Täytekakku pysyyy koreana, kun muistat muutaman vinkin. Juhlakakku kannattaa valita juhlan luonteen, mutta myös juhlapaikan säilytysmahdollisuuksien mukaan.

Suosi hellepäivänä vispikermaa

Jos juhlapäiväksi sattuu helle, kermakakku ei ole paras mahdollinen valinta. Kun kuitenkin kermaunelma on saatava, suosi vispikermaa. Se kestää lämmintä säätä paremmin kuin kuohukerma. Vispikerma on iskukuumennettu 140 asteessa, jonka vuoksi sen proteiinien nesteensidontakyky on parantunut ja kerma pysyy paremmin vaahtona. Myös vispikerman hieman korkeampi rasvaprosentti, 38 prosenttia, vaikuttaa asiaan. Kuohukerman rasvaprosentti on 35.

Upota kulho jääkylmään veteen

Jos keittiö on kuuma, kerma vispaantuu huonosti. Upota tällöin kulho jääkylmään veteen tiskialtaaseen, ja vaahdota kerma siellä.

Kokeile kuorrutukseen tuorejuustoa

Jos kerman kestävyys epäilyttää, kermalla täytetyn kakun voikin koristella tuorejuustolla tai lisätä kermavaahtoon vähän tuorejuustoa tai rahkaa, jolloin vaahto on tanakampaa.

Kuivakakku sietää lämmintä

Jos ajattelet vain turvallisuutta, keskity suklaakakkuihin. Suklaakakku ei ole kuumuudelle kovin herkkä. Myös kuorrutetut kuivakakut sietävät lämmintä säätä.

Aloita koristelun suunnittelu ajoissa

Jos aloitat koristelun suunnittelun ajoissa, saat tilattua internetistä mitä ihanimpia koristelutarvikkeita. Hyvin varustelluista kaupoista voi ostaa syötäviä, tuoreita kukkia, jotka on pakattu rasioihin.

Suojaa koristekukan varsi foliolla

Jos kaupassa ei ole syötäviä kukkia, etsi myrkyttömiä lajeja kukkakaupasta tai luonnosta. Katkaise varsi parin sentin pituiseksi, kiedo sen ympärille foliota ja työnnä kakkuun.

Maku ratkaisee

Jos et ole tyytyväinen kakkusi ulkonäköön, älä masennu. Kakku on sympaattisin, kun se ei ole liian täydellinen, tehdastuotteen näköinen. Maku ratkaisee.

Tarjoa porovuohenjuustorullat näkkileivän päältä. Katso videolta, miten rullaus onnistuu kätevimmin.

Poro-vuohenjuustorullat

12 annosta | 15 min + 1 vrk pakastaminen

Ainekset:

  • 1 pkt (100 g) poron kylmäsavupaistia viipaleina (Pirkka)
  • 1 pkt (150 g) pehmeää vuohenjuustoa (Chavroux)
  • 1 prk (120 g) smetanaa
  • ½ dl kuivattua marjasekoitusta (Biokia)
  • 2 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
  1. Levitä iso pala tuorekelmua työlaudalle. Asettele päälle poroviipaleet hieman limittäin 25 cm x 25 cm:n kokoiseksi levyksi.
  2. Lusikoi vuohenjuusto ja smetana kulhoon. Vatkaa ne sähkövatkaimella kuohkeaksi. Levitä seos nuolijalla poroviipaleiden päälle.
  3. Ripottele päälle kuivatut marjat ja hienonnettu rosmariini. Kääräise rullaksi kääretortun tapaan kelmua apuna käyttäen. Kääri rulla sitten kelmuun ja nosta leikkuulaudan päällä pakastimeen. Anna jäätyä mieluiten seuraavaan päivään.
  4. Anna pororullan sulaa kohmeiseksi puoli tuntia leikkuulaudalla. Leikkaa rulla reilun sentin viipaleiksi. Nostele palat vadille pienten saaristolaisnäkkärien päälle. Anna sulaa vielä vartti ennen tarjoilua.
  5. Tarjoa alkuruokien tai aperitiivin kanssa.

Vinkki! Aseta pororullat näkkärien päälle vasta vähän ennen tarjoilua, jotta näkkärit eivät pehmene. Voit tarjota rullat myös saaristolaisleipänappien päältä.

Ohut näkkileipä on mitä mainioin alusta joulun ihanimmille alkupaloille. Katso videolta, miten kätevästi rapea herkku valmistuu.

 

 

Saaristolaisnäkkäri

16 isoa ja 16 pientä, 30 min +  1 t 30 min 

Ainekset

  • 2 ½ dl appelsiinimehua
  • 25 g hiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl siirappia
  • ½ dl kaljamaltaita
  • 4 dl ruisjauhoja
  • 2 dl vehnäjauhoja

Valmista näin

  1. Lämmitä appelsiinimehu kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva. Lisää suola, siirappi, maltaat ja puolet ruisjauhoista. Vatkaa tasaiseksi. Mittaa taikinaan loput ruis- ja vehnäjauhot. Vaivaa tasaiseksi taikinaksi.
  2. Anna taikinan kohota liinan alla noin tunnin, kunnes se on kaksinkertainen. Leivo taikina jauhotetulla pöydällä pitkäksi tangoksi. Jaa se 16 yhtä suureen palaan. 
  3. Levitä pöydälle leivinpaperi ja ripottele päälle reilusti jauhoja. Nostele paperille 8 taikinapalaa. Taputtele ne jauhotetuin käsin tasaisiksi. Ripottele päälle hieman jauhoja ja kauli palat pyöreiksi näkkäreiksi, joiden halkaisija on runsaat 10 senttiä. Ajele levyjen päältä näkkärikaulimella tai pistele leipiä haarukalla. 
  4. Ota leipien keskeltä pieni pala pois jauhoissa pyöräytetyllä snapsilasilla tai pienellä piparkakkumuotilla. Nosta pikkupalat toiselle leivinpaperille.
  5. Vetäise näkkärit leivinpaperin avulla pellille. Paista 250-asteisessa uunissa 6–9 minuuttia näkkärien paksuudesta riippuen. Paista toinen pellillinen sekä pikkunäkkärit samoin.
  6. Tarjoa näkkärit alkupalojen kanssa. Säilytä kuivassa paikassa.