Kuvat
Anna Huovinen ja Taru Castrén
Ihana rauha. Se tuli Kodin Kuvalehden suuren jouluruokajutun nimeksi. Sitä varten helsinkiläismetsään loihdittiin joulupöytä yhtenä lokakuisena päivänä.
Ihana rauha. Se tuli Kodin Kuvalehden suuren jouluruokajutun nimeksi. Sitä varten helsinkiläismetsään loihdittiin joulupöytä yhtenä lokakuisena päivänä.

Kotoinen metsä innoitti Kodin Kuvalehden toimitusta, kun suunnittelimme lukijoidemme iloksi upean jouluaterian. Herkut olisivat maistuneet myös oravalle, joka ilmaantui seuraamaan metsäkuvauksia.

”Mennään metsään!”

Idean taisi esittää ensin valokuvaaja Anna Huovinen tai Kodin Kuvalehden AD Taru Castrén. Joka tapauksessa ruokatoimittaja Christina Aaltio oli heti juonessa mukana.

Siitä lähti Kodin Kuvalehden suuren jouluruokajutun suunnittelu. Komean lopputuloksen näet numerosta 24/2019.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Tältä näyttää Kodin Kuvalehden jouluruokajutun avausaukeama lehdessä.
Tältä näyttää Kodin Kuvalehden jouluruokajutun avausaukeama lehdessä.

Kun teemaksi oli yksimielisesti valittu metsä, Christina ideoi sopivat ruuat.

”Tein perinteisistä suomalaisista raaka-aineista jouluruokia, joihin lisäsin ripauksen metsäisiä makuja”, Christina kertoo.

Perinteisen sienisalaatin sijaan tarjolla on nyt metsäsienikeittoa, glögissä maistuu kuusenkerkkä, graavilohta maustavat katajanmarjat ja siikaa kuusen neulasista tehty öljy. Joulun jälkiruokaklassikosta, juustotarjottimesta, tehtiin myös teemaan sopivasti kuusen muotoinen.

Kaikkiaan joulumenuun syntyi 16 uutta reseptiä. Lukijamme voivat halutessaan kokata kokonaisen jouluaterian alkupaloista jälkiruokiin tai poimia vain mielestään parhaat palat.

Ja sitten mentiin metsään!

Sillä aikaa kun Christina kokkaili koekeittiössä, valokuvaaja Anna etsi sopivaa metsää.

Kuvauspaikalle oli pari ehtoa. Ensinnäkin sen piti olla kuvauksellinen, siis sopivan tunnelmallinen, rauhan tyyssija. Toiseksi metsään piti päästä pakettiautolla, sillä tavaraa ei ollut ihan vähän. Sopivan paikan Anna löysi Helsingin Lauttasaaresta. Porukalla sinne mentiin lokakuun alussa yhdeksi päiväksi kuvaamaan.

Aivan täydellinen metsä ei luonnostaan ollut, joten Christina kaatoi omalta tontiltaan joutokuusen, joka pystytettiin lauttasaarelaiseen metsään ja koristeltiin jouluvaloin. Metsään rakennettiin myös pöytä, roudattiin tuoleja, kynttilälyhtyjä, kankaita, kokonainen kattaus...

Toivottua tunnelmaa luotiin pienellä vippaskonstilla: suihkuttamalla usvaa spraypulloista, jotka oli hankittu varta vasten valokuvaustarvikeliikkeestä.

Christina toi metsäkuvauksiin salvialimpun sekä termospulloissa kuumaa metsäsienikeittoa ja kuusenkerkkäglögiä. Jostakin siimeksestä ilmaantui kesyhkö orava kärkkymään herkkupaloja.

Käsikirjoitus pelastaa kaaokselta

Metsässä tehotiimi toimi tarkan kuvaussuunnitelman, eräänlaisen käsikirjoituksen, mukaan. AD Taru oli hahmotellut paperille sen, miltä valmiin jutun pitäisi lehdessä näyttää.

”Kuvaussuunnitelma on huipputärkeä, jotta kaikki kuva-aiheet muistetaan kuvata oikean kokoisina ja tyylisinä touhotuksen keskellä ja rekvisiittapaljoudessa niihin muistetaan laittaa myös oikeat tavarat”, Taru kertoo.

Oravan hätistelyä lukuun ottamatta metsässä edettiin käsikirjoituksen mukaan. Aina kun kuva oli saatu valmiiksi, sen päälle vedettiin rasti.

”Ryppyiset paperit säästettiin taittoa varten, sillä usein kuluu viikkoja tai kuukausia siihen, että juttukokonaisuus kootaan valmiiksi taitoksi.”

Valokuvaaja Anna Huovinen ja ruokatoimittaja Christina Aaltio tarkastavat, että kuvat ovat taatusti toivotunlaisia. Kuvausjärjestelijä Kirsten Reuter varmistaa, etteivät tikkaat petä.
Valokuvaaja Anna Huovinen ja ruokatoimittaja Christina Aaltio tarkastavat, että kuvat ovat taatusti toivotunlaisia. Kuvausjärjestelijä Kirsten Reuter varmistaa, etteivät tikkaat petä.

Lehtijutun varsinaiset ruokakuvat kuvattiin myöhemmin erikseen studiossa.

Jotta reseptit ovat taatusti hyviä, Christina kokkaa ne kahdesti. Ensin hän maistelee ruuat itse ja tuunaa tarvittaessa reseptiä. Pitääkö lisätä suolaa? Tulisiko kalasta vielä parempaa, jos sen antaisikin maustua vähän pidempään?

Sitten hän kokkaa ruuat vielä kuvauksia varten, jolloin ulkonäkö on makua oleellisempi seikka. Toki nekin ruuat yleensä syödään toimituksen kesken kuvausten jälkeen – haluavathan kaikki päästä maistamaan uusia makuja!

Kalakranssi on juhlapöydän ihaninta antia. Tai no, vaikea Christinan herkuista on suosikkia valita! Mukana ovat myös karpalojäädyke ja lakukinuski.
Kalakranssi on juhlapöydän ihaninta antia. Tai no, vaikea Christinan herkuista on suosikkia valita! Mukana ovat myös karpalojäädyke ja lakukinuski.

Nappaa ihanat joulureseptit uudesta Kodin Kuvalehdestä 24/2019. Tilaajana voit lukea jutun myös digilehdestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla