6–8 annosta

3 dl kuohukermaa
2 dl maustamatonta- tai vaniljajogurttia
¾ dl minttu-rosmariinihyytelöä (Mackays)
50 g maito- tai tummaa suklaata
1 tl vaniljasokeria
6–8 kpl kaurakeksiä

---


1. Vaahdota kerma löysäksi vaahdoksi. Sekoita kermavaahto, jogurtti, minttuhyytelö, hienoksi rouhittu suklaa ja vaniljasokeri tasaiseksi seokseksi.

2. Jaa seos kylmällä vedellä huuhdottuihin silikonisiin annosvuokiin tai kumoa yhteen isoon jäädykevuokaan. Ripottele pintaan pieniksi muruiksi rouhitut keksit. Peitä ja jäädytä pakastimessa yön yli.

3. Nosta lämpimään 10–15 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele annokset suklaarouheella.

Teksti Marja Samuli, kuva Jukka Rapo

Makea bataattilaatikko on joulun uusi hitti.

1–1,2 kg bataatteja
2–3 dl  maitoa
½ dl vehnäjauhoja
2–3 rkl siirappia
½ tl  kardemummaa
½ tl  kanelia
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua

Pinnalle
3 rkl korppujauhoja
2 rkl voita

---
 

1. Kuori ja lohko bataatit. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä bataattisose haaleaksi. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin.

2. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Laita päälle muutama voinokare. Paista 150 asteessa uunin alatasolla noin 1½ tuntia.

 

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.