Pähkinät ylhäältä alas: pekaanipähkinä, macadamiapähkinä, saksanpähkinä, hasselpähkinä, parapähkinä ja maapähkinä.
Pähkinät ylhäältä alas: pekaanipähkinä, macadamiapähkinä, saksanpähkinä, hasselpähkinä, parapähkinä ja maapähkinä.

Pähkinät ovat terveellisiä energiapommeja. Vaikka niissä on paljon rasvaa, se on laadultaan hyvää, pehmeää rasvaa, josta sydänkin tykkää.

Kourallinen pähkinöitä vastaa noin ruokalusikallista öljyä. Säilytä pähkinät jääkaapissa, jotta ne eivät härskiinny.

Maapähkinä
Kokonaisen maapähkinän sisältä löytyy kaksi melko isoa, kuorellista pähkinää. Kasvitieteellisesti se ei ole pähkinä vaan palkokasvi. Maapähkinä on pähkinöistä yleisin ja sitä syödään sellaisenaan, pähkinä-hedelmäsekoituksissa, salaateissa ja kastikkeissa, myös suolattuna ja paahdettuna. Siitä valmistetaan maapähkinävoita. Rasvaa noin 43
prosenttia.

Parapähkinä
Para- eli brasilianpähkinä on suurikokoinen ja pehmeän makuinen pähkinä. Se sopii hyvin leivontaan jauhettuna tai rouhittuna. Kaksi parapähkinää päivässä riittää takaamaan tarvittavan seleenin saannin. Seleeni on hyvä antioksidanttilähde. Rasvaa noin 66 prosenttia.

Saksanpähkinä
Saksanpähkinä on maukas herkku, jota käytetään paljon leivonnassa ja ruuanvalmistuksessa jauheena tai rouhittuna sekä koristeena. Siitä  valmistetaan myös aromikasta öljyä. Saksanpähkinöissä on lähes kaksinkertainen määrä antioksidantteja muihin pähkinöihin verrattuna. Saksanpähkinät syödään ja käytetään ruuan-
valmistuksessa useimmiten ilman paahtamista. Ne kuuluvat olennaisesti waldorfinsalaattiin. Rasvaa noin 65 prosenttia.

Pekaanipähkinä
Pekaanipähkinä tunnetaan parhaiten amerikkalaista pekaanipähkinäpiirakoista. Se muistuttaa saksanpähkinää, mutta on hieman pienempi ja tummempi. Pekaanipähkinät käytetään useimmiten sellaisenaan, mutta niitä voi myös rouhia ja paahtaa kevyesti. Paahdettuna ne antavat mukavaa makua myslille. Pekaanipähkinä on myös suosittu raaka-aine jäätelöissä. Rasvaa noin 72 prosenttia.

Hasselpähkinä
Pieni ja pyöreä hasselpähkinä on joulukakkujen soma koriste. Se maistuu sellaisenaan tai paahdettuna, kokonaisena tai rouhittuna salaateissa, jälkiruuissa ja leivonnaisissa. Rasvaa noin 60 prosenttia.

Macadamiapähkinä
Macadamiapähkinä, toiselta nimeltään australianpähkinä on pähkinöiden aatelia. Sen maku on pehmeä ja voimakas. Se on parhaimmillaan sellaisenaan tai rouhittuna. Macadamiapähkinöitä myydään myös paahdettuna ja suolattuna. Rasvaa noin 75 prosenttia.

Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.
Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.

Leipäjuusto onnistuu myös tavallisessa uunissa. Tärkeintä on kunnon valutus ja paistaminen, joka antaa juustolle kauniit pilkut. Näillä vinkeillä onnistut!

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi

Käytä homogenoimatonta täysmaitoa ja lämmitä se kädenlämpöiseksi ennen kuin lisäät juustonjuoksuttimen. Parasta on mitata lämpötila digitaalisella mittarilla. Oikea lämpötila on tärkeä, jotta juustonjuoksutin toimii halutulla tavalla. Anna maidon juoksettua rauhassa.

Valuta hyvin

Valitse tilava siivilä ja vuoraa se puhtaalla harsolla. Nostele juustomassa keoksi ja odota tarvittaessa, että se painuu siivilään ennen uuden kerroksen lisäämistä. Anna valua hyvin. Näin varmistat, ettei juustosta tule liian kosteaa.

Juuston valutuksessa irtoava hera kannattaa käyttää vaikka sämpylätaikinaan.

Tarkkaile paistumista

Paista juusto tilavassa vuoassa, jotta se ei roisku yli. Tarkkaile paistumista ja alenna tarvittaessa lämpötilaa. Jos juustoon jää paistamisen jälkeen ylimääräistä nestettä, voit valuttaa sitä varovasti pois, kun juusto on jäähtynyt ja kiinteytynyt. Leikkaa paloiksi vasta täysin jäähtyneenä.

Tee leipäjuusto tällä ohjeella:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Leipäjuusto kotikonstein
Resepti
Leipäjuusto kotikonstein

3 herkkua leipäjuustosta

Klassikkojälkiruoka

Paloittele juusto pieniin annosvuokiin ja kaada päälle loraus kuohukermaa. Kuumenna 200-asteisessa uunissa muutama minuutti. Tarjoa jälkiruuaksi lakkojen tai lakkahillon kanssa.

Leipäjuustosalaatti

Paloittele jäähtynyt leipäjuusto pitkiksi kolmioiksi. Revi vadille rapea- ja pehmeälehtistä salaattia. Lisää päälle leipäjuustot, puolitettuja mansikoita, hienonnettuja sipulinvarsia ja siemensekoitusta. Pirskota päälle oliiviöljyä ja sitruunamehua.

Herkkutikut

Varaa leipäjuuston lisäksi kirsikkatomaatteja, kurkkupaloja, viinirypäleitä ja basilikanlehtiä. Anna lasten koota aineksista mieleisiään herkkutikkuja.

Oikein puhdistetut pullot ja purkit takaavat säilykkeiden onnistumisen.
Oikein puhdistetut pullot ja purkit takaavat säilykkeiden onnistumisen.

Hillot, marmeladit ja mehut säilyvät parhaiten, kun purkit ja pullot ovat ennen säilöntää todella puhtaat. Näin se hoituu helpoimmin.

Kotitekoisten hillojen, mehujen ja marmeladien säilyvyyteen vaikuttaa purkkien ja pullojen puhtaus. Puhdistus ei ole vaikeaa, ja onkin makuasia, kuinka sen tekee.

Käytä puhtaita työvälineitä koko työskentelyn ajan, sekä ainoastaan puhtaita ja tuoreita raaka-aineita.

Tapa 1: kuumenna uunissa.

Pane astiat kylmään veteen likoamaan säilöntää edeltävänä päivänä.

Pese tölkit ja pullot huolellisesti astianpesuaineella.

Huuhtele astiat ja valuta hetki.

Kuumenna astioita 125 asteisessa uunissa vähintään 15 minuuttia.

Kiehauta kannet, korkit ja tiivisteet.

Tapa 2: keitä kattilassa.

Pane astiat kylmään veteen likoamaan säilöntää edeltävänä päivänä.

Pese tölkit ja pullot huolellisesti astianpesuaineella.

Pane tölkit kattilaan ja kaada vettä päälle siten, että astiat peittyvät.

Keitä purkkeja kiehuvassa vedessä muutaman minuutin ajan.

Kiehauta myös kannet, korkit ja tiivisteet.

+ 6 vinkkiä, joilla homma sujuu turvallisesti ja hillot säilyvät pitkään

  1. Noudata reseptiikan säilöntäohjeita.
  2. Ole varovainen kuumien purkkien käsittelyssä. Käytä apuna pihtejä ja puhdasta keittiöliinaa.
  3. Älä koskettele purkkeja sisäpuolelta sormilla.
  4. Täytä kuumat astiat kuumilla tuotteilla siten, että ne ovat aivan täynnä ja sulje välittömästi.
  5. Kuori mahdollinen pinnalle muodostunut vaahto pois.
  6. Säilytä purkit pimeässä ja viileässä paikassa.