Täytekakku pysyyy koreana, kun muistat muutaman vinkin. Juhlakakku kannattaa valita juhlan luonteen, mutta myös juhlapaikan säilytysmahdollisuuksien mukaan.

Suosi hellepäivänä vispikermaa

Jos juhlapäiväksi sattuu helle, kermakakku ei ole paras mahdollinen valinta. Kun kuitenkin kermaunelma on saatava, suosi vispikermaa. Se kestää lämmintä säätä paremmin kuin kuohukerma. Vispikerma on iskukuumennettu 140 asteessa, jonka vuoksi sen proteiinien nesteensidontakyky on parantunut ja kerma pysyy paremmin vaahtona. Myös vispikerman hieman korkeampi rasvaprosentti, 38 prosenttia, vaikuttaa asiaan. Kuohukerman rasvaprosentti on 35.

Upota kulho jääkylmään veteen

Jos keittiö on kuuma, kerma vispaantuu huonosti. Upota tällöin kulho jääkylmään veteen tiskialtaaseen, ja vaahdota kerma siellä.

Kokeile kuorrutukseen tuorejuustoa

Jos kerman kestävyys epäilyttää, kermalla täytetyn kakun voikin koristella tuorejuustolla tai lisätä kermavaahtoon vähän tuorejuustoa tai rahkaa, jolloin vaahto on tanakampaa.

Kuivakakku sietää lämmintä

Jos ajattelet vain turvallisuutta, keskity suklaakakkuihin. Suklaakakku ei ole kuumuudelle kovin herkkä. Myös kuorrutetut kuivakakut sietävät lämmintä säätä.

Aloita koristelun suunnittelu ajoissa

Jos aloitat koristelun suunnittelun ajoissa, saat tilattua internetistä mitä ihanimpia koristelutarvikkeita. Hyvin varustelluista kaupoista voi ostaa syötäviä, tuoreita kukkia, jotka on pakattu rasioihin.

Suojaa koristekukan varsi foliolla

Jos kaupassa ei ole syötäviä kukkia, etsi myrkyttömiä lajeja kukkakaupasta tai luonnosta. Katkaise varsi parin sentin pituiseksi, kiedo sen ympärille foliota ja työnnä kakkuun.

Maku ratkaisee

Jos et ole tyytyväinen kakkusi ulkonäköön, älä masennu. Kakku on sympaattisin, kun se ei ole liian täydellinen, tehdastuotteen näköinen. Maku ratkaisee.

Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.
Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.

Leipäjuusto onnistuu myös tavallisessa uunissa. Tärkeintä on kunnon valutus ja paistaminen, joka antaa juustolle kauniit pilkut. Näillä vinkeillä onnistut!

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi

Käytä homogenoimatonta täysmaitoa ja lämmitä se kädenlämpöiseksi ennen kuin lisäät juustonjuoksuttimen. Parasta on mitata lämpötila digitaalisella mittarilla. Oikea lämpötila on tärkeä, jotta juustonjuoksutin toimii halutulla tavalla. Anna maidon juoksettua rauhassa.

Valuta hyvin

Valitse tilava siivilä ja vuoraa se puhtaalla harsolla. Nostele juustomassa keoksi ja odota tarvittaessa, että se painuu siivilään ennen uuden kerroksen lisäämistä. Anna valua hyvin. Näin varmistat, ettei juustosta tule liian kosteaa.

Juuston valutuksessa irtoava hera kannattaa käyttää vaikka sämpylätaikinaan.

Tarkkaile paistumista

Paista juusto tilavassa vuoassa, jotta se ei roisku yli. Tarkkaile paistumista ja alenna tarvittaessa lämpötilaa. Jos juustoon jää paistamisen jälkeen ylimääräistä nestettä, voit valuttaa sitä varovasti pois, kun juusto on jäähtynyt ja kiinteytynyt. Leikkaa paloiksi vasta täysin jäähtyneenä.

Tee leipäjuusto tällä ohjeella:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Leipäjuusto kotikonstein
Resepti
Leipäjuusto kotikonstein

3 herkkua leipäjuustosta

Klassikkojälkiruoka

Paloittele juusto pieniin annosvuokiin ja kaada päälle loraus kuohukermaa. Kuumenna 200-asteisessa uunissa muutama minuutti. Tarjoa jälkiruuaksi lakkojen tai lakkahillon kanssa.

Leipäjuustosalaatti

Paloittele jäähtynyt leipäjuusto pitkiksi kolmioiksi. Revi vadille rapea- ja pehmeälehtistä salaattia. Lisää päälle leipäjuustot, puolitettuja mansikoita, hienonnettuja sipulinvarsia ja siemensekoitusta. Pirskota päälle oliiviöljyä ja sitruunamehua.

Herkkutikut

Varaa leipäjuuston lisäksi kirsikkatomaatteja, kurkkupaloja, viinirypäleitä ja basilikanlehtiä. Anna lasten koota aineksista mieleisiään herkkutikkuja.

Oikein puhdistetut pullot ja purkit takaavat säilykkeiden onnistumisen.
Oikein puhdistetut pullot ja purkit takaavat säilykkeiden onnistumisen.

Hillot, marmeladit ja mehut säilyvät parhaiten, kun purkit ja pullot ovat ennen säilöntää todella puhtaat. Näin se hoituu helpoimmin.

Kotitekoisten hillojen, mehujen ja marmeladien säilyvyyteen vaikuttaa purkkien ja pullojen puhtaus. Puhdistus ei ole vaikeaa, ja onkin makuasia, kuinka sen tekee.

Käytä puhtaita työvälineitä koko työskentelyn ajan, sekä ainoastaan puhtaita ja tuoreita raaka-aineita.

Tapa 1: kuumenna uunissa.

Pane astiat kylmään veteen likoamaan säilöntää edeltävänä päivänä.

Pese tölkit ja pullot huolellisesti astianpesuaineella.

Huuhtele astiat ja valuta hetki.

Kuumenna astioita 125 asteisessa uunissa vähintään 15 minuuttia.

Kiehauta kannet, korkit ja tiivisteet.

Tapa 2: keitä kattilassa.

Pane astiat kylmään veteen likoamaan säilöntää edeltävänä päivänä.

Pese tölkit ja pullot huolellisesti astianpesuaineella.

Pane tölkit kattilaan ja kaada vettä päälle siten, että astiat peittyvät.

Keitä purkkeja kiehuvassa vedessä muutaman minuutin ajan.

Kiehauta myös kannet, korkit ja tiivisteet.

+ 6 vinkkiä, joilla homma sujuu turvallisesti ja hillot säilyvät pitkään

  1. Noudata reseptiikan säilöntäohjeita.
  2. Ole varovainen kuumien purkkien käsittelyssä. Käytä apuna pihtejä ja puhdasta keittiöliinaa.
  3. Älä koskettele purkkeja sisäpuolelta sormilla.
  4. Täytä kuumat astiat kuumilla tuotteilla siten, että ne ovat aivan täynnä ja sulje välittömästi.
  5. Kuori mahdollinen pinnalle muodostunut vaahto pois.
  6. Säilytä purkit pimeässä ja viileässä paikassa.