8 annosta

2 porkkanaa
2 keltasipulia
250 g palsternakkaa
3?4 valkosipulinkynttä
1 pieni purjo
1 pieni punainen chili
1?1½ l vettä
3 tlk (á 400 g) tomaattimurskaa
200 g tomaattipyreetä
2-3 kasvisliemikuutiota
1?2 rkl sokeria
2 tl suolaa
valkopippuria

Lisäksi
4 viipaletta ohutta, kuorellista vuohenjuustoa
viimeistelyyn oliiviöljyä ja valmista balsamicosiirappia

---


Kuori ja paloittele porkkanat, sipulit, palsternakka ja valkosipulinkynnet.
Pese purjo, halkaise ja viipaloi.
Halkaise pesty chili. Poista kanta, sekä vaaleat sisukset siemenineen. Silppua chilin hedelmäliha.
Kuullota paloiteltuja kasviksia kattilassa öljyssä käännellen 3?4 minuuttia ja lisää vettä, tomaattimurska ja -pyree, pilkotut liemikuutiot, sokeria, suolaa ja maun mukaan valkopippuria.
Anna hautua puolisen tuntia. Maista ja mausta lisää tarvittaessa.
Annostele kuuma tomaattikeitto lautasille. Lisää annoksiin vuohenjuustoviipaleet ja viimeistele annokset oliiviöljyllä ja balsamicosiirapilla.

Teksti Marja Samuli, kuva Sami Repo

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.