3 dl hyytelöä
½ dl vettä
1 kanelitanko
1½ dl hillo-marmeladisokeria
3 dl (200 g) karpaloita

---

1. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja keitä kanelitankoa muutama minuutti. Poista kaneli ja sekoita joukkoon sokeri.

2. Kun sokeri on sulanut, lisää (jäiset) karpalot. Kiehauta sekoittamatta ja keitä 5 minuuttia. Ravista kattilaa välillä kevyesti, jotta saat ainekset sekaisin.

3. Kuori pinnalle mahdollisesti syntynyt vaahto pois ja lusikoi hyytelö kuumennettuun lasipurkkiin. Sulje purkki ja anna hyytelön jäähtyä. Säilytä jääkaapissa.

4. Tarjoa hyytelöä juustojen seurana, paistetun broilerin tai kalkkunan lisukkeena tai käytä riistakastikkeen maustamiseen.

Vinkki!  Saat kirkasta, sileää hyytelöä näin: Keitä vettä, kanelitankoa ja karpaloita noin 10 minuuttia. Siivilöi mehu ja sekoita siihen sokeri. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 5 minuuttia. Kuori vaahto pinnalta ja kaada hyytelö kuumaan purkkiin. Sulje purkki ja säilytä viileässä.

Teksti Virpi Tissari, kuva Sami Repo

Tuottiko kasvimaa satoa? Kesäkurpitsa sopii niin grillattavaksi, hillopurkkiin kuin pastan sekaan. 

Kesäkurpitsa on suosittu kasvimaan herkku, joka tuottaa monille runsaasti satoa. Kodin Kuvalehti keräsi yhteen parhaat kesäkurpitsareseptit.

Uuniin

Uunissa kesäkurpitsa muuttuu moneksi. Täytä koverretut kurpitsat jauhelihalla ja pavuilla päivälliseksi tai ruokaisaksi iltapalaksi. Siivuta kesäkurpitsa vuokaan sipulin, munien ja tomaatin kanssa, niin saat ihanan Provencen kesäkurpitsapaistoksen. Myös broileri ja kesäkurpitsa rimmaavat loistavasti parina: tässä ohjeessa kanasuikaleet peitetään herkullisella kesäkurpitsa-purjogratiinilla.

Grilliin

Halloumin lisäksi kesäkurpitsan kanssa voi grillata yhtä lailla fetaa tai mozzarellaa, mutta muista seurata juuston sulamista. Mausteeksi lorautetaan balsamicoa! Kokonaisten grillattujen kesäkurpitsojen kaveriksi sopii sienimuhennos ja oheen hauska gribiche-kastike. 

Pastaan

Parmesanjuusto sulaa ihanan suolaiseen kesäkurpitsaspagettiin. Herkullinen pasta syntyy myös, kun yhdistät kesäkurpitsan ja vuohenjuuston. Pehmeänsuloinen basilika-kesäkurpitsapasta saa potkua raikkaasta yrtistä ja valkosipulista. Kurpitsasta syntyy juustohöylällä nuudeleita, jotka sopivat erinomaisesti yhteen itämaisten makujen kanssa.

Hillopurkkiin

Kesäkurpitsa sopii myös hillottavaksi. Kesäkurpitsa-omenahillo maustetaan kardemummalla, tämä hillo puolestaan saa piristyksen mintusta. 

Iltapalaksi

Tämä sitruunasta raikkautta saava kesäkurpitsa-minttupiirakka syntyy helposti, jos käytät apuna valmispohjaa. Pikkunälkään maistuu peruna-kesäkurpitsapiirakka, jonka makua voi muunnella tuorejuustoa vaihtamalla.

 

 

 

Makea bataattilaatikko on joulun uusi hitti.

1–1,2 kg bataatteja
2–3 dl  maitoa
½ dl vehnäjauhoja
2–3 rkl siirappia
½ tl  kardemummaa
½ tl  kanelia
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua

Pinnalle
3 rkl korppujauhoja
2 rkl voita

---
 

1. Kuori ja lohko bataatit. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä bataattisose haaleaksi. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin.

2. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Laita päälle muutama voinokare. Paista 150 asteessa uunin alatasolla noin 1½ tuntia.