Avomaankurkku on rapsakampi ja aromaattisempi kuin kasvihuonekurkku. Sellaisenaan se sopii salaattiin tai leivän päälle, mutta kokeile sitä myös tsatsikissa, hölskytyskurkuissa ja tulisessa kurkkusalaatissa.

Hölskytys- eli rumpsutuskurkut

  • 4 avomaankurkkua
  • 1 tl suolaa
  • 2 tl sokeria
  • 2 rkl väkiviinaetikkaa
  • tilliä

Leikkaa kurkuista päät ja siivuta ne ohuiksi kiekoiksi juustohöylällä.

Lado kurkkuviipaleet ja mausteet kannelliseen purkkiin tai rasiaan ja ravistele purkkia niin, että ainekset sekoittuvat.

Anna marinoitua noin 5 minuuttia ja nauti.


Tsatsiki avomaankurkusta

  • 2 isoa avomaankurkkua
  • 1/2 tl suolaa
  • 4 dl bulgarianjugurttia
  • 1 tl sitruunanmehua
  • 1 pieni valkosipulinkynsi
  • 1 rkl extra virgin -oliiviöljyä

Kuori kurkut ja raasta ne raastimen karkealla terällä siivilään.

Ripottele suola päälle ja anna kurkkujen suolaantua noin 5 minuuttia.

Purista kurkkuraasteesta ylimääräinen neste pois.

Sekoita raaste, jugurtti, kuorittu ja raastettu valkosipuli sekä oliiviöljy astiassa.

Anna maustua kylmässä muutama tunti tai vaikka yön yli.

Tarjoa lisukkeena grillattujen lihavartaiden, savukalan tai paahdetun maalaisleivän kanssa.

Tulinen kurkkusalaatti

  • 1 cm pätkä kuorittua tuoretta inkivääriä
  • 1 rkl soijaa
  • 2 tl seesamiöljyä
  • 1 limetti
  • 1 maustemitta sokeria
  • 3 avomaankurkkua
  • 1/2 pieni punainen chili

Raasta inkivääri ja sekoita se pienessä kulhossa soijan, seesamiöljyn, limettimehun ja sokerin kanssa.

Kuori kurkku ja viipaloi se juustohöylällä pituussuuntaan.

Aseta kurkkusuikaleet kulhoon ja valuta kastiketta päälle. Maistele välillä, ettei salaatista tule omaan makuusi liian tulista.

Leikka chili suiposta päästä pieniksi renkaiksi ja koristele salaatti chilirenkailla.

Salaatti maistuu thairuokien kanssa, mutta myös ylikypsän possun seurana.

Tuottiko kasvimaa satoa? Kesäkurpitsa sopii niin grillattavaksi, hillopurkkiin kuin pastan sekaan. 

Kesäkurpitsa on suosittu kasvimaan herkku, joka tuottaa monille runsaasti satoa. Kodin Kuvalehti keräsi yhteen parhaat kesäkurpitsareseptit.

Uuniin

Uunissa kesäkurpitsa muuttuu moneksi. Täytä koverretut kurpitsat jauhelihalla ja pavuilla päivälliseksi tai ruokaisaksi iltapalaksi. Siivuta kesäkurpitsa vuokaan sipulin, munien ja tomaatin kanssa, niin saat ihanan Provencen kesäkurpitsapaistoksen. Myös broileri ja kesäkurpitsa rimmaavat loistavasti parina: tässä ohjeessa kanasuikaleet peitetään herkullisella kesäkurpitsa-purjogratiinilla.

Grilliin

Halloumin lisäksi kesäkurpitsan kanssa voi grillata yhtä lailla fetaa tai mozzarellaa, mutta muista seurata juuston sulamista. Mausteeksi lorautetaan balsamicoa! Kokonaisten grillattujen kesäkurpitsojen kaveriksi sopii sienimuhennos ja oheen hauska gribiche-kastike. 

Pastaan

Parmesanjuusto sulaa ihanan suolaiseen kesäkurpitsaspagettiin. Herkullinen pasta syntyy myös, kun yhdistät kesäkurpitsan ja vuohenjuuston. Pehmeänsuloinen basilika-kesäkurpitsapasta saa potkua raikkaasta yrtistä ja valkosipulista. Kurpitsasta syntyy juustohöylällä nuudeleita, jotka sopivat erinomaisesti yhteen itämaisten makujen kanssa.

Hillopurkkiin

Kesäkurpitsa sopii myös hillottavaksi. Kesäkurpitsa-omenahillo maustetaan kardemummalla, tämä hillo puolestaan saa piristyksen mintusta. 

Iltapalaksi

Tämä sitruunasta raikkautta saava kesäkurpitsa-minttupiirakka syntyy helposti, jos käytät apuna valmispohjaa. Pikkunälkään maistuu peruna-kesäkurpitsapiirakka, jonka makua voi muunnella tuorejuustoa vaihtamalla.

 

 

 

Makea bataattilaatikko on joulun uusi hitti.

1–1,2 kg bataatteja
2–3 dl  maitoa
½ dl vehnäjauhoja
2–3 rkl siirappia
½ tl  kardemummaa
½ tl  kanelia
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua

Pinnalle
3 rkl korppujauhoja
2 rkl voita

---
 

1. Kuori ja lohko bataatit. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä bataattisose haaleaksi. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin.

2. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Laita päälle muutama voinokare. Paista 150 asteessa uunin alatasolla noin 1½ tuntia.