8 annosta

2 porkkanaa
2 keltasipulia
250 g palsternakkaa
3?4 valkosipulinkynttä
1 pieni purjo
1 pieni punainen chili
1?1½ l vettä
3 tlk (á 400 g) tomaattimurskaa
200 g tomaattipyreetä
2-3 kasvisliemikuutiota
1?2 rkl sokeria
2 tl suolaa
valkopippuria

Lisäksi
4 viipaletta ohutta, kuorellista vuohenjuustoa
viimeistelyyn oliiviöljyä ja valmista balsamicosiirappia

---


Kuori ja paloittele porkkanat, sipulit, palsternakka ja valkosipulinkynnet.
Pese purjo, halkaise ja viipaloi.
Halkaise pesty chili. Poista kanta, sekä vaaleat sisukset siemenineen. Silppua chilin hedelmäliha.
Kuullota paloiteltuja kasviksia kattilassa öljyssä käännellen 3?4 minuuttia ja lisää vettä, tomaattimurska ja -pyree, pilkotut liemikuutiot, sokeria, suolaa ja maun mukaan valkopippuria.
Anna hautua puolisen tuntia. Maista ja mausta lisää tarvittaessa.
Annostele kuuma tomaattikeitto lautasille. Lisää annoksiin vuohenjuustoviipaleet ja viimeistele annokset oliiviöljyllä ja balsamicosiirapilla.

Teksti Marja Samuli, kuva Sami Repo

Makea bataattilaatikko on joulun uusi hitti.

1–1,2 kg bataatteja
2–3 dl  maitoa
½ dl vehnäjauhoja
2–3 rkl siirappia
½ tl  kardemummaa
½ tl  kanelia
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua

Pinnalle
3 rkl korppujauhoja
2 rkl voita

---
 

1. Kuori ja lohko bataatit. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä bataattisose haaleaksi. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin.

2. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Laita päälle muutama voinokare. Paista 150 asteessa uunin alatasolla noin 1½ tuntia.

 

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.