Omenoista saa kuivaamalla hyvää naposteltavaa tai täydennystä mysliin. Kuivatut omenanpalat ja -viipaleet ovat tiivistä tavaraa, jossa useimpia hyödyllisiä ainesosia on suhteessa enemmän kuin tuoreessa omenassa.

Nopeimmin ja helpoimmin omenien kuivaus onnistuu erityisellä kasvikuivurilla. Myös uunissa ja jopa huoneenlämmössä voi kuivata.

Kun omenan neste katoaa, esimerkiksi A- ja B2-vitamiinin määrä lisääntyy. Myös kuidun sekä sokerin suhteellinen osuus moninkertaistuu. Mutta C-vitamiinia ei ole alkuunkaan paljon, ja kuivatussa sitä on jäljellä enää kolmasosa.

Pitäisikö omenat sitten kuivata nopeasti vai antaa niiden nahistua ajan kanssa? Ravintoaineet säilyvät sitä paremmin, mitä nopeammin kuivaus tapahtuu. Lämpötila ei kuitenkaan saa nousta yli 50 asteen, silloin omena alkaa kypsyä.

Säilyvyyteen vaikuttaa myös valaistus. Hyvä varasto on ilmatiivis purkki pimeässä ja mahdollisuuksien mukaan vähän viileässä. Jos jäljellä on vielä edellisvuosien kuivattua syyssatoa, sitäkin voi hyvin syödä niin kauan kuin pilaantumisen merkkejä ei ole näkyvissä. Ravintoaineet hieman hiipuvat, mutta on kauppojenkin kuivatuissa hedelmissä aika pitkät myyntiajat.

Tarjoa porovuohenjuustorullat näkkileivän päältä. Katso videolta, miten rullaus onnistuu kätevimmin.

Ohut näkkileipä on mitä mainioin alusta joulun ihanimmille alkupaloille. Katso videolta, miten kätevästi rapea herkku valmistuu.

 

 

16 isoa ja 16 pientä, 30 min +  1 t 30 min 

Ainekset

 • 2 ½ dl appelsiinimehua
 • 25 g hiivaa
 • 1 tl suolaa
 • 2 rkl siirappia
 • ½ dl kaljamaltaita
 • 4 dl ruisjauhoja
 • 2 dl vehnäjauhoja

Valmista näin

 1. Lämmitä appelsiinimehu kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva. Lisää suola, siirappi, maltaat ja puolet ruisjauhoista. Vatkaa tasaiseksi. Mittaa taikinaan loput ruis- ja vehnäjauhot. Vaivaa tasaiseksi taikinaksi.
 2. Anna taikinan kohota liinan alla noin tunnin, kunnes se on kaksinkertainen. Leivo taikina jauhotetulla pöydällä pitkäksi tangoksi. Jaa se 16 yhtä suureen palaan. 
 3. Levitä pöydälle leivinpaperi ja ripottele päälle reilusti jauhoja. Nostele paperille 8 taikinapalaa. Taputtele ne jauhotetuin käsin tasaisiksi. Ripottele päälle hieman jauhoja ja kauli palat pyöreiksi näkkäreiksi, joiden halkaisija on runsaat 10 senttiä. Ajele levyjen päältä näkkärikaulimella tai pistele leipiä haarukalla. 
 4. Ota leipien keskeltä pieni pala pois jauhoissa pyöräytetyllä snapsilasilla tai pienellä piparkakkumuotilla. Nosta pikkupalat toiselle leivinpaperille.
 5. Vetäise näkkärit leivinpaperin avulla pellille. Paista 250-asteisessa uunissa 6–9 minuuttia näkkärien paksuudesta riippuen. Paista toinen pellillinen sekä pikkunäkkärit samoin.
 6. Tarjoa näkkärit alkupalojen kanssa. Säilytä kuivassa paikassa.