Majoneesi tulee monesti ostettua kaupasta valmiina, vaikka se olisi helppo tehdä myös itse. Valmistuksessa tärkeintä on käyttää huoneenlämpöisiä aineksia ja lisätä öljyä seokseen varovasti.

Majoneesi
(3-4 dl majoneesia)

2 keltuaista
1-2 tl sinappia
1 tl suolaa
ripaus valkopippuria
1 - 1 1/2 rkl valkoviinietikkaa tai sitruunamehua
3 1/2 - 4 dl rypsiöljyä
 
Mittaa keltuaiset, sinappi, suola, valkopippuri ja viinietikka kulhoon.
Vaahdota sähkövatkaimella, kunnes ainekset ovat sekoittuneet hyvin ja seos näyttää vaalealta ja jo vähän kuohkealta.
Lisää öljyä aluksi tipoittain, myöhemmin hyvin ohuena nauhana. Vatkaa aina hyvin, ennen kuin lisäät öljyä.
Valmis majoneesi säilyy jääkaapissa 3-4 päivää. Sulje rasia kannella.

Vinkkejä majoneesin valmistukseen:

  • Majoneesi onnistuu parhaiten, kun kaikki aineet ovat tasalämpöisiä, huoneenlämpöisiä.
  • Jos majoneesi juoksettuu, vatkaa lasissa keltuainen kevyesti ja lisää se vähän kerrallaan koko ajan sekoittaen majoneesiin. Myös pieni tippa sinappia saattaa korjata juoksettuneen majoneesin.
  • Majoneesin voi valmistaa myös koneella. Mittaa muut aineet paitsi öljy koneen kulhoon. Anna koneen käydä, kunnes ainekset ovat hyvin sekoittuneet. Lisää öljyä aluksi tipottain ja myöhemmin ohuen ohuena nauhana, kunnes majoneesi on kuohkeaa ja vaaleaa.
  • Voit keventää majoneesia lisäämällä valmiiseen majoneesiin kermaviiliä tai kermavaahtoa.
  • Voit maustaa majoneesia erilaisin yrtein. Lisämakua saat myös vaihtamalla valkoviinietikan johonkin vaaleaan makuetikkaan, esim. hunaja-omenaviinietikkaan tai valkoiseen balsamicoon.

 

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.