä vähentävistä rutiineista auttaisivat tekemään arjesta hippusen parempaa.”

Hävikkiä vähentämällä voi paitsi säästää sievoisen summan, myös tehdä ison palveluksen ympäristölle. Roskiin menevä ruoka vie mukanaan kaiken sen rahan ja luonnonvarat, joita on käytetty sen pitkällä matkalla raaka-aineista kaupan hyllylle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Luonnonvarakeskus on laskenut, että ympäristövaikutuksiltaan suomalaiskotien ruokahävikki vastaa sitä, jos 140 000 henkilöautoa ajelisi vuoden ympäriinsä. Autolla ajaminen on sentään joskus välttämätöntä, mutta ruokahävikki on useimmiten täysin turhaa tuhlausta.

”Monet hävikkiä vähentävistä rutiineista auttaisivat tekemään arjesta hippusen parempaa. Hävikin vähentäminen säästää aikaa, rahaa ja hermoja”, kannustaa Hävikkifoorumi-hankkeen koordinaattori Jenni Vainioranta Kuluttajaliitosta.

Vainioranta vinkkaa kolme helppoa tapaa vähentää hävikkiä ihan kotioloissa: 

  1. Suunnittele ruokalista useammalle päivälle ja käytä sitä kauppalistan pohjana.
  2. Pidä jääkaappi ja kuiva-aineet järjestyksessä, jotta näet helposti, mikä vanhenee ensin.
  3. Tarkista kerran viikossa kaapeista löytyvät jämät ja kokoa niistä ateria.


Tähteistä herkkuja

Myös netin reseptitaivas helpottaa ruuanrippeiden jalostamista uudeksi ateriaksi.

  • Kodin Kuvalehden hävikkireseptejä löytyy täältä.
  • Marttojen Hävikistä herkkua -sivuilla on neuvoja niin ruokakaapin järjestämiseen kuin jälkkärin taikomiseen leivänkannikoista. Tähteeksi jääneet perunat voi esimerkiksi siivuttaa leivän päälle sillin kera tai upottaa kasvispihveihin muiden juuresten kera.
  • Saa syödä -hankeen sivustolta ja Facebookin Hävikkiruokaryhmästä löytyy valmiita hävikkireseptejä. Sivuston reseptihakuun voi naputtaa raaka-aineen, josta haluaa kokata.
  • Parhaat ruokablogit -sivuston hävikkiruoka-kategoriassa on noin 50 ohjetta kuvineen.

Mistä kaikkialta kauppojen hävikkituotteita voi ostaa? Miten toimivat netin hävikkiruokakaupat? Millaiset sovellukset auttavat hävikin vähentämisessä? Lue lisää Kodin Kuvalehdestä 2/2022! Tilaajana voit lukea jutun myös Digilehdistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla