Ravintolakokki Tiina Valkosen isä Naarajärvellä kerää pakurikääpää ja innotti Tiinankin kokeilemaan pakurikääpäteetä. Tiina suosittelee sitä paitsi rohdosjuomaksi, myös aterioiden kanssa nautittavaksi.

Pakurikääpä on terveellinen ja monipuolinen rohdoskasvi. Siitä voidaan valmistaa ravitsevaa, lähes kahvin väristä, hyvin tummaa teetä. Aloittelijan kannattaa tutustua teehen pienillä annoksilla tai hauduttaa mietoa teetä. Vahvan teen voimakas, sienimäinen tuoksu ja maku sopivat yhteen ruoan kanssa, joten pakurikääpäteetä voikin nauttia kansainväliseen tyyliin läpi aterian. Pakurikääpätee sopii pohjaksi myös erilaisille terveyspirtelöille ja siitä saa sitruunalla, hunajalla ja inkiväärillä maustettuna erittäin herkullista ja raikasta jääteetä.

Mikä ihmeen pakurikääpä?

Pakurikääpä on hiilenmusta, epämääräisen näköinen, puussa kasvava muhkura, jonka olet ehkä nähnyt metsässä liikkuessasi. Se on perinteinen rohdoskasvi, joka on kaiken lisäksi trendikäs. Pakurikääpää saa ostettua kuivattuna ja jauhettuna, teenä ja ravintolisänä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

 Mikäli löydät pakurikäävän luonnosta, muista kysyä sen keräämiseen maanomistajalta lupa!

Tuoreesta pakurikäävästä poistetaan pinta ja epäpuhtaudet. Kääpä leikataan puukolla tai kirveellä paloiksi tai lastuiksi, kuivatetaan ja murskataan halutessa. Kuivattu pakurikääpä säilyy hyvänä vuosia.

 

 Pakurikääpä

  •  Pakurikääpä on koivun lahottajasieni.
  •  Se kasvaa koivun lisäksi myös muissa lehtipuissa.
  •  Pakurikääpää on käytetty jo vuosisatoja uuttamalla siitä parantavaa juomaa.
  •  Pula-ajan Suomessa siitä valmistettiin ”tikkateetä”, jota käytettiin kahvin tai teen korvikkeena.
  • Pakurikääpää on käytetty perinteisesti monipuolisena luonnonrohtona esimerkiksi maha- ja suolistovaivojen hoidossa sekä tukemaan syövän hoitoa ja vähentämään väsymystä ja kipuja.
  • Ulkoisesti pakurikääpää käytetään hoitamaan erilaisia ihovaivoja.
  • Suomen terveystuotekauppiaiden Liitto on valinnut pakurikäävän vuoden 2013 rohdoskasviksi.

  Huomio! Pakurikääpä ei sovi sieniallergikoille, eikä antibioottien kanssa samanaikaisesti käytettäväksi.

Pakurikääpätee

 1 l vettä

2 tl pakurikääpärouhetta/jauhetta tai 3-4 pientä pakuripalaa

 Kiehauta vesi ja pakurikääpärouhe. Pienennä lämpöä ja anna teen hautua miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia, tai kunnes tee on sopivan vahvuista.

Siivilöi tee tiheän siivilän tai harsokankaan läpi, ja ota pakurit talteen siivilästä. Voit valmistaa teetä useita kertoja. Säilytä siivilöidyt pakurit jääkaapissa odottamassa seuraavaa käyttöä. (Uudelleenkäytettynä pakuri vaatii hieman enemmän haudutusaikaa.)

Mausta pakuritee makusi mukaan hunajalla, sitruunalla tai inkiväärillä.

Maustettu, jäähdytetty tee sopii tarjoiltavaksi jäiden kanssa raikkaana ja terveellisenä janon sammuttajana.

 

Lähde: Ravintolisatiedotus.fi

Sisältö jatkuu mainoksen alla