Ravintolakokki Tiina Valkosen isä Naarajärvellä kerää pakurikääpää ja innotti Tiinankin kokeilemaan pakurikääpäteetä. Tiina suosittelee sitä paitsi rohdosjuomaksi, myös aterioiden kanssa nautittavaksi.

Pakurikääpä on terveellinen ja monipuolinen rohdoskasvi. Siitä voidaan valmistaa ravitsevaa, lähes kahvin väristä, hyvin tummaa teetä. Aloittelijan kannattaa tutustua teehen pienillä annoksilla tai hauduttaa mietoa teetä. Vahvan teen voimakas, sienimäinen tuoksu ja maku sopivat yhteen ruoan kanssa, joten pakurikääpäteetä voikin nauttia kansainväliseen tyyliin läpi aterian. Pakurikääpätee sopii pohjaksi myös erilaisille terveyspirtelöille ja siitä saa sitruunalla, hunajalla ja inkiväärillä maustettuna erittäin herkullista ja raikasta jääteetä.

Mikä ihmeen pakurikääpä?

Pakurikääpä on hiilenmusta, epämääräisen näköinen, puussa kasvava muhkura, jonka olet ehkä nähnyt metsässä liikkuessasi. Se on perinteinen rohdoskasvi, joka on kaiken lisäksi trendikäs. Pakurikääpää saa ostettua kuivattuna ja jauhettuna, teenä ja ravintolisänä.

 Mikäli löydät pakurikäävän luonnosta, muista kysyä sen keräämiseen maanomistajalta lupa!

Tuoreesta pakurikäävästä poistetaan pinta ja epäpuhtaudet. Kääpä leikataan puukolla tai kirveellä paloiksi tai lastuiksi, kuivatetaan ja murskataan halutessa. Kuivattu pakurikääpä säilyy hyvänä vuosia.

 

 Pakurikääpä

  •  Pakurikääpä on koivun lahottajasieni.
  •  Se kasvaa koivun lisäksi myös muissa lehtipuissa.
  •  Pakurikääpää on käytetty jo vuosisatoja uuttamalla siitä parantavaa juomaa.
  •  Pula-ajan Suomessa siitä valmistettiin ”tikkateetä”, jota käytettiin kahvin tai teen korvikkeena.
  • Pakurikääpää on käytetty perinteisesti monipuolisena luonnonrohtona esimerkiksi maha- ja suolistovaivojen hoidossa sekä tukemaan syövän hoitoa ja vähentämään väsymystä ja kipuja.
  • Ulkoisesti pakurikääpää käytetään hoitamaan erilaisia ihovaivoja.
  • Suomen terveystuotekauppiaiden Liitto on valinnut pakurikäävän vuoden 2013 rohdoskasviksi.

 

Huomio! Pakurikääpä ei sovi sieniallergikoille, eikä antibioottien kanssa samanaikaisesti käytettäväksi.

Pakurikääpätee

 1 l vettä

2 tl pakurikääpärouhetta/jauhetta tai 3-4 pientä pakuripalaa

 Kiehauta vesi ja pakurikääpärouhe. Pienennä lämpöä ja anna teen hautua miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia, tai kunnes tee on sopivan vahvuista.

Siivilöi tee tiheän siivilän tai harsokankaan läpi, ja ota pakurit talteen siivilästä. Voit valmistaa teetä useita kertoja. Säilytä siivilöidyt pakurit jääkaapissa odottamassa seuraavaa käyttöä. (Uudelleenkäytettynä pakuri vaatii hieman enemmän haudutusaikaa.)

Mausta pakuritee makusi mukaan hunajalla, sitruunalla tai inkiväärillä.

Maustettu, jäähdytetty tee sopii tarjoiltavaksi jäiden kanssa raikkaana ja terveellisenä janon sammuttajana.

 

Lähde: Ravintolisatiedotus.fi

Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.
Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.

Leipäjuusto onnistuu myös tavallisessa uunissa. Tärkeintä on kunnon valutus ja paistaminen, joka antaa juustolle kauniit pilkut. Näillä vinkeillä onnistut!

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi

Käytä homogenoimatonta täysmaitoa ja lämmitä se kädenlämpöiseksi ennen kuin lisäät juustonjuoksuttimen. Parasta on mitata lämpötila digitaalisella mittarilla. Oikea lämpötila on tärkeä, jotta juustonjuoksutin toimii halutulla tavalla. Anna maidon juoksettua rauhassa.

Valuta hyvin

Valitse tilava siivilä ja vuoraa se puhtaalla harsolla. Nostele juustomassa keoksi ja odota tarvittaessa, että se painuu siivilään ennen uuden kerroksen lisäämistä. Anna valua hyvin. Näin varmistat, ettei juustosta tule liian kosteaa.

Juuston valutuksessa irtoava hera kannattaa käyttää vaikka sämpylätaikinaan.

Tarkkaile paistumista

Paista juusto tilavassa vuoassa, jotta se ei roisku yli. Tarkkaile paistumista ja alenna tarvittaessa lämpötilaa. Jos juustoon jää paistamisen jälkeen ylimääräistä nestettä, voit valuttaa sitä varovasti pois, kun juusto on jäähtynyt ja kiinteytynyt. Leikkaa paloiksi vasta täysin jäähtyneenä.

Tee leipäjuusto tällä ohjeella:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Leipäjuusto kotikonstein
Resepti
Leipäjuusto kotikonstein

3 herkkua leipäjuustosta

Klassikkojälkiruoka

Paloittele juusto pieniin annosvuokiin ja kaada päälle loraus kuohukermaa. Kuumenna 200-asteisessa uunissa muutama minuutti. Tarjoa jälkiruuaksi lakkojen tai lakkahillon kanssa.

Leipäjuustosalaatti

Paloittele jäähtynyt leipäjuusto pitkiksi kolmioiksi. Revi vadille rapea- ja pehmeälehtistä salaattia. Lisää päälle leipäjuustot, puolitettuja mansikoita, hienonnettuja sipulinvarsia ja siemensekoitusta. Pirskota päälle oliiviöljyä ja sitruunamehua.

Herkkutikut

Varaa leipäjuuston lisäksi kirsikkatomaatteja, kurkkupaloja, viinirypäleitä ja basilikanlehtiä. Anna lasten koota aineksista mieleisiään herkkutikkuja.

Oikein puhdistetut pullot ja purkit takaavat säilykkeiden onnistumisen.
Oikein puhdistetut pullot ja purkit takaavat säilykkeiden onnistumisen.

Hillot, marmeladit ja mehut säilyvät parhaiten, kun purkit ja pullot ovat ennen säilöntää todella puhtaat. Näin se hoituu helpoimmin.

Kotitekoisten hillojen, mehujen ja marmeladien säilyvyyteen vaikuttaa purkkien ja pullojen puhtaus. Puhdistus ei ole vaikeaa, ja onkin makuasia, kuinka sen tekee.

Käytä puhtaita työvälineitä koko työskentelyn ajan, sekä ainoastaan puhtaita ja tuoreita raaka-aineita.

Tapa 1: kuumenna uunissa.

Pane astiat kylmään veteen likoamaan säilöntää edeltävänä päivänä.

Pese tölkit ja pullot huolellisesti astianpesuaineella.

Huuhtele astiat ja valuta hetki.

Kuumenna astioita 125 asteisessa uunissa vähintään 15 minuuttia.

Kiehauta kannet, korkit ja tiivisteet.

Tapa 2: keitä kattilassa.

Pane astiat kylmään veteen likoamaan säilöntää edeltävänä päivänä.

Pese tölkit ja pullot huolellisesti astianpesuaineella.

Pane tölkit kattilaan ja kaada vettä päälle siten, että astiat peittyvät.

Keitä purkkeja kiehuvassa vedessä muutaman minuutin ajan.

Kiehauta myös kannet, korkit ja tiivisteet.

+ 6 vinkkiä, joilla homma sujuu turvallisesti ja hillot säilyvät pitkään

  1. Noudata reseptiikan säilöntäohjeita.
  2. Ole varovainen kuumien purkkien käsittelyssä. Käytä apuna pihtejä ja puhdasta keittiöliinaa.
  3. Älä koskettele purkkeja sisäpuolelta sormilla.
  4. Täytä kuumat astiat kuumilla tuotteilla siten, että ne ovat aivan täynnä ja sulje välittömästi.
  5. Kuori mahdollinen pinnalle muodostunut vaahto pois.
  6. Säilytä purkit pimeässä ja viileässä paikassa.