Voikukka kukkii jo kovaa vauhtia mutta onneksi yhä vielä nuppua pukkaa.

Monille voikukka on vai ärsyttävän sitkeä rikkakasvi mutta toisenlaisten lasien läpi katsottuna on se monipuolinen herkku.  Älä siis tuhlaa kesää hampaat irvessä kitkemiseen, vaan poimi voikukannuppuja ja tee niistä omaa pikkelssiä tai kokeile kotipihan kapriksia.

 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Voikukannuppupikkelssi

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 
4 dl voikukan nuppuja

3 dl väkiviinaetikkaa

2 rkl hunajaa tai sokeria

2 tl suolaa

(pari valkosipulinkynttä)

Ryöppää voikukannuput reippaasti suolatussa vedessä (1 l / 4 rkl merisuolaa) parin minuutin ajan. Kaada vesi pois ja jäähdytä nuput nopeasti kylmällä vedellä/ jääpalakylvyllä. Kiehauta kattilassa etikka, hunaja tai sokeri ja suola. Lado jäähtyneet nuput kuumennettuihin lasipurkkeihin ja kaada päälle kuuma etikka-suolaliemi. Jos tahdot pikkelssiin lisäpotkua laita joukkoon valkosipulinkynsi / purkki. Sulje kannella ja anna jäähtyä huoneenlämmössä, kunnes kansi ”poksahtaa” eli umpioituu. Anna nuppupikkelssin maustua jääkaapissa vähintään pari päivää. Avaamaton jääkaapissa tai kylmäkellarissa säilytetty hyvin umpioitunut purkillinen nuppupikkelssiä säilyy syötävänä vuoden jos toisenkin.

Voikukannuppukaprikset
 
Liemi

2 rkl merisuolaa

3 dl vettä

3 dl voikukannuppuja

Etikkaliemi

1,5 dl etikkaa

0,75 dl vettä

2 rkl sokeria

Laakerinlehti

Huutele voikukannuput hyvin (tai liota viileässä vedessä muutama tunti). Jos keräät nuput edellisenä päivänä huuhtele ne hyvin ja säilytä ne jääkaapissa. Nuput säilyvät viileässä freesinä vuorokauden.

Ryöppää nuppuja pari minuuttia, siivilöi ja lado keitettyihin lasitölkkeihin.

Tee suolaliemi: keitä kunnes merisuola on kokonaan liuennut veteen. Kaada suolaliemi purkkeihin nuppujen päälle, sulje kannella ja anna seistä huoneen lämmössä 3 päivää.

Kaada suolaliemi purkeista. Keitä etikkaliemi ja kaada se kuumana lasitölkkeihin. Sulje kannella ja jäähdytä huoneenlämmössä. Siirrä jäähtyneet tölkit jääkaappiin ja anna nuppukapristen maustua vähintään 3 päivää. Säilytä jääkaapissa tai kylmäkellarissa. Hyvin desinfioituihin tölkkeihin säilötyt nuppukaprikset säilyvät avaamattomina jääkaapissa helposti vuoden.

Sisältö jatkuu mainoksen alla