Kyllä lähtee! Lika nimittäin. Toinen vaihtoehto on sytyttää kynttilä.
Kyllä lähtee! Lika nimittäin. Toinen vaihtoehto on sytyttää kynttilä.

Kodin Kuvalehden toimituksessa on toistakymmentä kätevää emäntää, jotka tietävät, että sukkahousuista ja suklaasta on moneksi – joulusiivouksessakin. Tässä toimituksen 28 parasta siivousvinkkiä!

Tunnelma

1. Keitän pannullisen kahvia ja laitan hyvää musaa soimaan.

2. Teen oloni mahdollisimman mukavaksi eli laitan stereot täysille, kynttilät palamaan, suklaata suuhuni, hiukset pois silmiltä ja ylleni löysimmät housuni, jotka eivät purista yhtään mistään.

Tuotteet

3. Sappisaippua! Sillä lähtevät pinttyneimmätkin rasvatahrat keittiön kaapeista ja kaakeleista sekä hankalat tahrat vaatteista ja pöytäliinoista. Yksi pala kestää vuosikaudet.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4. Pyykinpesuainetta voi käyttää muuhunkin kuin vaatteisiin. Putsaan sillä tummuneet kahvimukit ja hellan tummuneet reunat. Hyvä huuhtelu vain perään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. Meidän arjen pelastavat kosteat, kertakäyttöiset siivousliinat. Meillä on niitä paketteja leviteltynä sekä ylä- että alakertaan. Näppärää, kun voi heti pyyhkäistä likatahran, kun sen huomaa. Ei tarvitse lähteä etsimään erikseen liinaa, pesuainetta ja kraanaa.

6. Universal stone -puhdistusaine puhdistaa lähes kaiken, minkä ei luulisikaan tulevan puhtaaksi, kuten vanhat kynänjäljet ja kaakelisaumat.

7. Vanhoista lakanoista ja tyynyliinoista voi leikellä rättejä, jotka heittää käytön jälkeen pois.

Pölyhuiska kelpaa lapsillekin, ehkä.
Pölyhuiska kelpaa lapsillekin, ehkä.

Pölyjen pyyhintä

8. Pölyhuiska on mahtava väline. Sillä siivoaminen on hauskaa, ja homman voi helposti ulkoistaa myös lapsille.

9. Rikki menneet sukkahousut tekevät viimeisen palveluksensa pölyisen lattian pyyhkimisessä. Jos edellisestä imuroimisesta on jo aikaa, sukkahousuihin tarttuu mukavasti pölypalloja. Sukkahousuilla voi huitoa myös paikkoihin, joihin esimerkiksi imurilla tai siivouslastalla ei pääse, kuten pianon alle.

10. Joskus lattialle ehtii kertyä näkyviä pölypalloja. Kun voimaa ei ole edes niiden pois lakaisemiseen, saatan hiihdellä illalla viimeiseksi pitkin seinänreunoja sukat jalassa. Sukat ovat kuitenkin menossa seuraavaksi pesuun, joten pieni pölylisä ei niissä haittaa.

Imurointi

11. Imuroin vain yhden huoneen päivässä. Joskus saatan riehaantua imuroimaan kaksi, mutta harvoin koko asuntoa kerralla. Imuroimisen kynnys on laskenut huomattavasti.

12. Kaksikerroksisessa talossa kaksi imuria pienentää imurointiketutusta (vähän). Portaat on helppo pyyhkiä rätillä, joten imuria ei tarvitse roudata rappuja pitkin edestakaisin.

13. Osta eteiseen rikkaimuri. Kun eteinen on puhdas, hiekka ei kantaudu sisälle talon.

Keittiö

14. Käytän sitruunaa ruuanlaitossa paljon ja hankaan käytön jälkeen hedelmän puolikkaalla keittiön tiskialtaan, työtason ja hanan. Näin ne pysyvät koko ajan kirkkaina.

15. Äitini perua on vinkki heittää kosteaan tiskialtaaseen pyykinpesujauhetta, antaa sen vaikuttaa hetki ja jynssätä sitten pois. Tiskiallas näyttää ihan tuliterältä. Rosterille passeli aines.

16. Ruokasooda on hyvä aine tiskialtaan puhdistamiseen.

17. Perinteisen lieden keittolevyt voi hangata reunoilta puhtaaksi sokeripalalla.

Nämä voi kerätä kasaan ja sulloa lähimpään komeroon. Yhtä hyvä ratkaisu on jättää ne paikoilleen.
Nämä voi kerätä kasaan ja sulloa lähimpään komeroon. Yhtä hyvä ratkaisu on jättää ne paikoilleen.

Jos on aikaa vain yhteen

18. Pikainen tuuletus ikkunoiden kautta, oli ulkona millainen pakkanen hyvänsä (ihmispaljous kumminkin lämmittää sisäilman).

19. Vie roskat ja biojäte.

20. Päätän siivota vain viisi minuuttia. Siihen pystyn, ja yleensä innostunkin siivoamaan jopa vartin.

21. Tiskaan. Kun tiskipöytä kiiltää, sotkuinen ruokapöytä alkaakin näyttää sen rinnalla tosi tyhmältä, joten siivoan huomaamattani senkin.

Raivattu ruokapöytä saa koko kodin näyttämään siistiltä.

22. Moppaan lattian. Se on aina nopeampaa kuin kuvittelen ja luo harhan täydellisen puhtaasta kodista.

23. Raivaan ruokapöydän täydellisen siistiksi, laitan maljakkoon kukkia ja sytytän kynttilät. Sen jälkeen koko koti näyttää siistiltä, vaikka ei oikeasti olisi.

24. Siistiä vaikutelmaa antaa, kun kerää myssyt ja hanskat hattuhyllyltä suht siisteihin pinoihin ja rullaa kissankarvat sohvilta teippiharjalla.

25. Siivoan vessan jollain tehokkaalta tuoksuvalla pesuaineella (koska vieraat käyvät vessassa yksin), tungen rojut komeroihin, hämärrän valaistusta ja sytytän kynttilät.

Pitkällä tähtäimellä

26. Paras päätökseni on ollut palkata siivousapua. Se ei ole päästänyt minua laiskistumaan vaan pitää minut ruodussa. Kodin järjestely edellisenä iltana on ponnistus, mutta tuleepahan legot, lehtipinot ja viikkaamattomat pyykit raivattua kunnolla edes kerran kahdessa viikossa.

27. Pystyviikkasin vaatteet värijärjestykseen jo ennen kuin olin kuullutkaan Marie Kondosta. Olen hamstraukseen taipuvainen, mutta kun vetolaatikko muuttuu ahtaaksi, tiedän, että on raivauksen aika. Kaivan usein aamuisin vaatteita neljälle ihmiselle, ja järjestys nopeuttaa hommaa selvästi.

28. Annoin puolison ostaa pitkään haaveilemansa keskuspölynimurin sillä ehdolla, että hän vastaa imuroinnista koko loppuelämämme ajan. Helpotti arkea!

Sisältö jatkuu mainoksen alla