3 dl hyytelöä
½ dl vettä
1 kanelitanko
1½ dl hillo-marmeladisokeria
3 dl (200 g) karpaloita

---

1. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja keitä kanelitankoa muutama minuutti. Poista kaneli ja sekoita joukkoon sokeri.

2. Kun sokeri on sulanut, lisää (jäiset) karpalot. Kiehauta sekoittamatta ja keitä 5 minuuttia. Ravista kattilaa välillä kevyesti, jotta saat ainekset sekaisin.

3. Kuori pinnalle mahdollisesti syntynyt vaahto pois ja lusikoi hyytelö kuumennettuun lasipurkkiin. Sulje purkki ja anna hyytelön jäähtyä. Säilytä jääkaapissa.

4. Tarjoa hyytelöä juustojen seurana, paistetun broilerin tai kalkkunan lisukkeena tai käytä riistakastikkeen maustamiseen.

Vinkki!  Saat kirkasta, sileää hyytelöä näin: Keitä vettä, kanelitankoa ja karpaloita noin 10 minuuttia. Siivilöi mehu ja sekoita siihen sokeri. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 5 minuuttia. Kuori vaahto pinnalta ja kaada hyytelö kuumaan purkkiin. Sulje purkki ja säilytä viileässä.

Teksti Virpi Tissari, kuva Sami Repo

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.