Avomaankurkku on rapsakampi ja aromaattisempi kuin kasvihuonekurkku. Se sopii sellaisenaan salaattiin tai leivän päälle, mutta kokeile avomaankurkkua myös tsatsikissa, hölskytyskurkuissa ja tulisessa kurkkusalaatissa.

Hölskytys- eli rumpsutuskurkut

4 avomaankurkkua

1 tl suolaa

2 tl sokeria

2 rkl väkiviinaetikkaa

tilliä

Leikkaa kurkuista päät ja siivuta ne ohuiksi kiekoiksi juustohöylällä. Lado kurkkuviipaleet ja mausteet kannelliseen purkkiin tai rasiaan ja ravistele purkkia niin, että ainekset sekoittuvat. Anna marinoitua noin 5 minuttia ja nauti.


Tsatsiki avomaankurkusta

 2 isoa avomaankurkkua

1/2 tl suolaa

4 dl bulgarian jogurttia

1 tl sitruunan mehua

1 pieni valkosipulinkynsi

1 rkl extra virgin oliiviöljyä

Kuori kurkut ja raasta ne raastimen karkealla terällä siivilään. Ripottele suola päälle ja anna kurkkujen suolaantua noin 5 minuuttia. Purista kurkkuraasteesta ylimääräinen neste pois.

Sekoita raaste, jogurtti, kuorittu ja raastettu valkosipuli sekä oliiviöljy astiassa. Anna maustua kylmässä muutama tunti tai vaikka yön yli.

Tarjoa lisukkeena grillattujen lihavartaiden, savukalan tai paahdetun maalaisleivän kanssa.

Tulinen kurkkusalaatti

 1 cm pätkä kuorittua tuoretta inkivääriä

1 rkl soijaa

2 tl seesamiöljyä

1 limetti

1 maustemitta sokeria

3 avomaankurkkua

1/2 pieni punainen chili

Raasta inkivääri ja sekoita se pienessä kulhossa soijan, seesamiöljyn, limettimehun ja sokerin kanssa.

Kuori kurkku ja viipaloi se juustohöylällä pituussuuntaan. Aseta kurkkusuikaleet kulhoon ja valuta kastiketta päälle. Maistele välillä, ettei salaatista tule omaan makuusi liian tulista.

Leikka chili suiposta päästä pieniksi renkaiksi ja koristele salaatti chilirenkailla.

Salaatti maistuu thairuokien kanssa, mutta myös ylikypsän possun seurana.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.