Majoneesi tulee monesti ostettua kaupasta valmiina, vaikka se olisi helppo tehdä myös itse. Valmistuksessa tärkeintä on käyttää huoneenlämpöisiä aineksia ja lisätä öljyä seokseen varovasti.

Majoneesi
(3-4 dl majoneesia)

2 keltuaista
1-2 tl sinappia
1 tl suolaa
ripaus valkopippuria
1 - 1 1/2 rkl valkoviinietikkaa tai sitruunamehua
3 1/2 - 4 dl rypsiöljyä
 
Mittaa keltuaiset, sinappi, suola, valkopippuri ja viinietikka kulhoon.
Vaahdota sähkövatkaimella, kunnes ainekset ovat sekoittuneet hyvin ja seos näyttää vaalealta ja jo vähän kuohkealta.
Lisää öljyä aluksi tipoittain, myöhemmin hyvin ohuena nauhana. Vatkaa aina hyvin, ennen kuin lisäät öljyä.
Valmis majoneesi säilyy jääkaapissa 3-4 päivää. Sulje rasia kannella.

Vinkkejä majoneesin valmistukseen:

  • Majoneesi onnistuu parhaiten, kun kaikki aineet ovat tasalämpöisiä, huoneenlämpöisiä.
  • Jos majoneesi juoksettuu, vatkaa lasissa keltuainen kevyesti ja lisää se vähän kerrallaan koko ajan sekoittaen majoneesiin. Myös pieni tippa sinappia saattaa korjata juoksettuneen majoneesin.
  • Majoneesin voi valmistaa myös koneella. Mittaa muut aineet paitsi öljy koneen kulhoon. Anna koneen käydä, kunnes ainekset ovat hyvin sekoittuneet. Lisää öljyä aluksi tipottain ja myöhemmin ohuen ohuena nauhana, kunnes majoneesi on kuohkeaa ja vaaleaa.
  • Voit keventää majoneesia lisäämällä valmiiseen majoneesiin kermaviiliä tai kermavaahtoa.
  • Voit maustaa majoneesia erilaisin yrtein. Lisämakua saat myös vaihtamalla valkoviinietikan johonkin vaaleaan makuetikkaan, esim. hunaja-omenaviinietikkaan tai valkoiseen balsamicoon.